Yksi leipaisee hapanjuurileivän, toisesta kaivautuu kadoksissa ollut himoliikkuja. Kolmanteen iskee #neuloosi ja kovaa. Kaikkien vastoinkäymisten ja epävarmuuden keskellä on hienoa, miten moni on saanut korona-aikana uutta intoa harrastamiseen. Saavutuksista halutaan nyt tehdä julkisia ainakin lähipiirille, usein myös someseuraajille. Dagmarin strategi Nina Honkanen vinkkaa, että juuri siinä piilee monia mahdollisuuksia myös markkinoijille. Esimerkkeinä Nike ja Klarna.
Pandemia on horjuttanut tunnettamme oman elämämme hallinnasta. Niinpä monet etsivät hallinnan tunnetta erilaisten aktiviteettien ja harrastusten mittaamisen ja seurannan kautta.
Julkisesta saavutusten ja onnistumisten kvantifioinnista on kasvanut viime aikoina erittäin laaja ilmiö erilaisilla sosiaalisen median alustoilla. Oli kyse sitten juostujen kilometrien vertailusta Sports Trackerissä, uusimman juurileipäkuvan tykkäyksien määrästä Instagramissa tai saavutettujen opintotasojen määrästä Duolingo-kieltenopiskelusovelluksessa, yksi asia on varma – omien saavutusten vertailu muihin on toiminut motivaattorina ja inspiroinut näinä haastavina aikoina.
Nike innosti liikkumaan, Klarna neulomaan
Maailmalla Nike tarttui aiheeseen heti koronan iskiessä Play Inside Play for the World -kampanjallaan, jonka kasvona on nähty huippufutari Christiano Ronaldo. Brändi on tarjonnut laajasti erilaisia sisältöjä eri kohderyhmille niin ilmaisten treenien kuin erilaisten haasteiden, hyväntekeväisyystyön, inspiroivien ammattilaisurheilijasisältöjen ja asiantuntijaopastuksen myötä. Nike kannustaa ihmisiä liikkumaan ja pysymään aktiivisina myös poikkeusoloissa. Saman kampanjan alla on useita eri lähestymiskulmia. Esimerkiksi Living Room Cup antaa tavallisille liikkujille mahdollisuuden kisailla viikoittaisissa haasteissa Niken ammattiurheilijoita vastaan.
Suomessa Klarna teki viime syksynä yhteistyötä Teemu Muurimäen ja Novitan kanssa. Klarna aktivoi ihmisiä neulomaan tarjoamalla huippusuunnittelijan kanssa tehdyn neuleohjeen sekä lankavalmistaja Novitan sisältöjä neulonnan opettelun tueksi. Kampanjan kaupallinen tavoite lienee ollut applikaatioiden latauksissa, sillä neuleen ohjeen sekä Novitan opetussisällöt sai vain Klarnan omasta applikaatiosta.
Polarin ja Suunnon data todistaa ulkoliikunnan suosion kasvun
Suomessa äly- ja urheilukellojen valmistajien, Polarin & Suunnon, datasta on ollut nähtävillä, kuinka ihmisten aktiivisuus kasvoi heti korona-ajan alussa. Samoin erilaisten älykellojen ja aktiivisuusrannekkeiden myynti on lähtenyt nousuun, kun moni haluaa kvantifioida omaa aktivisuuttaan, laskea otettuja askeleita ja tarkkailla untaan entistä tarkemmin nyt, kun poikkeusolot ovat supistaneet elämänpiirin kodin ympäristöön. Suomalaisten harrastaman ulkoliikunnan määrä oli aiemmin noin 50–60 % kaikesta harrastamisesta. Viime talvi ja alkukevät nostivat osuuden yli 70 %:n, mikäli Polarin ja Suunnon dataan on uskominen. Itsekin myönnän kaivaneeni sukset esiin, etenkin kun pitkästä aikaa jopa Helsingin Keskuspuistossa oli hiihto-olosuhteet kohdillaan – ja muita järkeviä liikuntamuotoja lumisella säällä ei juuri ollut.
Mihin ja miten oma brändisi inspiroi?
Rokotuskattavuuden kasvaessa vapaampi elämä pilkottaa jo horisontissa. Miten voisimme vielä auttaa ihmisiä tsemppaamaan loppuun asti? Millä tavoin voisimme tarjota inspiraatiota ja motivoida jatkossakin hyviä elämyksiä tuottavien harrastusten pariin?
Somekanavat, Instagramista ja YouTubesta Tiktokiin, ovat aivan varmasti tänäkin vuonna avainroolissa inspiraation lähteinä. Ratkaisevinta on se, mihin ja miten brändit niitä käyttävät.
Spontaaniuuden ennustetaan olevan tämän vuoden sana, kun tilanne ympärillämme muuttuu koko ajan. Nyt on hyvä hetki pohtia, miten sinä ja brändisi haluatte auttaa ihmisiä pääsemään asettamiinsa tavoitteisiin nopeammin, helpommin tai hauskemmin. Ja niin, että se sataa hyvää myös omalle brändillesi.
Ideoidaanko yhdessä? Ota yhteyttä omaan tiimiisi tai Paulaan, joka auttaa valitsemaan juuri sinulle parhaat asiantuntijat: paula.wickstrom@dagmar.fi