musical.ly on sosiaalisen median alusta, jonka ideana on luoda ja jakaa lyhyitä, maksimissaan 15 sekuntia pitkiä videoita. Erona muihin samantyyppisiin videonjakoalustoihin, kuten Snapchatiin tai jo kuopattuun Vineen on se, että musical.lyn ytimessä on nimensä mukaisesti musiikki.
Palvelu on perustettu Kiinassa vuonna 2014, ja nykyisin siihen ladataan keskimäärin 12 miljoonaa videota päivittäin. Rekisteröityneitä käyttäjiä on jo yli 200 miljoonaa. Moni aikuinen ei ehkä ole kuullutkaan musical.lysta, koska palvelun käyttäjät eli muserit ovat valtaosin 13–20-vuotiaita. Toki joukossa on myös vanhempia, mutta myös nuorempia.
Lip sync -videoita ja koreografioita valitun kappaleen ympärille
Vaikka musical.ly-videon voi tehdä ilman ääntä, tavallinen tapa aloittaa on valita kappale sovelluksen listasta. Perinteisten lip sync -videoiden lisäksi suosituimpien luomusten joukosta löytyy todella taidokkaita tanssikoreografioita, humoristisia klippejä sekä videoita, joissa ympäristö ja ”laulajan” vaatteet vaihtuvat tiuhaan. Sovellus mahdollistaa videon nopeutuksen ja hidastuksen sekä tauon pitämisen kuvaamisen välissä. Käyttäjät hyödyntävät näitä ominaisuuksia todella luovasti. Videoiden tekoon käytetään paljon aikaa ja vaivaa.
Kuten tällä hetkellä niin moni muukin sosiaalisen median kanava, musical.ly:stä voi lähettää live-videon live.ly-sovelluksen avulla. Myös story-ominaisuus löytyy isompien tekijöiden esimerkin mukaisesti. Ulkonäöltään Live ei eroa juurikaan Instagram Livestä. Suurin ero ilmenee käytössä, sillä Live-lähetykseen voi ottaa mukaan toisen käyttäjän jaetulla näytöllä.
Tunnetuimpia suomalaisia musereita on esimerkiksi tubettajana mainetta saanut Pinkku Pinsku, jolla on musical.lyssa lähes 200 000 seuraajaa. Myös YouTubesta tuttu Roni Back jatkaa uudessa palvelussa muista kanavistaan tutulla komedialinjalla.
Mitä markkinoijan tulisi ymmärtää musical.lysta?
Musiikkiin keskittyvää palvelua hyödyntävät luonnollisesti musiikin ympärillä toimivat. Esimerkiksi Selena Gomez ja Flo Rida ovat jo nyt käyttäneet alustaa mm. levynjulkaisuissa ja kilpailujen järjestämisessä. Jotkut artistit ovat myös tuoneet musical.lyssa käynnistettyjä haasteita jakoon muun muassa Instagramin puolelle.
Koska musical.lyssa nuoret seuraavat toisiaan, on sovellus erinomainen alusta vaikuttajamarkkinoinnille. Suosituimpien listoilta löytyy Suomestakin paljon 12–15-vuotiaita, joilla on palvelussa useita kymmeniä tuhansia seuraajia, vaikka he eivät olisikaan tunnettuja muissa somealustoissa. Juuri heitä markkinoijan on syytä pitää silmällä.
Toisen käyttäjän mukaan ottaminen musical.lyn live-alustalla luo uusia mahdollisuuksia luoviin livelähetys-ratkaisuihin. Ainakin vaikuttajayhteistöihin saa varmasti lisämielenkiintoa käyttäjille, jotka haluavat päästä keskustelemaan vaikuttajan kanssa. Saa nähdä, tulevatko muut alustat ottamaan tätä ominaisuutta mukaan omiin live-alustoihinsa.
Myös videotuotantoon panostaminen markkinoinnissa tulee varmasti lisääntymään entisestään, kun musical.ly kouluttaa käyttäjistään huipputaitavia video-osaajia ja luovia tarinankertojia jo teini-iässä. Muserit tuskin haluavat myöhemminkään katsella huonosti tehtyä videosisältöä, kun ”osaisivat itsekin tehdä parempaa”.