Pelkkä Facebook ei riitä!
Facebook on edelleen yksi suosituimmista somekanavista, mutta nyt viimeistään on aika ottaa haltuun muitakin kanavia. Älä laita kaikkia munia samaan koriin. Jos esimerkiksi kohderyhmäsi on nuoret, kannattaa ehdottomasti harkita Snapchattia, Jodelia ja TikTokia.
Ota TikTok vakavasti, julkkiksetkin alkavat jo siirtyä sinne
TikTok ei ole enää pelkkää teinien lipsynkkaamista. Sen algoritmit ovat pelottavan hyviä tunnistamaan mieltymyksiäsi ja näyttävät relevanttia sisältöä, vaikka et seuraisi yhtäkään käyttäjää. Allekirjoittanut on itsekin jäänyt koukkuun erilaisiin haastevideoihin ja kekseliäisiin minivideoihin. Muutama luova vaikuttajayhteistyökin on jo bongattu. Maksetun mainonnan mahdollisuutta odotellessa voit vaikka etsiä TikTokista brändillesi sopivan mikrovaikuttajan.
“En mä kato enää Facesta ku tapahtumia ja tiettyjen ryhmien sisällöt.”
Vaikka Facebook viestittää, että sen käyttö Suomessa on huipussaan, raivokkain feedien selailuinto tuntuu pikkuhiljaa laantuvan. Facesta katsotaan silti edelleen ainakin tapahtumat ja erilaisten ryhmien viestit sekä nettikirpparit. Entä jos panostaisit normaalin Facebook-markkinoinnin lisäksi ryhmiin ja tapahtumiin? Tee oma tapahtumasivu esimerkiksi kilpailulle. Aktivoidu keskustelemaan relevanteissa Facebook-ryhmissä tai perusta oma. Tai ehkä keksit aivan uuden käyttötavan Facebook-tapahtumaominaisuudelle…
Facebookin superfanit
Brändien Facebook-sivuille on ilmestynyt parhaat fanit -osio. Osio näyttää, ketkä ovat sivuillasi aktiivisimpia. Tätä ominaisuutta voi hyödyntää vaikkapa palkitsemalla parhaita faneja, mikä kannustaa ihmisiä aktiivisuuteen.
Älä kerää vain tykkäyksiä ja kommentteja
Älä tee kuluttajakilpailua vain siinä toivossa, että saisit maksimaalisen tykkäysten tai kommenttien määrän. Facebookin algoritmit tunnistavat, että kyseessä on arvonta/kilpailu ja näyttävät postaustasi pääasiassa niille, jotka osallistuvat kaikkiin mahdollisiin kisoihin. Kuuluvatko juuri he kohderyhmääsi? Voi vain arvailla, miten hyvin brändin muistettavuutta saatiin lisättyä arpomalla viisi leffalippua… Vai kuinka monta positiivista muistikuvaa itselläsi on arvontaan osallistumisista – ja monestako niistä muistat brändin arvonnan takana? Ajatteletko kaupan hyllyllä, että “Tällä brändillä oli se kiva arvonta somessa.”? Jos teet arvontoja, panosta palkintoon ja mehustele muistettavalla osallistumistavalla. Tee osallistumisesta hauskaa ja mieleenpainuvaa.
Hypernopea sisältö
Oletko miettinyt, että vaikka toimintaelokuvien taistelukohtaukset ovat nopeatempoisia, pysyt silti koko ajan kärryillä tarinan kulusta? Ihmismieli ehtii rekisteröidä hurjan nopeasti kuvia ja tekstiä. Myös sisältöjen kulutusnopeus kiihtyy kiihtymistään. Tee videoistasi nopeatempoisia, tee teksteistä lyhyitä, sisällöistä nopeasti tulkittavia. Mieti vaikka omaa skrollaamistasi. Kuinka nopeasti ehdit päätellä fiidissäsi, että uusin ruudulle pompahtanut sisältö on mainos?
Mainosfiltterinäkö
Skippaatko fiidissäsi mainokset tiedostamatta edes minkä brändin mainos oli kyseessä? Kuluttaja pysähtyy katsomaan mainostasi vain, jos hän ehtii tulkita salamannopeasti, että mainos on kiinnostava ja hän haluaa tutustua sisältöön (kts. hypernopea sisältö).
Mikä avuksi? Älä tee mainoksen näköisiä mainoksia. Kirjoita brändillesi ominaisesti, mutta persoonallisesti. Kerro tuotteestasi jotain, joka auttaa asiakasta. Kerro se nopeasti, selkeästi ja viihdyttävästi. Tee vaikka opetusvideo, kuinka tuotettasi voi käyttää. Tai jaa oivaltava vitsi, mihin tuotteesi liittyy. Toisinaan paras vaihtoehto on tehdä yksinkertainen kaupallinen sisältö turhia kikkailematta, esimerkiksi uutuustuotteiden kohdalla.
Pinterest-mainonta on saapunut Suomeen!
Jos brändisi liittyy esim. sisustukseen, muotiin tai ruokaan tai siitä saa ylipäänsä visuaalisesti hienoa sisältöä, kokeile ensimmäisten joukossa Pinterest-mainontaa. Mainonta Pinterestissä tuli heinäkuun alussa vihdoinkin mahdolliseksi myös Suomessa.
Vaikuttajamarkkinoinnin sisältöjen mainosmerkinnät
Kilpailu- ja kuluttajavirasto julkaisi loppukeväästä uudet säännökset, kuinka kaupallisesta yhteistyöstä täytyy kertoa mainossisällön yhteydessä. Lyhyesti: sisällössä täytyy lukea “mainos” tai “kaupallinen yhteistyö” heti alussa. Tutustu tarkemmin säännöksiin Kilpailu ja kuluttajaviraston sivuilla. Muistuta myös brändisi vaikuttajia uusista säännöksistä.
Lykkyä pyttyyn! Ja kun kaipaat lisää ideoita sisältöihin, ota yhteyttä: annikki.jakonen@dagmar.fi