Heikki Pieniniemi

Verkkokauppaan ja mobiilimainontaan perehtynyt digitaalisen markkinoinnin osaaja. Uskoo vahvasti teknologian, luovuuden ja rohkeiden tekojen yhteyspeliin markkinoinnissa.

Amazon on maailman suurin verkkokauppa, joka aloitti liiketoimintansa 90-luvulla myymällä kirjoja. Vuosien varrella tarjonta on laajentunut merkittävästi: nyt valikoima kattaa jo 40 eri tuotekategoriaa ja satoja miljoonia tuotteita.

Ylivertainen tarjonta

Amazon on maailman suurin verkkokauppa, joka aloitti liiketoimintansa 90-luvulla myymällä kirjoja. Vuosien varrella tarjonta on laajentunut merkittävästi: nyt valikoima kattaa jo 40 eri tuotekategoriaa ja satoja miljoonia tuotteita. Verkkokauppaliiketoiminnan lisäksi Amazon pyörittää muun muassa erittäin merkittävää pilvipalvelua, tuottaa elokuvia ja tv-sarjoja sekä valmistaa elektroniikkatuotteita.

Yksi merkittävimmistä palveluista on kuukausimaksullinen Amazon Prime, joka lupaa jäsenilleen kahden päivän toimitusajat, suoratoistopalvelun musiikille ja videoille sekä muita etuja ja tarjouksia. Vuonna 2018 Amazon raportoi, että Primella on jo 100 miljoonaa kuukausittaista tilaajaa ympäri maailman. Joidenkin arvioiden mukaan yli 60 % Amazonin verkkokaupan asiakkaista on Prime-asiakkaita.

Suomalaiset asiakkaat eivät taida päästä nauttimaan ainakaan nopeista Prime-kotiinkuljetuksista, sillä tämän hetkisten huhujen mukaan Amazon ei perusta Suomeen varastoa.

Omat työkalut mainostamiseen

Yhdysvalloissa on jo totuttu siihen, että oli ostotarve mikä tahansa, ostoprosessi aloitetaan aina tarkistamalla mihin hintaan tuote löytyy Amazonista. Tästä syystä Amazon on kehittänyt yrityksille mainostyökaluja tuotteiden nostamiseen esimerkiksi hakutuloksissa. Työkalut muistuttavat hyvin paljon esimerkiksi Googlen hakumainontaa, jossa näkyvyyttä ostetaan tietyille avainsanoille ja maksetaan toteutuneista klikkauksista.

Mistään pienestä liiketoiminnasta ei ole kyse, sillä eMarketer ennustaa Amazonin vuoden 2018 mainosmyynniksi 3,8 miljardia dollaria. Luonnollisesti ollaan vielä kaukana Facebookin ja Googlen myyntiluvuista, sen sijaan Twitter ja Amazon ovat pian suurin piirtein tasoissa.

Suomalaisten verkkokauppojen ja muiden yritysten ei kannata jäädä murehtimaan vaikeutuvaa kilpailutilannetta, vaan nähdä Amazonin tuleminen isona mahdollisuutena. Jos yrityksesi myy kuluttajatuotteita, harkitse tuotteiden myymistä Amazonissa. Myynnin vauhdittamiseen Amazonin mainostyökaluista kannattaa ottaa kaikki hyöty irti. Työkaluissa on saatavilla digitaalisen myynnin perusmittarit, eli mainonnan tuotto-panossuhde on helposti todennettavissa. Amazonin mainostyökalujen lisäksi omia tuotelistauksia voi optimoida hakukoneoptimoinnilla ja kerryttämällä tuotearvioita, jolloin omat tuotteet nousevat orgaanisesti korkeammalle hakutuloksissa.

Maailmalta löytyy läjäpäin esimerkkejä siitä, kuinka yritykset ovat onnistuneet käyttämään Amazonia tehokkaasti ja vauhdittamaan myyntiään. Amazonin varjossa voi myös menestyä itsenäisesti, mutta silloin kannattaa käydä kriittisesti läpi omat myyntivaltit ja positio suhteessa Amazoniin. Nyt on oikea aika alkaa valmistautua ja suunnitella Amazon-strategia omalle yrityksellesi.

Haluatko kuulla lisää Amazonin hyödyntämisestä? Ota yhteyttä: heikki.pieniniemi@dagmar.fi