Facebookin mukaan jo viime kesän luvut osoittivat, että kesäaiheinen keskustelu tapahtuu mobiilissa 12 kertaa useammin kuin desktopilla. Sama trendi näkyy myös Googlen hakutuloksissa. Lomamoodissa meillä on rutkasti aikaa myös inspiroitua, haaveilla ja selailla.
Kuva: Facebook (https://fbinsights.files.wordpress.com/2017/04/facebookiq_summer_us.pdf)
Facebookissa ja Instagramissa puhutaan kesällä eniten läheisistä, vapaa-ajan aktiviteeteista ja kauneus- ja terveysaiheista. Seuraavaksi suosituimpia aiheita ovat matkailu, sää ja ruoka. Instagramin kesäkauden suosituimmat hashtagit olivatkin #love, #fitness ja #fashion.
Viikonloppuisin keskustelujen teemat painottuvat eniten ruokaan ja juomaan. Painotus vaihtelee myös kohderyhmän mukaan, esimerkiksi kauneus- ja terveysaiheista keskustelevat eniten 18–24-vuotiaat.
Globaalisti suosituimpia kesäaiheisia hashtageja ovat #summer #summertime #beach #sun #summervibes #summer2017 #hot #fun ja #summerdays. Suomessa trendaavat varmasti ainakin #kesä #loma ja #juhannus.
Sosiaalisen median keskusteluja sekä hakukonekäyttäytymistä analysoimalla saadaan erinomaisesti tietoa siitä, mistä brändien kannattaa milloinkin puhua. Kesä on oivaa aikaa myös erilaisten ilmiöiden syntymiselle muun muassa tapahtumien ja aktiviteettien ympärille. Markkinoijan kannattaa pitää silmänsä auki myös siltä varalta.
Kuva: Facebook (https://fbinsights.files.wordpress.com/2017/04/facebookiq_summer_us.pdf)
Kesällä kannattaa myös mainostaa mobiili-somessa. Oivan uuden mahdollisuuden tarjoaa nyt keväällä mahdolliseksi tullut Instagram Stories -mainonta. Käyttäjille Stories lanseerattiin elokuussa 2016, jonka jälkeen palvelu on jo ehtinyt kerätä hyvän käyttäjäkunnan kilpailevasta palvelusta, Snapchatistä huolimatta. Tällä hetkellä koko väestöstä Instagram Storiesia käyttää päivittäin 2 % ja Snapchatiä 11 %, kun 15–34-vuotiaissa vastaavat luvut ovat 15 % ja 35 %. Vieläkin nuoremmista, 15–24-vuotiaista, jopa kolmannes kuuluu Instagram Storiesin käyttäjiin.
Instagram Stories -mainontaa pystytään kohdentamaan Facebookin tapaan tarkasti muun muassa demografian ja kiinnostuksen kohteiden mukaan. Mainonta voi hyvin toteutettuna olla erittäin tehokasta, sillä se valtaa käyttäjän koko ruudun. Toisaalta mainonta on myös erittäin helppo skipata välittömästi, joten sisältöön täytyykin ehdottomasti panostaa.
Esimerkiksi Qantasin Instagram Stories -mainos noudatti kanavan konventiota erinomaisesti ja näytti luonnolliselta käyttäjien tarinoiden joukossa. Mainosvideo oli itsekin luonteeltaan kuin käyttäjien kuvaamaa, ja kuva vaihtui Instagram Stories -tyyppiseen tapaan.
Myös Asoksen kampanja Instagramissa oli kuvattu Storiesille tyypillisellä tyylillä.
Mainonnan lisäksi Instagram Stories kannattaa hyödyntää orgaanisesti, etenkin jos profiililla on suuri määrä seuraajia. Kirjoitinkin Instagramin ja Instagram Storiesin hyödyntämisestä markkinoinnissa aiemmin keväällä. Myös Facebookin puolella kannattaa muistaa kuluttajia erinomaisesti inspiroivat ja mobiilissa toimivat muut mainosmuodot, kuten canvas ja collections.
Psst. Lopuksi vielä vinkki Instagram Storiesin uudesta superkiinnostavasta ominaisuudesta, hashtag ja sijainti -tarinoista. Nyt myös tarinoihin voi merkitä hashtagin, jolloin ne voivat näkyä, kun joku etsii sisältöjä kyseisellä hashtagilla. Ja eikun tarinoimaan!
Kaipaatko apua inspiroiviin sosiaalisen median sisältöihin ja mainontaan? Ota yhteyttä: emilia.vuokko@dagmar.fi
Lähteet:
Dagmarin sosiaalisen median tutkimus, huhti-toukokuu 2017
https://business.instagram.com/blog/summer-insights/
https://fbinsights.files.wordpress.com/2017/04/facebookiq_summer_us.pdf