Neljä hakukonelöydettävyyden trendiä ja kuinka suomalaisten yritysten tulisi niitä hyödyntää:
1. Sisällön laajuuden merkitys kasvaa entisestään
Hakutulosten kärjestä löytyvien sivujen keskimääräiset sanamäärät ovat jatkaneet nousuaan (2014: ka 975 sanaa/sivu, 2015: ka 1 285 sanaa/sivu). Sisällön määrän arvostus on siis kasvanut. Emme silti suosittele täyttämään sivujasi nopeasti tekaistulla tyhjänpäiväisellä tekstillä. Pyri suunnittelemaan sisältösi niin, että se vastaa potentiaalisen asiakkaasi kysymyksiin hänen kaikissa ostoprosessin vaiheissaan.
2. Käyttökokemus vaikuttaa hakukonelöydettävyyteen
Mobiilikäytettävyyden merkityksestä hakukonelöydettävyyteen Google huomautti jo keväällä. Jos sivustosi ei ole vielä mobiiliystävällinen, nyt kannattaa kiirehtiä asian korjaamiseksi.
Ayazan jättää mainitsematta blogissaan sivuston rakenteen merkityksen. Searchmetricsin tutkimuksen mukaan sivuston navigaatioelementtien määrä korreloi sivuston hakukonenäkyvyyteen. Pyri siis järjestelemään sisältösi loogisesti ja tee navigoinnista mahdollisimman helppoa.
3. Sivuston tekninen toimivuus on perusvaatimus hakukonelöydettävyydelle
Sivuston oikeanlaisen teknisen toteutuksen merkitys ei ole vähentynyt. Näiden asioiden on pakko olla kunnossa. Jos et ole varma sivustosi teknisen toteutuksen tilasta, pyydä meiltä ilmainen arvio. Yhteystietomme löydät kirjoituksen lopusta.
4. Yksittäisten avainsanojen merkitys pienenee
Parhaiten hakukoneissa löytyvät sivustot ovat entistä harvemmin avainsanoilla kyllästettyjä. Sen sijaan sisällössä tulisi pyrkiä käsittelemään kokonaisvaltaisemmin asiakkaan ongelmaa. Parhaiten pärjänneiden sivujen avainsanamäärät ovat itseasiassa hieman kasvaneet, mutta tämän voidaan katsoa johtuvan sisällön määrän lisääntymisestä. Tee siis ajankohtaista ja kohdeyleisölle relevanttia sisältöä tietoa säästelemättä.
Searchmetrics on jakanut tämän vuotisen tutkimuksensa viiteen eri pääkokonaisuuteen: sivuston tekninen toteutus, käyttökokemus, sisältö, linkitykset ja sosiaaliset signaalit. Sivuston löydettävyyteen vaikuttavia tekijöitä on jo pitkään jaoteltu samanlaisiin kokonaisuuksiin. Ne vastaavat myös Dagmarin tapaa tehdä optimointia, jossa jokaiselle alueelle on omat erityisasiantuntijansa. Jos haluat perehtyä aiheeseen tarkemmin, lue koko raportti Searchmetricsin sivuilta.
Kiinnostuitko? Teemme mielellämme arvion sivustosi teknisen toteutuksen tilasta. Ota yhteyttä: niko.suomalainen@dagmar.fi
Lue myös muita viimeisimpiä blogikirjoituksiamme:
Web developer Tuulikki Laine: ”Mitä markkinoijan tulee ymmärtää webohjelmoinnista.”
Director of Advanced Analytics Mikko Koski: ”Eilen puhutiin Big Datasta, tänään tekoälystä.”
Strategic Planner Jenny Björklund: ”Työkalut digitaalisen asiakaskokemuksen tehostamiseen.”