Veera Sydänmaanlakka

Dagmar Storiesin Creative Lead, joka inspiroituu ihmisten kanssa työskentelystä ja oivalluksista. Vapaa-ajan vievät itsensä haastaminen kiipeilyseinillä ja haaveilu hevosesta.

 

Kokosimme avuksesi 10 vinkkiä, jotka kannattaa huomioida, kun teet markkinointiviestinnän sisältöjä poikkeustilassa

 

1. Älä mässäile.

Elämme poikkeustilanteessa, ja kukaan ei tiedä, miten vakavaksi tilanne kehittyy. Älä provosoi, vaan muista tuottaa sisältöä hyvän maun puitteissa – mieltä kuormittavaa sisältöä tulee jo joka tapauksessa.

2. Malttia huumorin kanssa.

Huumori on tunnetusti vaikea laji, ja erikoistilanteessa tilanteet kärjistyvät ja pieniäkin asioita tulkitaan helposti väärin. Ole siis varovainen huumorin käytössä – se mikä vielä eilen nauratti, voi jo tänään itkettää lohduttomasti. Et voi tietää, millaisessa tilanteessa kohderyhmäsi kamppailee ja milloin vitsisi vanhenee.

3. Miten asioidaan?

Kerro asiakkaallesi heti, miten olette varautuneet huomioimaan erikoistilanteet. Tarvitseeko fyysisestä läsnäoloa vai onko vaihtoehtoja? Yksityisnäytöt, riittävät etäisyydet ja erilaiset online-vaihtoehdot asiointiin vain muutamana esimerkkinä.

4. Ei itsestäänselvyyksille.

Käsien pesu ja perushygienia kuuluvat ihan jokaiseen arkipäivään, ei vain poikkeustilanteeseen. Älä siis korosta itsestään selviä asioita sankaritekoina.

5. Miten voin auttaa?

Älä pyri ensisijaisesti hyötymään itse, vaan tarjoa palvelua ja sitä kautta lisäarvoa. Miten voit aidosti auttaa asiakkaitasi tai kutsua asiakkaasi auttamaan apua tarvitsevia? Jos brändisi tuotteille tai palveluille tulee peruutuksia, voitko tarjota mahdollisuuden ohjata nämä eurot tuomaan apua sitä todella juuri nyt tarvitseville?

6. Tarjoa iloa.

Tuo lohtua ja iloa, jos suinkin voit. Uutisointi on kylmäävää kyytiä sitä aktiivisesti seuraavalle, ja pakopaikalle on tarvetta. Millaisella sisällöllä voit siis tuoda valoa ja helpotusta? Nyt jakoon ne ihanimmat kissa- ja koiravideot, jos se vain brändisi mukaiseen viestintään sopii.

7. Vastuulliset teot.

Yhteiskunnallisesti aktiivinen ja vastuullinen brändi erottuu nyt edukseen. Tarjoa ratkaisuja ja aitoja tekoja niitä tarvitseville. Mahdollista etäkokoontumisia, lounastreffejä yksinäisille, kauppa-avun tarvitsijan ja tarjoajan löytämistä. Ketä voisit sponsoroida, jotta se toisi apua kohderyhmällesi?

8. Älä korosta kuvin.

Kuvamaailmassa sisällöissä tulee ottaa huomioon vahvasti nykytila ja se, millaisia rajoitteita kuluttajilla on. Elämän rajoittaminen ja karanteenit voivat luoda stressiä, jolloin niiden korostamista ja esiin tuomista on suotavaa välttää. Näin vältetään negatiiviset ajatukset ja se, että brändi ei vahingossakaan suosittele sisällöllään hallituksen linjauksesta poistumisesta. Esimerkiksi kuvat juhlista, huvittelusta ulkona tai laskettelusta voivat aiheuttaa nyt hyvin negatiivisia tunteita.

9. Lähikontakti minimiin.

Kuvissa tulee välttää lähikontaktia ja useamman ihmisen kokoontumista. Esimerkiksi kättely tai halaaminen kuvissa ei ole nyt suositeltavaa, koska fyysinen kosketus voi koronan ja poikkeustilanteen kontekstissa lisätä tartuntariskiä.

10. Älä korosta riskiryhmiä.

Kuvissa tulee myös harkita tarkkaan riskiryhmien näyttämistä. Vaikka kohderyhmä olisi esimerkiksi vanhemman ikäpolven edustajat, niin heillä ei välttämättä ole keinoja ostaa tai hankkia kyseistä tuotetta tai palvelua karanteeninsa vuoksi.

 

Kaipaatko apua sisältökärkien muotoilussa tai jo valmiin materiaalin muokkaamisessa, jotta se soveltuisi tässä hetkessä viestimiseen? Ota yhteyttä, tehdään se yhdessä: veera.sydanmaanlakka@dagmar.fi.