Veera Sydänmaanlakka

Dagmar Storiesin Creative Lead, joka inspiroituu ihmisten kanssa työskentelystä ja oivalluksista. Vapaa-ajan vievät itsensä haastaminen kiipeilyseinillä ja haaveilu hevosesta.

 

Tänä päivänä kuka vain voi olla media. Julkaiseminen on helppoa ja nopeaa. Varjopuolena joudumme helposti aikamoiseen sisältötulvaan ja hälytystilaan, sillä moni joko seuraa sisältöjä aktiivisesti tai on koko ajan tavoitettavissa mitä moninaisin kanavin.

Ihmisen tarve kuulua yhteisöön ja tuntea olonsa hyväksytyksi kumpuaa kaukaa. Yksin laumasta jäänyt yksilö on haavoittuvainen, joten nuo tunteet ovat osa eloonjäämisvaistoamme. Nykyihmisen kehomme ei sitä kuitenkaan tiedä, joten tietämättämme varaudumme edelleen aina pahimpaan.

Siksi moni voikin tuntea voimakasta pelkoa siitä, että sivuuttaa jotakin sosiaalisessa mediassa. Tätä voidaan kutsua termillä fear of missing out, FOMO. FOMO-tyyppi selaa jatkuvasti feediään ja on aina tavoitettavissa – ainakin puhelimensa välityksellä.

Yltäkylläisyydestä askeesiin

FOMOn vastakohta on pelko siitä, että teet jotakin väärin ja sen vuoksi et kuulu joukkueeseen (fear of joining in). Kuinka moni meistä on esimerkiksi poistanut Instagram-kuvan, kun se ei ole kerännyt haluamaamme määrää tykkäyksiä tietyssä ajassa?

Onneksi näihin pelkoihin voi vastata positiivisin keinoin. Joy of missing out, JOMO, on puhdasta ilottelua siitä, että ei olekaan koko ajan kartalla. On ihan ok, ettei tiedä kaikkea koko ajan. JOMO onkin toiminut ikään kuin loikkauksena aikaan ennen sosiaalista mediaa. Yltäkylläisyydestä ja always-on-tilasta voi nyt sukeltaa suoraan jopa askeesiin. (Syyksi toki riittää myös vakavat tietosuojarikkeet.)

Kännykän konmaritus voi olla jo merkittävä askel kohti rauhallisempaa työ- tai vapaapäivää.  Notifikaatioista vapaa vapaa-aika on uusinta luksusta – haluamme tietoisesti keskittyä hetkeen ja katsoa kanssaihmisiämme silmiin virtuaaliläpsyjen sijaan.

Tarjoa inspiraatiota tai ratkaise ongelma

Tällaisessa sisältötulvassa toimivien markkinointiviestien on oltava todella merkityksellisiä: niiden on tarjottava todellista inspiraatiota tai apua ongelmaan, ei lisättävä FOMO-ahdistusta.

Sisältö tulee suunnitella ja tuottaa aina tarkka tavoite ja kohdeyleisön ymmärrys mielessä. Ja jotta tavoitamme myös JOMOt, ei kampanjan paikka ole ainoastaan siellä isoimman sosiaalisen median syövereissä.