Julia Isoniemi

Lead Strategist/Data Driven Content. Intohimotyöläinen, entinen uutistoimittaja. Rakastaa strategisesti mietittyjä ja merkityksellisiä sisältöjä, jotka tavoittavat yleisönsä. Vapaa-ajalla hehkuttaa liiaksi talvipyöräilyn ja viileässä metsässä patikoimisen ihanuutta.

 

Reilu vuosi sitten ketsuppibrändi Felix korjasi kehut #eihaittaameitä-reaktiollaan, kun somessa tietty kansanosa uhkasi brändiä boikotilla ­– vain siksi, että sen mainosvideolla esiintyi tummaihoinen suomalainen. Hotelli Helka on ottanut somekanavissaan tasa-arvon sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen äänenkannattajan roolin. Elisa ottaa kantaa ihmiskontaktin katoamiseen älypuhelimen välkkeen taakse Pidetään yhtä -kampanjassa.

Myös me Dagmar Storiesissa pääsimme pohtimaan asiakkaamme brändiä tästä näkökulmasta. Suomalainen perheyritys Verman haastoi meidät miettimään, millä keinoilla voimme lisätä kauneusravintolisä Heleinin tunnettuutta. Miten kohtuullisen tuntematon brändi voi erottua kilpaillussa tuotekategoriassa pienellä budjetilla?

Löytämällä puheenaiheet, jotka ovat tärkeitä sekä A) kohderyhmälle että B) brändille itselleen. Helein ja brändiä ympäröivä yhteiskunta jakoivat arvot siitä, että oikea kauneus ei ole vain pikaisesti päälle sipaistavaa meikkiä. Tärkeämpää on sisäinen, kokonaisvaltainen hyvinvointi.

Sisältömarkkinoinnin yksi tehtävistä on arvon luominen kuluttajalle. Mitä arvoa on pumpulinpehmeässä ”sisäisen kauneuden” teemassa? Paljonkin: on arvokasta osata hyväksyä itsensä välittämättä ympäröivän maailman meille asettamista ulkonäköpaineista. Jos kaikki hyväksyisivät itsensä sellaisina kuin ovat, miltä maailma näyttäisi?

Päätimme rakentaa kampanjan tämän ympärille. Aloitimme julkaisemalla Heleinin brändiin sopivien vaikuttajien henkilökuvat. Kuvaaja, meikkaaja ja tuottaja rakensivat luonnolliset, mutta vahvat mustavalko-otokset. Kuvat tukivat vaikuttajien omaa tarinaa siitä, miten he ovat löytäneet oman sisäisen kauneutensa.

 

 

Seuraavaksi vaikuttajat kertoivat itsestään selfievideoilla. Kun vaikuttaja, ”Kalastajan vaimo”-bloggari Johanna Alvestad kysyi, mikä tekee sinusta vahvan ja kauniin, kymmenet kertoivat itsestään häkellyttävän avoimesti julkisessa somessa.

Yleisön tarinoissa maistui niin arkinen elämä (”Lapseni tekevät minusta kauniin”) kuin rankat kokemuksien koulut (”Masennukseni ovat tehneet minusta vahvan”).

Kolme tarinansa kertonutta sai itselleen kuvaus- ja haastattelupäivän studiolla. Voittajat olivat vilpittömän ihastuneita päivään – ja silti ymmärsivät varsin hyvin auttavansa kampanjassa kasvoillaan ja tarinoillaan.

 

 

Jos brändi sivuuttaa itseään koskettavat, yhteiskunnalliset aiheet, viileä ”Ei kuulu meille” -hiljaisuus voi tuntua kuluttajasta teennäiseltä tai jopa kääntyä brändille haitaksi. Toisaalta päälle liimattu sievistely tai tekopyhäksi lipsuva kauhistelu ei mene läpi sekään.

Meillä Dagmar Storiesissa voidaan miettiä yhdessä, sopiiko yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistuminen sinun brändillesi. Sisältömarkkinoinnin kentällä on sata tapaa tuoda asia esiin.

Paras osoitus siitä, ettei kampanjamme ollut falski, tuli kuvauksen voittaneilta kuluttajilta. Kaksi kolmesta mainitsi spontaanisti, miten ihanaa on, että Helein oli ottanut käsittelyyn tällaisen tärkeän aiheen. Se on arvokasta ja aitoa palautetta, joka täydentää kampanjan pian selvillä olevia tavoittavuuden ja sitoutumisen mittareita.