Sakari Forslund

[dagmar_large_image bigimage=”7199″ /]

Vaikka Google on meille tänä päivänä avain kaikkeen tietoon ja hakukoneoptimoinnilla tuodaan hyvät sisällöt helpommin löydettäviksi, huomaan kaipaavani yritysten suurempaa aktiivisuutta omista sisällöistään viestimiseen. Ei vain sisältöjen ”löydettäväksi jättämistä” verkkosivujen uumeniin tai sosiaalisen median kanaviin.

On paljon yrityksiä, joiden sisällöt eivät ole omassa top-of-mindissani, mutta joilla olisi varmasti minulle mielenkiintoista tarjottavaa. Näiden joukossa on aivan varmasti myös yrityksiä, joille olen antanut luvan asiakasviestintään ja jotka voivat oman datansa avulla analysoida ja tunnistaa asiakaskäyttäytymistäni, olenko vaikkapa viettänyt aikaa heidän sisältöjensä parissa.

Aktiivisuuttani voisi kasvattaa esimerkiksi henkilökohtainen asiakasviestintä juuri minua todennäköisesti kiinnostavista palveluista tai tarjouksista.

Otan nyt esimerkiksi suomalaisten televisioyhtiöiden verkkopalvelut ja applikaatiot. Olen rekisteröitynyt käyttäjä niistä useimmissa ja aktiivinen tv-sisältöjen kuluttaja. Silti suositukset tai viestit uusista seuraamieni tai suosikiksi lisäämieni sarjojen jaksoista jäävät kokonaan puuttumaan, puhumattakaan samankaltaisten sarjojen katselusuosituksista. Se että olen ilmaissut olevani kiinnostunut televisiosarjasta antaa jo aika paljon mahdollisuuksia minulle kiinnostavaan ja relevanttiin viestintään. Mikään ei ärsytä enempää kuin se, että suosikkisarjasi on vaihtelevien verkko-oikeuksien vuoksi poistunut valikoimasta juuri ennen kuin muistit, että jakso on katsomatta.

Toisena esimerkkinä parturipalvelut. Oma parturini (isompi ketju) on automatisoinut asiakasviestintäänsä muistuttamalla kolmen viikon kuluttua viimeisestä käynnistäni, että olisi aika taas tulla vierailulle. Mutta viesteissä ei kerrota, että voisin hyödyntää myös verkkokauppaa tuotteiden ostoon, tuotetarjouksia, Instagramista löytyviä esimerkkejä uusista hiustyyleistä ja niin edelleen. Sisällöstä, joka olisi ainakin osittain minullekin relevanttia, ei hiiskuta mitään – loistavat lisä- ja ristiinmyyntimahdollisuudet jätetään täysin käyttämättä.

Asiakkaan kannalta hyvä sisältö on ennen kaikkea merkityksellistä ja asiakasta hyödyttävää. Tämä seikka jää valitettavan usein yrityksen suorien myyntitavoitteiden jalkoihin. Usein on huomattava kiire myydä maksullista sisältöä, mutta viestintä nykykäytön aktivoimiseksi ja uskollisuuden rakentamiseksi puuttuu. Asiakasviestinnän suunnitteluun onkin syytä panostaa myös palvelunäkökulmasta, vaikkapa asiakaskokemuksen nimissä. Asiakaskokemus kun näyttää korreloivan hyvin myynnin kanssa.
Kun haluat keskustella, kuinka rakentaa omien palveluidesi asiakasviestinnän automatisointia, olethan yhteydessä: sakari.forslund@dagmar.fi