Tiina Leinonen

1. Luo sisältöä – älä mainoksia

Etsitkö useinkin netistä mainoksia? No et ehkä kovin usein. YouTube on ennen kaikkea hakukone, jota etenkin nuoremmat ovat tottuneet käyttämään opetellessaan tekemään jotain. How to -videot, tuote-esittelyt, testaukset ja arvostelut ovat näistä hyviä esimerkkejä. Tämä on sisältöä, johon kuluttaja törmää silloin kuin sitä eniten kaipaa – eikä se vanhene muutamassa viikossa!

Karkeasti jaoteltuna YouTubessa toimii hyvin sisältö, joka opastaa, kertoo tai viihdyttää.

2. Rakenna yhteisö ja kasvata sitä

Kun sisältö tavoittaa katselijoita, huolehdi heistä – yhteisö on kanavan tärkein osa. Mieti mikä kanavan seuraajia yhdistää ja luo suhde heihin sekä heidän välilleen. YouTube on interaktiivinen alusta, jossa yleisö voi välittömästi kertoa pitikö videosta vai ei – hyödynnä tätä mahdollisuutta ja kysy, kommentoi ja aktivoi yhteisöä osallistumaan kanavan sisältöön. Mikäli yhteisö toivoo tietyntyyppistä sisältöä – tee sitä, se koukuttaa palaamaan sisältöjen pariin myös jatkossa.

3. Hyödynnä alustan ominaisuuksia

YouTube on täynnä ratkaisuja sisällön kehittämiseen – hyödynnä siis alustan tarjoamia ominaisuuksia. Optimoi tekstit hakujen mukaan, luo soittolistoja teemojen ympärille ja rakenna katselupolkuja katsojien koukuttamiseksi. Ja analytiikka – alustan avulla näet suoraan millä sekunnilla yleisö kyllästyi videoon ja jatkoi matkaansa. Ominaisuus, joka pitää nöyränä, mutta auttaa kehittämään kanavaa. Tutki, analysoi ja kehitä sisältöä jatkuvasti – data kertoo tarkalleen mihin suuntaan.

4. Jaa sisältöä muissa kanavissa

Kun YouTube-kanavasi on kunnossa ja sinne luodaan aktiivisesti sisältöä – kerro siitä muissa kanavissa. Rakenna eri kanavien sisällöt tukemaan toisiaan: 15 sekunnin videolla Instagramissa voi näppärästi ohjata katsojia pidemmän videon pariin YouTubessa. Samoin esimerkiksi Facebookilla, myymälätilojen näytöillä ja tv-kamppiksella on omat funktionsa, joiden avulla sisältöä voidaan jakaa.

5. Näe sisällöt osana suurempaa kokonaisuutta

Kaikki lähtee suunnitelmasta. Määrittele YouTube-sisällölle tavoitteet, jotka tukevat markkinointi- ja viestintästrategiaa. Mieti mitä haluat viestiä, kenelle ja koska. Varmista, että sisältö on kohderyhmällesi relevanttia, hyvin tehtyä sekä ajankohtaista – eli kiinnostavaa.

YouTuben suosio kasvaa yhä hurjempaa vauhtia. Tätä maailman toiseksi suurinta hakukonetta käyttää jo nyt yli miljardi ihmistä – eli lähes kolmannes kaikista internetin käyttäjistä. Päivittäin YouTube-videoita katsotaan miljoonia tunteja; katseluun käytetty aika on kasvanut 60 prosenttia edellisvuodesta, ja kasvu on nopeinta kahteen vuoteen.

 

Mikäli  online-video tai YouTube kiinnostaa ja kaipaat kumppania sisällön tai kanavastrategian luomiseen, Dagmar Stories on luotu auttamaan tilanteissa, joissa sisältö ja media paiskaavat kättä!