Heini Ulmanen

Nimien tiputtelu on vanha taktiikka ja sosiaalisesta mediasta puhuttaessa se onnistuu helpommin kuin koskaan – jopa Suomessa. Eri kohderyhmiä tarkastellessa jokaisella nousee esiin ne omat suosikit, ja jokaiselle viiden henkilönkin alakulttuurille löytyy omat paikat hengata, keskustella sekä ennen kaikkea jakaa. Mutta mitä markkinoijana tässä tilanteessa pitäisi tehdä, kun kiire on muutenkin, aito dialogi suoraan asiakkaan kanssa verkossa ei olekaan niin yksinkertaista ja kun niitä palveluita on ”ihan liikaa”?

Oman, ansaitun, ostetun ja lainatun median tarkastelu ei oikein enää sosiaalisissa medioissa toimi. Onhan se näennäisesti ilmaista ja ansaittua, mutta tuloksellinen ja tavoitteellinen tekeminen vaatii juuri niitä arvokkaita henkilöresursseja sekä aikaa suunnitteluun, toteutukseen, reagointiin ja jatkuvaan analysointiin. Niitä resursseja, joista taistelee moni muukin asia.
Kun suuret, markkinoinnistaan suitsutetut yritykset kuten Nike, ilmoittavat vasta nyt vuonna 2013 siirtäneensä kaikki sosiaaliseen mediaan liittyvät toiminnot itselleen in-house, on se vain vahvistus jo pitkään tiedetylle signaalille: sosiaalinen media vaatii sitoutumista. Mieluiten läpi yrityksen eri toimintojen markkinoinnista asiakaspalveluun, viestintään ja tuotekehitykseen, riippuen läsnäolon roolista.
Tietenkään ei ole järkevää rynnätä suin päin hihkuen jokaiseen yllä mainittuun palveluun, vaikka niille kaikille saisi henkilötyötunteja allokoituakin. Jokaisella palvelulla on omanlaisensa käyttäjäkunta, toimintalogiikka, hyödyt ja rooli tekemisessä; näitä tulisi tarkastella suhteessa kohderyhmään ja tavoitteisiin. Mitkä ovat meille ja meidän asiakkaillemme tärkeimmät palvelut? Miten voimme mahdollistaa näiden hyödyn maksimoimisen unohtamatta itse käyttäjää? Löydämmekö itsellemme uniikin tavan olla ja viestiä – luonnollisesti, mutta yrityksen hengen mukaisesti? Mitä haemme juuri tästä palvelusta – tuovatko meille arvoa tykkääjät, jaot, tehdyt toiminnot, saadut linkit ja viittaukset vai onko jo näyttökerralla jotain arvoa?
Joskus ratkaisuna voi myös olla kaikkien näiden väsyttävien (omasta mielestäni innostavien) pohdintojen jälkeen, että yritys päättää olla menemättä mihinkään palveluun. Fiksu ja rohkea päätös. Kuitenkin aina on mahdollisuus olla erään asiakkaan sanoin ”sosiaalisen median lokki”: tarkkailla, kuunnella ja oppia. Nykyään ilmiöt syntyvät verkossa, juurikin sosiaalisen median avustuksella. Hiljaisten signaalien tarkkailu, kilpailijaseuranta ja uusimpana esimerkkinä Facebook Graph Search mahdollistavat monenlaisten asioiden louhinnan ja tiedon tuottamisen omien päätösten tueksi.
Me olemme innoissamme näistä ja autamme jokaisessa vaiheessa – olet sitten jo hypännyt mukaan ja kaipaat asioiden kirkastamista tai vaikka aloittaisit täysin puhtaalta pohjalta.
Ota yhteyttä jo tänään!
lassi.miettinen(at)dagmar.fi
heini.ulmanen(at)dagmar.fi