Hertta Päivärinta

Muutama vuosi sitten hymynaaman lisääminen tekstiin saatettiin kokea nuorten tai kirjallisesti rajoittuneiden jutuksi. Tai ainakin vähän noloksi. Näin ei ole enää. 

Informaatioähkyn aikana emojeista on tullut tehokas keino lisätä tunnetta ja infoa viesteihin. Tekstin sävystä kertovat muodollisuudet eivät aina ehdi eivätkä mahdu online-maailmaan ja joskus kuvasymboli löytyy sanoja helpommin. 

Emojeista tuli viimeistään viime vuonna hyväksytty ilmaisumuoto, kun Oxford Dictionary -sanakirja valitsi vuoden sanaksi ilon kyyneleet -emojin.

Kuvasymboleilla kommunikoidaan jo monissa eri kanavissa. Tekstarit, WhatsApp-viestit, Insta-kuvat ja Snapit koristellaan fiiliksiä välittävillä emojeilla. Facebook mahdollisti tänään postausten kommentoinnin peukun lisäksi sydämen, naurun, ihmettelyn, suuttumuksen ja surun symboleilla.

Digimarkkinoinnissa emojeita on käytetty erilaisiin tarkoituksiin. Niillä aktivoidaan ja vedotaan tunteisiin. Eläinsuojelujärjestö Petan Cruelty Beyond Words –video onnistuu koskettamaan. #ChevyGoesEmoji-kampanja puolestaan kannusti dekoodaamaan, mitä pelkästään emojeista koostuva tiedote piti sisällään. Suomessa voi nyt myös täyttää lottorivin emojeilla.

Kun Bud Light -olutbrändi twiittasi Yhdysvaltain itsenäisyyspäivänä emojeista koostuvan Yhdysvaltain lipun, sitä jaettiin toistasataatuhatta kertaa. Myös ulkoministeriön Suomi-emojit, kuten hevari, Nokian kännykkä ja jäätynyt sydän saivat laajalti huomiota.

Se, joka pakkaa eniten tietoa ja tunnetta pienimpään pakettiin, voittaa.