360 astetta – verkkovideon uusi ulottuvuus

Jos 360-videon konsepti ei ole tuttu, tässä ajatus lyhyesti: video, jota voi liikuttaa ja pyörittää ylös, alas, oikealle ja vasemmalle. Pöytäkoneella liikuttelu tapahtuu hiiren osoittimella raahaamalla, mobiilisti sormella pyyhkäisemällä. Facebook lupaa myös, että joissakin tapauksissa pelkkä mobiililaitteen liikuttelu riittää, eli katsoja voi seurata videota ikään kuin ikkunan läpi.
Author

Sami Koski

 

YouTubessa 360-videot toimivat sekä Android- että iOS-käyttöjärjestelmillä. Facebookissa vain Androidilla, mutta tuki Applen iOS-käyttöjärjestelmille on luvattu lähikuukausien aikana.

360-video Facebookissa

360 Video on Facebook
Posted by 360 Videos on Facebook on Tuesday, 22 September 2015

 

360-video YouTubessa

 

360-videon kuvaaminen vaatii omanalaisensa kuvausjärjestelyn tai siihen tarkoitetun kameran käyttöä. Esimerkiksi YouTuben kanssa yhteensopivia 360-kameroita on saatavilla muun muassa Ricoh Theta ja Kodak SP360. Myös Nokia on tuomassa 360-kuvausmarkkinoille oman OZO-kameransa, erityisesti virtuaalitodellisuuden sisältöjen kuvaamista varten. 360-videon yleistyessä todennäköisesti myös kuvausvälineiden määrä kasvaa ja laatu paranee, hintojen laskiessa.

Mitä hyötyä markkinoijalle on liikuteltavasta kuvasta?

Elämme jatkuvien audiovisuaalisten ärsykkeiden aikaa. Kohtaamme audiovisuaalista viestintää – niin sisältöjä kuin suoraviivaisia mainosviestejä – kaikkialla ja kulutamme sisältöjä jatkuvasti. Tällöin myös vaatimukset hyvien sisältöjen suhteen kasvavat. Sisällön pitää olla yhä enemmän interaktiivista ja immersoivaa – tarinankerrontaa. Matkalla kohti virtuaalitodellisuutta (Oculus Rift saattaa löytyä sinunkin lähimmästä hypermarketistasi jouluna 2016!) 360-video tarjoaa tavan esitellä brändiä ja tuotetta interaktiivisesti, kiinnostavasti ja luovasti.

Ilmiselvin 360-videotekniikan hyödyntäjä on viihdeteollisuus, mutta mahdollisuuksia on valtavasti myös muille mainostajille, jotka haluavat tarjota elämyksiä. Muun muassa GoPro, Star Wars ja Saturday Night Live ovat jo julkistaneet Facebook-sivuillaan omia 360-videoita. Odotettavissa on taatusti uudenlaisia ja rohkeita ulostuloja eri brändeiltä tulevaisuudessa, oli sitten kyse 360-videosta YouTubessa, Facebookissa tai virtuaalitodellisuudessa.

Nyt jos koskaan brändien kannattaa olla mukana teknologisessa murroksessa ja toimia soihdunkantajina.
Mitä mahdollisuuksia 360-video tarjoaa brändillesi? Otetaan yhdessä selvää: sami.koski@dagmar.fi

Lue myös seuraavat bloggaukset:

”Tubecon tulee – oletko valmis?” Digital Performance Planner, Sami Koski

”Youtube-kanavat kuntoon!” Digital Performance Planner, Sami Koski

”Instagram sukeltaa videomainonnan maailmaan”, Junior Digital Planner Wilma Inkinen

Lisää aiheesta