Pii Paappanen

[dagmar_large_image bigimage=”7460″ /]

Parin viime vuoden aikana Apple, Amazon, Microsoft ja Google ovat tuoneet markkinoille omia tekoälyyn perustuvia “assistenttejaan”, jotka vastaavat käyttäjän äänikomennoilla esittämiin kysymyksiin. Näitä ovat muun muassa Apple Siri, Microsoft Cortana, Android Assistant sekä fyysiset laitteet, kuten Amazon Echo ja Google Home.

Uusille sukupolville äänikomentojen käyttäminen on arkipäivää. He ovat kasvaneet sosiaalisessa mediassa, jossa pidetään videopäiväkirjaa, lähetetään “snappeja” eli Snapchatin videoviestejä tai WhatsAppin ääni- tai videoviestejä sen sijaan, että ne kirjoitettaisiin näppäimistöllä. Se ja äänentunnistuksen kehittyminen johtavat väistämättä siihen, että hakukoneiden rooli tulee muuttumaan. Nykyisestä usean vaihtoehdon tarjoamisesta siirrytään vain yhden, oikean vastauksen tarjoamiseen. Siksi yksi viime aikojen puhutuimmista asioista alalla on ollut semanttinen web ja haku, jossa hakukone ymmärtää paremmin asiayhteyden – mitä hakukoneen käyttäjä mahtoi oikeasti tarkoittaa hakusanoillaan.
Koska assistentti vastaa hakuihin joko äänellä tai oman aplikaationsa kautta, perinteistä hakutulossivua ei enää tule näkyviin. Tällä on suuri merkitys hakutulossivuilla näkyvälle hakumainonnalle.

Hakumainonta on toistaiseksi ollut esimerkiksi Googlelle valtava menestys, joten ihan purematta se ei niele tulovirtojen pudotusta. Aika varmasti Googlelta tai muilta yrityksiltä tulee ennemmin tai myöhemmin päänavauksia, jossa mainonta ulotetaan koskemaan myös ääneen annettuja hakuja. Kun käyttäjä saa vastauksen hakuunsa, hän saa kuulla myös äänimainoksen samasta aiheesta, josta oli etsimässä tietoa.

Jäämme odottamaan uudenlaisen “radiomainonnan” jalkautumista.