Dagmar

Effie on markkinoinnin tehokkuutta mittaava kilpailu, jossa joukko markkinoinnin huippuammattilaisia arvioi kisatyöt ja valitsee voittajat. Tänä vuonna tuomaristoon kutsuttiin Dagmarin strategi Salla Erkkilä. Hän sai arviointiin hyviä vinkkejä viime vuoden tuomarilta, Dagmarin asiakkuusjohtaja Raisa Summaselta.

Dagmarin Salla Erkkilällä koittaa joulukuun puolivälissä intensiivinen päivä. Silloin strategi sukeltaa Effie-kilpailun toiselle kierrokselle päässeiden kisatöiden maailmaan ja valitsee kilpailun voittajat yhdessä parinkymmenen muun markkinointialan ammattilaisen kanssa.

Sallalla on jo askelmerkit kisatöiden rankkaamiseen:

– Voittajakampanjoissa pitää olla timanttinen idea, selkeät tavoitteet ja oivaltava luova toteutus, jotka ovat yhdessä johtaneet hyviin tuloksiin. Kohderyhmien syvällinen ymmärtäminen merkitsee valtavasti, samoin se, että kokonaisuus tukee liiketoimintaa.

Effie-kisa mittaa markkinointikampanjoiden tehokkuutta. Juuri tehokkuus on asia, jota Erkkilän mukaan ei voi liiaksi korostaa.

– On äärimmäisen tärkeää, että markkinoinnissa kilpaillaan tuloksellisuudessa, koska se on lopulta ainoa merkitsevä asia. Jokaisen markkinoijan tulisi nähdä itsensä liiketoiminnan rakentajana.

”Jokaisen markkinoijan tulisi nähdä itsensä liiketoiminnan rakentajana.”

Kunnon perehtymisellä hehkutuksen taakse

Erkkilä on saanut vinkkejä tuomarointiin Dagmarin asiakkuusjohtaja Raisa Summaselta, joka tuomaroi Effiessä vuosi sitten. Summasen mukaan kokemus oli intensiivinen ja inspiroiva.

– Kisatöihin on perehdyttävä todella huolellisesti. Onko tulos oikeasti hyvä vai sanoitetaanko se vain niin. Miten paljon hehkutetaan, ja peilataanko tuloksia oikeisiin lukuihin. Töihin on suhtauduttava rakentavasti, mutta kriittisesti. Lisäksi on tasapainoiltava sen suhteen, mikä on iso onnistuminen ja mikä vain hyvä suoritus, Summanen kertoo.

Viime vuonna kategorioita oli paljon ja arvioitavia töitä valtavasti. Parhaiten Summasen mieleen on jäänyt S-ryhmän Antti Tapani -brändin voittama Grand Effie sekä menestyminen Muoti ja Kauneus -kategoriassa, johon S-ryhmää ei ehkä ensimmäisenä mieltäisi.

Summasen mukaan case osoitti, miten liiketoiminnan strategiasta johdettu markkinointi ja systemaattinen tekeminen parhaimmillaan kantavat hedelmää.

Kiinnostavia olivat myös yllättävän koronavuoden ajankohtaiset markkinointiteot, jotka oli saatu toteutettua nopealla aikataululla.

Reilut parikymmentä vuotta alalla työskennelleen ja erityisesti asiakasymmärrystä erilaisissa projekteissa korostavan Summasen mukaan menestystyön resepti on selvä:

– Menestyneen kampanjan taustalla on tutkimusta, asiakasymmärrystä ja hyvää näkemystä. Niiden päälle on rakennettu timanttinen toteutus, jolla päästään hienoihin tuloksiin. Oli inspiroivaa nähdä tällaisia kampanjoita ja havahtua monessa kohdassa siihen, että näinkin voi ajatella. Pohdin usein, voisiko vastaava toimia jollain toisella toimialalla. Kisan tuomaroinnista sai hyviä eväitä omaan arkeen.

”Menestyneen kampanjan taustalla on tutkimusta, asiakasymmärrystä ja hyvää näkemystä. Niiden päälle on rakennettu timanttinen toteutus, jolla päästään hienoihin tuloksiin.”

Yllättymistä, vaikuttumista ja iloa toisten puolesta

Viime vuonna Effie-tuomarointi toteutettiin virtuaalisesti. Samoin Salla Erkkilän edellinen tuomarointi GrandOne-kisassa toteutettiin pandemian alkumetreillä keväällä 2020 Google Meetsissä.

– Se oli ihmetyksen ja teknisten haasteiden sävyttämää. Live-palkintogaalakin jäi pitämättä, Erkkilä muistelee.

Toisin on tänä vuonna, kun tuomariston ensimmäinen kierros kokoontuu marraskuussa. Toinen kierros, jossa Erkkiläkin on mukana, pidetään tiistaina 14. joulukuuta. Molemmat tuomaroinnit pyritään järjestämään livetilaisuutena. Voittajat julkistetaan Effie Awards Finland -gaalassa helmikuussa 2022.

”Toivottavasti yllätyn, vaikutun ja totean, että olisinpa keksinyt itse saman.”

– Toivon, että yllätyn ja vaikutun kisatöistä sekä totean useaan kertaan, että olisinpa itse keksinyt saman! On mahtavaa päästä iloitsemaan loistosuorituksiin yltäneiden tekijöiden puolesta. Odotan tuomaroinnilta myös hyviä keskusteluja ja livekohtaamisia – unohtamatta upeaa palkintogaalaa, Erkkilä summaa.