Teemu Lukkari

 

1. Helppous ja helppouttaminen

Kuluttajien huomiosta on tullut katoavaa kansanperinnettä. Keskittymiskykymme on olematon ja kärsimättömyytemme sitä vastoin suunnaton. Hetkenkin ylimääräinen odotus on mielestämme hukkaan heitettyä aikaa ja saa meidät vaihtamaan kassajonoa, sivustoa, kanavaa, milloin mitäkin. Etenkin verkossa skippaaminen ja blokkaaminen ovat arkipäivää.

Jos jokin ei ole meille relevanttia, sitä ei ole olemassa. Ja jos jokin ei ole kitkatonta, sille ei anneta edes mahdollisuutta. Näin ollen helppouden ja helppouttamisen tulisi olla jokaisen markkinoijan agendalla. Helppous valinta- ja ostopäätöskriteerinä haastaa jopa halvan hinnan. Kynnysten madaltaminen ei enää riitä, ne pitää ruuvata kokonaan irti.

2. Verkko-ostamisen murros

Verkko-ostamisen mannerlaatat ovat liikkeessä. Paitsi että suomalaiset ovat sännänneet sankoin joukoin online-ostoksille, myös perustavanlaatuisemmat paradigmat vavahtelevat. Yhä useammin kuluttajaa ei edes yritetä saada kauppaan – vaan päinvastoin, kauppa pyritään tuomaan kuluttajan luo, missä ikinä hän sattuukaan surffailemaan.

Avuksi tulevat mainosformaatit ja mekanismit, jotka mahdollistavat suoraan ostamisen. Ilmiö saa selustatukea edellä käsitellystä helppouden trendistä; Miksi vaivautua verkkokauppaan, jos mieleiset tennarit saa kääräistyä pakettiin jo suoraan bannerista? Tai miksi käyttää aikaa tuotevertailuun, jos Se Oikea asukokonaisuus kävelee vastaan suosikkiputiikin some-feedissä?

3. Markkinointi palveluna

Kahdesta edellisestä vinkistä opimme jo, että kuluttaja on kärsimätön ja etsii helppoutta. Toisaalta itselle merkitykselliseksi koetuille sisällöille ollaan valmiita antamaan huomiota riippumatta siitä, kuka tai mikä ne on tuottanut. Tämä avaa pelipaikan kohderyhmänsä aidosti tunteville markkinoijille. ”Älkää kysykö mitä maa voi tehdä teille – kysykää, mitä te voitte tehdä maallenne.

Markkinointi palveluna tarkoittaa lisäarvon tuottamista, kuluttajan ongelman ratkaisemista oikeaan aikaan, oikeassa paikassa ja oikealla tavalla. Ja ongelma voi tässä tapauksessa olla vaikkapa tiedontarve. Data on syytä ottaa avuksi niin sisällöntuotannossa kuin sen kohdentamisessakin. Olennaista on olla relevantti. Jos markkinoijalla on kiinnostavaa sanottavaa, markkinoijaa kyllä kuunnellaan.

4. Saumaton kokemus

Brändi on yhtä kuin asiakaskokemus, ja subjektiivinen asiakaskokemus taas rakentuu kaikista ja kaikissa asiakkaan ja markkinoijan kosketuspisteissä. Loppujen lopuksi mahdollinen ostotapahtuma on vain pieni osa kokonaisuutta; suurin osa matkaa kuljetaan ennen sitä ja sen jälkeen. Lisäksi vähintään 2/3 asiakaskokemuksesta on tunnetta.

Kuluttaja ei elä elämäänsä siiloissa; kuluttajalle ei ole onlinea ja offlinea. Hän haluaa saada hoidettua asiansa itselleen mieluisimmalla ja vaivattomimmalla tavalla – mitä se sitten missäkin tilanteessa ja hetkessä kenellekin tarkoittaa. Elämystalous ei ole enää sanahelinää, fiiliksellä on aidosti ja oikeasti väliä. Risut ja männynkävyt poikkeuttavat tehokkaasti asiakkuuspolulta.

5. Myymälä 2.0

Kivijalka ei ole kuollut, jos se elää ajassa. Monet verkkokaupatkin ovat lähteneet hakemaan vauhtia fyysisistä myymälöistä tai showroomeista. Olennaista on tunnistaa kunkin kanavan vahvuudet ja mahdollisuudet ja sovittaa ne saumattomasti yhteen. Digitaalisuuden ei tarvitse, eikä se saa, rajoittua vain verkkoon. Kokemus kivijalassa on parhaimmillaan päräyttävä moniaistillinen elämys.

Mukana kulkevista laitteista on tullut kuluttajan arjen kaukosäätimiä lähes kohderyhmässä kuin kohderyhmässä, eikä otetta kapulasta malteta hellittää edes fyysisissä ostosympäristöissä. Enää et erotu edelläkävijänä, vaikka kassalla kuittaisitkin loppusumman mobiilimaksusovelluksella. Voittajia ovat ne, jotka näkevät murroksessa enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia.

+ 1.  Kohderyhmänä algoritmit

Amazon puhuttaa montaa ja monessa. Yhtiön saapumisella Pohjoismaihin spekuloitiin pieni iäisyys, ja viimein elokuun alussa ruotsalaisen verkkokaupan avaamiselle saatiin vahvistus. Suomen osalta aikataulua ei ole, mutta ovelta kuuluu jo rapinaa. Amazon tuo tullessaan koko joukon asioita, mutta yhdet mielenkiintoisimmista lienevät Echo ja Alexa.

Toistaiseksi älykaiutinten ja virtuaaliassistenttien maihinnousua on hidastanut hankala ja vähäväkinen kielemme. Kun selvällä suomella alkaa jossain vaiheessa pärjätä, markkinoijien on ryhdyttävä ottamaan huomioon myös algoritmien mieltymykset. Pian puolestamme yhä useampia päätöksiä tekeviä koodinpätkiä kun ei emootio taida puhutella.

 

Tässä ajassa yksi uusi konsti on usein parempi kuin pussillinen vanhoja. Meillä Dagmarissa pakista löytyy osaamista ja liuta työkaluja kaikkiin edellä mainittuihin mahdollisuuksiin. Ota yhteyttä, niin otetaan vinkeistä yhdessä vaarin.