Materialistisen hyvinvoinnin jälkeen kokemusten merkitys kasvaa. Millaisia uusia elämyksiä teknologinen kehitys voisi tuoda markkinointiin?
En näe sille mitään rajoja, mutta Suomessa haasteena on skaalautuvuus. Teknologiaa ajatellaan usein tämän vuoden näkökulmasta, vaikka katseen pitäisi olla viiden vuoden päässä. Nyt tulisi määritellä markkinoinnin datastrategia: mitä tietoa meidän pitäisi saada loppuasiakkaasta ja liiketoimintaympäristöstä jatkuvasti? Mikä on juuri meidän bisneksemme ja asiakaskokemuksemme tuottamiselle kaikkein kriittisintä? Taipuvatko työkalumme näihin vaatimuksiin?
Ihmisten vaatimustaso kasvaa koko ajan. Koemme jatkuvasti niin Suomessa kuin maailmalla uusia, parhaimmillaan tajunnanräjäyttäviä asioita. Organisaation tulee koko ajan päivittää näkemystään siitä, mitä kokemus voi olla ja miten sen voi toteuttaa.
Kaikki lähtee ihmismielen ja arjen ymmärtämisestä. Ne arjen hetket ja rutiinit ovat jo olemassa ihmisten elämässä ja tällä hetkellä kilpailussa pärjäämisessä riittää, että teemme pieniä parannuksia. Esimerkiksi lämpimämpien maiden festareilla ihmiset voivat vilvoitella kävelemällä ”vesisumutinverhon” läpi – simppeliä ja ratkaisee yhden kuumien festareiden isoimmista ongelmista. Pitäisikö jonkun brändätä tämä palvelu vai keksiä jotain uutta? Pitkällä aikavälillä meidän on tähdättävä hetkien yhdistämiseen ja jatkuvaan vaikuttamiseen, ja tähän tekemiseen tarvitsemme taas työkaluja tueksemme.
Kaikkien kokemusten ei tarvitse olla superinnovatiivista tieteiselokuvien kuvastoa. Alepa-bussi Tuska-festareilla toimittaa jo ihmisten tarpeisiin perustuvaa virkaa. Auttamalla pääsee ihmisten sydämiin niin brändinä kuin ystävänä. Asiakaskokemus on erityisen kiinnostava, kun se voidaan luoda henkilökohtaisella laitteella. Silloin pääsemme tarpeeksi iholle.
Pitää visioida, unelmoida – ja kurottaa korkealle. Jossain vaiheessa teknologia mahdollistaa villeimmätkin visiot. Mutta ratkaisupaketti ei tipahda syliin, vaan vaatii työstöä ja vaatimuksia teknologiatoimittajan suuntaan. Markkinoija on teknologiatoimittajan asiakas, jonka pitää osata vaatia. Suosittelen kaikkia markkinoijia vaatimaan teknologialta!
Itsensä kehittäminen on valtavan iso trendi: yritämme optimoida ruokavalioitamme ja unen määrää ja kuuntelemme opettavaisia podcasteja. Voivatko markkinointiteknologiat auttaa tässä kehitystyössä?
Brändeille on tässä kiinnostavaa se, miten ne voisivat tukea hyvinvointia yksilötasolla. Brändit ovat ottaneet sisällöntuottajan, jopa median roolin ja tarjoavat esimerkiksi terveellisiä reseptejä – mutta mikä on seuraava steppi vaikuttavuuden luomisessa? Miten päästään kunnolla arkeen mukaan? Miten rakennetaan tunne, että brändi on oikeasti hyödyllinen ja avuksi? Siihen voisi pyrkiä.
Jos haluaa auttaa asiakasta esimerkiksi säästämisessä tai terveellisemmän elämän tavoittelussa, on mietittävä, miten auttaminen tapahtuu. Viestit bannereissa eivät riitä. Brändien pitää olla auttamassa juuri silloin, kun itseä kehittävä päätös tehdään. Tapahtuuko se juoksulenkin aikana vai ehkä autossa? Se täytyy selvittää ja alkaa omistaa hetkiä teknologian tuella.
Koen koko ajan tärkeämmäksi sen, että rakennetaan jonkinlainen hubi reaaliaikaiselle asiakasymmärrykselle, josta koko organisaatio voi hyötyä. Teknologia auttaa tiedonkeruussa ja analytiikka loihtii insightia, jota voidaan aktivoida asiakaskokemuksen pisteissä sekä organisaation muiden valttien kehityksessä.
Myös työelämään liittyy monia trendejä. Miten uskot markkinointiteknologioiden kehittymisen vaikuttavan oman alamme arkeen esimerkiksi viiden vuoden päästä?
Suomessa on tyypillistä jupista omissa porukoissa, eikä tyytymättömyyden syille välttämättä tehdä mitään. Tämä haaste toistuu myös työelämässä: monet ärsyttävät työtehtävät olisivat mitä parhaita automatisointikohteita, mutta niistä pitäisi kyetä ensin puhumaan ääneen rakentavasti ja kerätä kehitys-backlogia.
Jos heittäydytään visioimaan, voi teknologian nähdä ajattelun ulkoistamisen apuvälineenä. Nykyään dashboardit vaativat tulkkia, mutta tekemistä pitäisi viedä siihen suuntaan, että työkalut osaisivat antaa paremmin neuvoja. Teknologia voisi olla kuin hyvä työkaveri, joka auttaa, eikä se tyyppi, jonka juttuja et yhtään ymmärrä.
Haluatko hyödyntää trendejä omassa kehitystyössänne? Ota yhteyttä!
Trendiworkshopit ja -toimialakartoitukset kehitystyön tukena: kirsi.laakso@dagmar.fi
Markkinoinnin datastrategiat ja martech-kehitystarpeet: heini.nuutinen@dagmar.fi
Lisää aiheesta:
Martech, trendit ja tulevaisuus – mitä lähivuosina on luvassa? Osa 1