Tiedätkö ne LinkedIn-päivitykset, jotka alkavat: “Näin viikonloppuna oravan metsätiellä, ja se sai minut ajattelemaan asiakaspolkuja”? Suurin piirtein tällainen hurmaava lasautus osui joskus silmiini LinkedInin tai Twitterin uumenissa.
Innovatiivisuus ja disruptointi mainittiin monta kertaa johtajuuteen keskittyvän Nordic Business Forumin puheenvuoroissa. Se sai minut ajattelemaan häirikkömarkkinoinnin tekemistä.
Mitä on disruptio? Olet ehkä kuullut myös samaa ilmiötä avaavan termin markkinahäirikkö. Sarjayrittäjä ja toimittaja Sami “Hupparihörhö” Kuusela on määritellyt disruption näin: tilanne, jossa perinteinen toimiala tai bisnes tulee uhatuksi jonkin uuden innovaation vuoksi.
“Tyypillisesti kukaan ei ota sitä aluksi vakavasti, mutta yhtäkkiä onkin liian myöhäistä.”
Markkinointipäättäjän näkökulmasta sama voisi tarkoittaa, että jokin täysin uudentyyppinen markkinointi uhkaa kaikkea entistä markkinointia. Joskus se oli sissimarkkinointi. Sitten some, hetki sitten Storydoing, äsken vaikuttajat, nyt tekoäly: kustakin vuorollaan on povattu entisen markkinointimaailman mullistajaa.
Jos häiriköivä markkinointi kiinnostaa, parhaita, melko suoraan markkinointipäättäjän ajatusmaailman sovellettavia ajatuksia olivat ehkäpä nämä:
Oivallus #1.
Kun haluat luoda markkinaa häiriköivää tekemistä, ole valmis siihen, että se kannibalisoi omaa nykytekemistäsi. Anna sen tehdä niin. Näin sanoi professori Costas Markides London Business Schoolista.
Markides muistutti myös, että jos haluat innovoida jotain, joka ainoastaan kasvattaa nykytekemistä, varaudu siihen, että sen vaikutus liiketoiminnalle ei ole yhä merkittävä. Helpompaa sellainen innovointi toki on.
Oivallus #2.
Sisäinen startup on hyvä alku, mutta jonkun teillä pitää olla vastuussa suoraan hallituksellenne (kyllä!) siitä, että tekeminen todella uudistuu. Tällainen rooli voi olla nimikkeeltään esimerkiksi Chief Entrepreneur, ehdotti Strategyzer-perustaja Alex Osterwalder, myös Business Model Canvasin isä.
Markkinointipäättäjälle Osterwalder varmaan sanoisi, että pelkkä innovointi-workshop kerran vuodessa ei riitä. Jonkun pitää olla aidosti vastuussa siitä, että markkinointinne todella muuttuu.
Oivallus #3.
Tiimin diversiteetin on oltava riittävä. Erittäin tasapäisellä, tasapaksulla tiimillä Go-To-Market-strategianne tulee olemaan puutteellinen, jylisi karismaattinen Carla Harris, Morgan Stanleyn toimitusjohtaja.
Tämä on markkinointipäättäjän näkökulmasta yhtä kasvava asia, kun myös markkinoinnin yleisöt ovat entistä moniäänisempiä ja monikulttuurisempia – tai sitä vaativia – pikkuhiljaa myös piskuisessa Suomessa.
Oivallus #4.
Action Bias eli vapaasti suomennettuna jatkuvan liikkeen harha. Monella ei ole uskallusta pysähtyä ongelman äärelle analysoimaan, kun näkökentässä on Quick Fixejä, joita tekemällä tuntuu, että asiat edistyvät. Näin muistutti tutkija Brené Brown, joka puhui otsikolla Dare to Lead.
On tosiaan kiva markkinoinnissakin pysyä koko ajan liikkeellä ja tuntea, että asiat edistyvät. Mitä, jos tekisit ensi vuodelle päätöksen pysähtyä tarkastelemaan markkinointisi innovatiivisuutta?
Se ei estä ketteryyttä eikä kokeilukulttuuria, väitän agiileihin työtapoihin koulittuna – kunhan vain joku noheva markkinoinnin uudistamiseen todella vastuutettu saa luvan pysähtyä tähystämään tulevaa sprinttiä pidemmälle.
Voit antaa sen luvan myös meille – toki asiantuntijamme saattavat halutessasi toteuttaa paitsi häiriköivää markkinointia kuin myös koko markkinointisi transformaation.