Mette Astrom

Tyypillisesti brändejä kehotetaan luomaan säännöllistä sisältöä sosiaalisen median kanaviin. Mutta Snapchat on poikkeustapaus – tässä kanavassa brändien kannattaa keskittyä yksittäisten tapahtumien jakamiseen säännöllisten julkaisujen eli snäppien tekemisen sijaan. Snapchat soveltuu mitä parhaiten uusien tuotteiden lanseeraukseen ja tarjoamaan seuraajille kurkistuksen tapahtumien kulisseihin brändin näkökulmasta.
 

Fazer on loistava esimerkki suomalaisesta brändistä, joka haluaa näkyä ja viestiä asiakkailleen somessa. Brändi avasi Snapchat-tilinsä syksyllä 2015.

Fazerillakin on huomattu Snapchatin toimivuus tuotelanseerauksissa. Niinpä Fazer päätti käyttää kanavaa uuden makeispussinsa, Ässä Somexin, esittelyyn. Ässä-tuoteperheeseen liittyneet karkit ovat saaneet veikeän ulkonäkönsä emojeilta, joten mikäpä oli luontevampaa, kuin kertoa näistä herkuista kohderyhmälle heidän suosimissaan some-kanavissa.
 
Digitaalisen markkinointiviestinnän toimisto Vapa Media konseptoi kampanjan ja toteutti sen sisällöt sekä kuluttajia aktivoivan kilpailun, jossa pyydettiin ehdottamaan, kenelle pitäisi lähettää 50 pussia uutuusmakeisia. Näkyvyyttä Fazerin ensimmäiselle Snapchat-tuotelanseeraukselle lisättiin kertomalla kilpailusta Fazerin Facebook- ja Instagram-seuraajille. Kilpailun kyljessä Fazerin alle puolen vuoden ikäinen Snapchat-kanava sai ansaittua huomiota brändin some-seuraajilta.

Fazer rakensi Ässä Somex -makeisten ympärille seuraajia aktivoivan kilpailun, jossa pyydettiin ehdottamaan, kenelle pitäisi lähettää 50 pussia uutuusmakeisia. Kisa toteutettiin Fazerin omassa Snapchatissa, ja julkaisuista huokui Ässä-karkkien energinen ja kujeileva äänensävy sekä ilme. Snäppien toteutuksesta vastasi digitaalisen markkinointiviestinnän toimisto Vapa Media. Näkyvyyttä lisättiin kertomalla kilpailusta Fazerin Facebook- ja Instagram-seuraajille. Kilpailun kyljessä Fazerin alle puolen vuoden ikäinen Snapchat-kanava sai ansaittua huomiota brändin some-seuraajilta.

Snapchatiin ladattava materiaali kuvataan puhelimella, mikä tekee julkaisuista aitoja ja helposti lähestyttäviä.

Yli vuorokauden mittaiset kilpailut Snapchatissa tuovat viestintähaasteita. Osallistumisohjeet voi julkaista vain 24 tunnin ajaksi Snapchat storiesiin, jonka jälkeen ne katoavat feedista. On tärkeää muistaa, että osa seuraajista ei ole välttämättä käyttänyt sovellusta tuona aikana. Fazerin otti tämän huomioon kilpailussa snäppäämällä ohjeet sekä säännöt uudelleen ja kertomalla kisan kulusta mahdollisimman monelle seuraajalle.

Sääntöjen viestintä jää usein vähäiseen, pahimmassa tapauksessa jopa olemattomaan rooliin – etenkin pienemmissä aktivoinneissa. Fazer on kokenut some-kilpailujen järjestäjä; säännöt kerrottiin alustavasti Snapchatissa, josta ohjattiin myös viralliselle sääntösivulle.
 

Snapchat antaa tilaa osallistujien luovuudelle ja Fazer saikin suuren määrän hauskoja toteutuksia. Raati valitsi voittajaksi Kotkan Lyseon Lukion vanhojentanssijat.

Fazerin case on hyvä esimerkki siitä, kuinka yksinkertaisella aktivoinnilla voidaan nostaa tuotteen tunnettuutta sekä kehittää vuorovaikutussuhdetta kuluttajan kanssa. Fazerin Snapchat-sisältö on tarkoin harkittua ja tiedottavaa, mutta silti hauskaa ja kevyttä. Siksi odotan jopa hieman malttamattomana seuraavaa kertaa, kun Snapchattini stories-osiossa näkyy snäppi Fazersuomelta.

Tutustu täällä menestyksekkäisiin Snapchat-kampanjoihin. 

 

Lähteet:

http://www.marmai.fi/uutiset/naihin+sometrendeihin+on+sopeuduttava+tana+vuonna++tai+lahto+tulee/a2332120
http://www.warc.com/Content/ContentViewer.aspx?ID=7d05edf7-3947-48bb-82e1-456268cd5de2&CID=A103570&PUB=ADMAP&MasterContentRef=
http://adage.com/article/cmo-strategy/chobani-hungry-snapchat-fans/300891/
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-01-11/snapchat-s-daily-mobile-video-views-said-to-rival-facebook-s
http://expandedramblings.com/index.php/snapchat-statistics/
http://venturebeat.com/2015/05/26/snapchat-has-100m-daily-users-65-of-whom-upload-photos/