Wilma Inkinen

[dagmar_large_image bigimage=”6746″ /]

Somepalveluiden käyttö

Some-kenttä on Suomessa vahva, mutta suomalaiset ovat useimmiten enemmänkin sisältöjen aktiivisia seurailijoita kuin osallistujia. Sisällöistä halutaan inspiroitua. Päätelaitteet ovat aina mukanamme ja käytämme niitä useita kertoja päivässä. Tiettyjen kohderyhmien tavoittaminen perinteisellä mainonnalla alkaa olla hankalaa.

Somepalveluista Facebook on säilyttänyt Suomessa asemansa massamediana ja mainospaikkana. Instagram on edelleen nopeiten kasvava sosiaalisen median palvelu, jossa Facebookin tapaan monipuolinen mainonnan kohdentaminen on mahdollista. Myös muun muassa YouTube, Spotify sekä uudet somepalvelut Snapchat ja Periscope lisäävät suosiotaan.

Sisältö edellä

Kun sosiaalinen media kehittyy ja mainonnan mahdollisuudet laajenevat, myös some-sisällöt vaativat enemmän. Ärsykkeiden määrä kasvaa ja viesti pitää kohdata useaan otteeseen jotta se menee perille. Julkkiksen tai toisen kuluttajan mielipide on usein mainostajan sanomaa uskottavampi.

Sisältömarkkinointi toimii somessa paremmin kuin mainoskampanjat. Vuonna 2016 tämä käsitys vahvistuu entisestään. Pelkät yksittäiset sisällötkään eivät enää riitä. Some-palveluiden lisääntynyt käyttö tarkoittaa myös kasvua sisältömäärissä. Brändin tulisi kehittää pidempiaikaisia sisältökonsepteja, luoda tarinoita, sekä tehdä kuva-ja videotuotantoja laadukkaan sisällön takaamiseksi. Aidon sisällön jakaminen lisää luottamusta, joka on yritykselle tärkeää sosiaalista pääomaa.

Kaupallisen ja ei-kaupallisen sisällön rajan jatkaessa hälvenemistään visuaalisuus ja sen merkitys korostuu. Syksyllä 2015 tuli 360-video someystävälliseksi, minkä lisäksi giffit sekä muut kuvakikkailut ovat tulleet äärettömän suosituiksi. Parhaimmillaan kohderyhmä saadaan sosiaalisen median avulla viettämään enemmän aikaa brändin parissa ja kuluttamaan enemmän sen tuottamaa sisältöä. Yhteisöllisyys ja someheimot ovatkin myös yksi tämän vuoden kuumista perunoista.

Vaikka sosiaalinen media on laaja ja liikkuva kokonaisuus, se voidaan valjastaa tulokselliseksi markkinoinnin kanavaksi oikealla tiedolla ja oikeilla työkaluilla. Myyntiä ja liikennettä nettisivulle tai kivijalkaan voidaan saavuttaa ja myös mitata! Parhaimmillaan brändit onnistuvat somessa, kun kohderyhmälle tuotetaan relevanttia, laadukasta sisältöä käsi kädessä kampanjoiden kanssa.

Roolit liiketoiminnan tavoitteista

Sosiaalisen median roolit voivat olla hyvinkin erilaisia riippuen esimerkiksi siitä, millainen ja millä toimialalla vaikuttava brändi on kyseessä. Lähtökohtana on johtaa sosiaalisen median roolit liiketoiminnan tavoitteista ja luoda some-sisällöille omat tavoitteet sekä mittarit.

Tulevaisuudessa brändit ovat yhä aktiivisempia julkaisijoita ja sisällöntuottajia. Digitaalisessa maailmassa kuluttajien huomiosta kilpaillaan enemmän kuin koskaan. Brändien omien kanavien sisältökisa on alkanut, luovin toteutus voittakoon!

Top sometrendit vuonna 2016

  • Video, liikkuva kuva
  • Livestreamaus
  • Someheimot
  • Somekuuntelut (mihin sävyyn brändistä keskutellaan somessa)
  • Asiakaspalvelu somessa (kuluttajat odottavat uniikkia palvelua)

Lue lisää some-sisältöjen vaikutusten mittaamisesta: Some-puuhastelusta myyviin sisältöihin

Lisätietoja, koulutukset, sisältömarkkinointi, somen mittaaminen viivi.lehtonen@dagmar.fi, wilma.inkinen@dagmar.fi

 

Lähteet:
Dagmarin digitaalisen median tutkimus 2016