Emilia Pikkuaho

[dagmar_large_image bigimage=”6665″ /]

1. Facebook lanseeraa mm. Snapchat-tyyliset filtterit Liveen

Aiemmin keväällä Facebook osti MSQRD-sovelluksen. Nyt monen ennustama ominaisuus eli MSQRD:n filtterit tulevat käyttöön Facebook Liveen.

Rapakon takana on voitu hyödyntää jo brändättyjä Snapchat-filttereitä, joiden parissa vietetään Snapchatin mukaan aikaa keskimäärin 20 sekuntia. Jäämme odottamaan, milloin Snapchat-filtterit rantautuvat myös Suomeen vai ehtiikö Facebook ensin live-filttereineen.

Facebook Live sai myös muita uudistuksia, esimerkiksi kesän lopulla on mahdollista tehdä kahden henkilön yhteisiä live-lähetyksiä ja kutsua muita käyttäjiä ”vierailemaan” omalla videolla. Ominaisuutta voi hyödyntää esimerkiksi interaktiivisten live-lähetysten toteuttamiseen.

[dagmar_large_image bigimage=”6855″ /]

2. Instagramilla yli puoli miljardia käyttäjää globaalisti

Instagramin käyttäjämäärä kasvaa edelleen hurjaa vauhtia. Palvelu saavutti jo 500 miljoonan käyttäjän rajapyykin kesäkuun lopulla. Aktiivisten, päivittäin Instagramia käyttävien määrän kerrotaan olevan 300 miljoonaa.

Suomessa alle 30-vuotiaita Instagram-käyttäjiä oli helmikuussa toteutetun Dagmarin digitaalisen median tutkimuksen mukaan viikoittain yli 760 000. Jaettujen kuvien määrä päivää kohden ei kuitenkaan ole kasvanut samassa suhteessa käyttäjämäärän kanssa, mikä kertoo siitä, että reaaliaikaiset kuvat jaetaan muissa kanavissa, kuten Snapchatissä.

Puolen miljardin rajapyykki on vain yksi virstanpylväs Instagramin muotoutumisessa uuden sukupolven brändialustaksi, mutta toisaalta, mainostajien valloittaessa Instagramia osa käyttäjistä siirtyy väistämättä Snapchatiin.

Myös Instagram lisää panostustaan videoon: aiemmin keväällä mainosvideoiden pituutta kasvatettiin 60 sekuntiin ja nyt käyttäjille esitellään hakuun uusi, videoita esille nostava ”Picked for you”-toiminto.

3. Twitterissä voi nyt julkaista 140 sekuntia pitkiä videoita

Myös Twitter vastaa vihdoin videosisältöjen yhä kasvavaan suosioon. Tähän asti Twitter on sallinut vain 30 sekuntia pitkiä videoita, nyt twiiteissä voi jakaa liikkuvaa kuvaa reilun kahden minuutin edestä. Myös katselukokemusta on parannettu, esimerkiksi tarjoamalla käyttäjille suositeltuja videoita. Vuoden 2016 aikana Twitterissä jaettujen videoiden määrä on kasvanut globaalisti 50 prosentilla.

Suomalaisen mainostajan kannalta Twitterin uudistukset jäävät kuitenkin Facebookin ja Instagramin varjoon.

4. Facebook lanseerasi 360°-kuvan videon lisäksi

Facebookin 360°-videon lanseerausta seurasi kesäkuun alussa 360°-kuva. 360°-kuva on 360°-videota helpompi ja arkipäiväisempään tekemiseen sopiva tapa tehdä koukuttavia sisältöjä, joiden parissa viihtyy pidempään kuin tavallisen kuvan parissa.

360°-kuvia voisi hyödyntää esimerkiksi matkakohteiden, sisustus- tai remonttiratkaisujen ja tapahtumien esittelyssä. Muun muassa norjalainen Thon Hotels on ottanut uuden ratkaisun omakseen esittelemällä hotellin tiloja ja ympäristöä 360°-kuvin Facebookissa.

Suomalaisista yrityksistä muun muassa Vianor on hyödyntänyt 360° mahdollisuutta hauskalla piilokameramaisella tavalla.

5. EM-futis tarjoaa brändeille mahdollisuuksia reaktiiviseen tekemiseen

EM-futis tarjoaa brändeille loistavia mahdollisuuksia näyttäytyä positiivisessa ja oivaltavassa valossa omien fanien keskuudessa. Suomessa muun muassa Dumle hyödyntää EM-kisoja some-kampanjoinnissa brändille sopivalla tavalla. Myös reaktiivisempaan some-tekemiseen saa EM-kisoista helposti potkua. EM-kisojen seuratuimmat pelit ovat vielä edessä, joten reaktiiviseen tekemiseen ehtii vielä!

[dagmar_large_image bigimage=”6856″ /]

 

Lue lisää:

http://www.socialmediatoday.com/social-networks/facebook-announces-new-additions-live-including-msqrd-masks

http://www.digitaltrends.com/mobile/instagram-500-million-active-users/

http://wersm.com/twitter-finally-lets-you-share-longer-videos/

http://newsroom.fb.com/news/2016/06/introducing-360-photos-on-facebook/