Ida Virkki

Aktiivi-ikäisistä suomalaisista noin joka kolmannella on jo älypuhelin. Pian vieläkin useammalla, sillä vuonna 2011 lähes 80 prosenttia uusista, myydyistä puhelimista oli älypuhelimia.

Kesäsuomalaisten mobiilinetin käytössä korostuvat uutis- ja sääpalvelut, reseptit sekä kodin, mökin tai puutarhan kunnostaminen ja niihin liittyvät tuotehaut. Lahjavinkkejä etsitään niin valmistuville kuin mökkituliaisiksikin. Kesällä luonnollisesti myös matkailuun liittyvät haut lisääntyvät. Tietoa etsitään aktiivisesti etenkin kotimaan matkakohteista, sijainneista ja aukioloajoista, mutta myös lentoja ja äkkilähtöjä haetaan paljon.

Mobiilisurffailuun tottunut kuluttaja odottaa yrityksen mobiilipalvelulta pitkälti samoja asioita kuin muiltakin verkkopalveluilta, mutta helppokäyttöisyys ja nopeus korostuvat liikkeellä oltaessa. Miellyttävä käyttökokemus hurmaa kuluttajan, kun taas hitaasti toimiva verkkosivusto mobiililaitteella käytettynä karkottaa nopeasti pitkämielisimmänkin.

Myös offline-kampanjan vaikutus näkyy entistä useammin piikkinä mobiilisivuston käyttäjämäärissä. Kesämyynnin vauhdituskampanja tv:ssä ohjaa mobiilisurffailuun mieltyneet kuluttajat hakemaan lisätietoa mobiililla, vaikka mainosviesti sinällään ohjaisikin verkkosivustolle. Kuluttajan preferensseistä ja tottumuksesta riippuu, millä laitteella surffailu tapahtuu. Markkinoijan tehtävänä on varmistaa, että yrityksen verkkopalvelu on toimiva ja käytettävä päätelaitteesta riippumatta.

Kevyt muistilista oman yrityksen mobiilipresenssin testaamiseen

1. Kuinka paljon yrityksesi verkkosivustolle tulee tällä hetkellä liikennettä mobiililaitteilla? Mobiilinetin käytön kasvu on ollut kuluneen vuoden aikana vauhdikasta ja useilla yrityksillä luku saattaakin olla jo lähempänä kymmentä kuin paria prosenttia. Puhutaan siis jo merkittävästä joukosta asiakkaita, jotka haluavat löytää tarvitsemansa tiedot helposti ja nopeasti paikasta ja surffailuhetkestä riippumatta.

2. Tarkista, miten oma sivustosi toimii mobiililaitteella käytettynä. Kosketusnäyttöpuhelinten lisäksi kannattaa testi suorittaa myös vanhemmilla puhelinmalleilla. Pystyykö linkkejä avaamaan, kuinka kauan sivuston lataaminen kestää? Löytyvätkö yhteydenottotiedot helposti? Löytyykö yrityksesi sijainti helposti kartalta? Pystyykö yhteydenottolomakkeen täyttämään mobiililaitteella?

3. Jos yritykselläsi on jo mobiilioptimoitu sivusto, onko päätelaitetunnistus kunnossa? Ohjataanko mobiililaitteella verkkopalveluun tulevat kävijät aina automaattisesti mobiilioptimoidulle sivustolle?

4. Miten hyvin mobiilipalvelun sisältö palvelee käyttäjiä? Hyvin toimivat mobiilipalvelut pyrkivät yleensä ratkaisemaan jonkin käyttäjän perusongelman, esimerkiksi veneilijää kiinnostaa, millaista säätä on luvassa lähialueilla iltapäivällä ja lähipäivinä. Kaikkea sisältöä ei tarvitse eikä kannata tuoda mobiilipalveluun. Apua sisällön miettimiseen voi hakea analytiikasta, mitä asioita mobiilikäyttäjät jo nyt tekevät sivustolla tai millä hakusanoilla tulevat palveluun.

5. Millaisia mobiilipalveluja kilpailijat tai toimialan muut toimijat tarjoavat kuluttajille? Toimiva mobiilipalvelu tai applikaatio voi olla hyvä keino erottua kilpailijoista, helpottaa ostoprosessia, parantaa asiakaspalvelua tai sitouttaa nykyasiakkaita. Yksinkertaisimmillaan kevyt, perustiedot tarjoava mobiilisivusto on kuitenkin lähinnä hygieniatekijä, joka pitää olla kunnossa siinä missä verkkosivustokin. Yhteystietoja tai tuoteominaisuuksia etsivä kuluttaja voi helposti kääntyä toisen toimijan puoleen, jos ei löydä nopeasti tarvitsemaansa tietoa.

Haluatko keskustella lisää mobiilipalvelusi kehittämisestä? Ota yhteyttä: ida.virkki(at)dagmar.fi
Lähteet:
Kotek, ETK ja GfK
Google,TNS Gallup
CEM4Mobilen Solutions