Systemaattisesta tulevaisuusajattelusta on tullut tärkeä työkalu yritysten menestykselle. Dagmarissakin on otettu ensiaskeleita Futures thinking -prosessiin. Omia ihmisiä haastetaan pohtimaan tulevaisuutta kymmenen vuoden päähän, luomaan erilaisia skenaarioita ja havaitsemaan signaaleita tulevasta. Dagmarin toimitusjohtaja Krista Elopuro kertoo, miten dagmarilaiset avaavat näköaloja eteenpäin.
Tulevaisuusajattelussa ei ole ”nopeita voittoja”, kyse on enemmänkin ajattelutavan systemaattisesta tukemisesta. Polun eri vaiheisiin on runsaasti erilaisia työkaluja. Yhden työpajan seurauksena ei voi luvata konkreettisia toimintasuunnitelmia, mutta yksikin työpaja voi sytyttää ajatuksia, joihin tarttumalla saa kehittyä jotain kriittisen tärkeää.
Dagmarissa lähdimme määrittelemään ensin, futuristien suosituksesta, viimeisen kolmenkymmenen vuoden ajalta muutoksia, jotka heijastuivat tapaan vaikuttaa ihmisiin. Kävimme todella mielenkiintoisia keskusteluja mm. sosiaalisen median synnystä, kuplautumisesta, fake news -ilmiöstä ja poliittisen ilmapiirin muutoksesta. Puhumattakaan ilmastonmuutoksen vaikutuksesta kaikkeen, mitä markkinoinnin ja ihmisiin vaikuttamisen kontekstissa tapahtuu.
Silmämme avautuivat monella tavoin ja saimme jäsennettyä näkymää. Nyt olemme vaiheessa, jossa olemme rakentaneet useita skenaarioita erilaisia signaaleja etsimällä. ”Mitä jos eläisit maailmassa, jossa…”-lauseesta on muodostumassa meille hyvä alku skenaarioiden kuvaamiseen.
Uskomme vahvasti, että voimme vaikuttaa siihen millainen tulevaisuus on. Meidän ei tarvitse jäädä odottamaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan – me voimme olla muokkaamassa sitä haluamaamme suuntaan.
Investoimme tulevaisuustyöhön aikaamme toisestakin syystä. Olemme jo nyt vakuuttuneita siitä, että tulevaisuusajattelu kehittää meissä kaikissa kriittisiä taitoja, joilla saadaan etumatkaa ja kasvua liiketoimintaan. Systemaattisella tulevaisuusajattelulla emme tule yllätetyiksi ”housut kintuissa” – me näimme tulevan tapahtuvaksi jo kauan ennen kuin se todellisuudessa tapahtui ja pystyimme varautumaan siihen.
Osallistuminen yrityksemme suunnan ja strategian määrittämiseen on tärkeää omille ihmisillemme. Jo yli puolet suomalaisesta työvoimasta on milleniaaleja, joiden odotukset muuttavat organisaatioita. Ja hyvä niin. Meillä on nyt työelämässä kunnianhimoinen, arvotietoinen ja liberaali sukupolvi. Joka haluaa kokea työssään onnistumisen tunteita, osallistua oman työnsä tavoitteiden määrittelemiseen ja kuulua empaattiseen ja oikeudenmukaiseen työyhteisöön – ja sitoutua yrityksen suuntaan.
Niin organisaatioiden kuin yksilöidenkin uudistumiskykyä punnitaan jatkuvasti. Alkava syksy tulee varmasti olemaan suurta uudistumisen aikaa. Kannustan kaikkia organisaatioita etsimään itselleen sopivia tapoja tulevaisuuden luotaamiseen.
Dagmar on enemmän kuin mielellään mukana teidänkin tulevaisuusmatkallanne, vaikkapa sense makerin ja fasilitoijan roolissa – oli kyse sitten seuraavan tilikauden kasvuaihioista tai pidemmän aikavälin tulevaisuuden hahmottamisesta. Ota yhteyttä omaan tiimiisi.
Toivotan menestyksekästä uudistamisen syksyä kaikille!