Mari Riipinen

Mari Riipinen on asiakkuusjohtaja, jonka intohimona on vahvaan kuluttajaymmärrykseen nojaava markkinointiviestinnän suunnittelu sekä luovuus mediatunnuslukujen murskaamisessa. Oman elämänsä professional organizer pyörittää urheilevan perheen arkea ja on löytänyt uusimmaksi lajikseen taitoluistelun.

Kuluttajien menetetty luottamus 

Globaali finanssikriisi on aiheuttanut monessa maailmankolkassa keskiluokan taloudellisen ahdingon. Sen yksi ilmenemismuoto on erityisesti finanssialan yrityksiin kohdistuva suuttumus, joka heijastuu suhtautumisessa myös muiden toimialojen suuryrityksiin. Moni yritys onkin päätynyt hakemaan aivan uusia kulmia sekä tuotekehitykseen että markkinointiviestintään. Huonossa huudossa olevasta toimialasta pyritään ottamaan pesäero, tuotteiden hinta-laatusuhdetta parannetaan ja yksinkertaisuus on taas kaunista. Aitous, eettisyys ja yhteiskuntavastuullisuus ovat kilpailukeinoja, joista pehmoilu on kaukana.
Mobiili muuttaa kuluttajan ostopolkuja
Ostoksilla käytetään mobiilia jatkuvasti hintojen, tuotetietojen ja verkkokauppojen tarjonnan vertailuun. Myymälä muuttuu tuotteiden esittelytilaksi, josta kuluttajat hakevat lähinnä inspiraatiota. Tämä ns. showrooming on kasvava trendi erityisesti kodin elektroniikan ja viihteen alalla. Kaupan alan markkinoijan kannattaakin olla selvillä siitä, mitä kuluttaja liikkeessä ollessaan hakee ja löytää. Keskeistä ovat erityisesti löydettävyys ja sosiaalisen median sisällöt. Esimerkiksi Walmart on testannut myymäläkohtaista geotargetointia parantaakseen kuluttajan kokemusta ja palvelua. Trendiä voi myös hyödyntää ja suorastaan kannustaa mobiilin käyttöön tarjoamalla Starbucksin tavoin asiakkaille langattoman verkon, mobiilimaksamisen ja oikean tuotteen valintaa helpottavia palveluita.
Markkinointiviestinnässä pieni on nyt kaunista
Vastatrendiksi ja vaihtoehdoksi massiivisille monimediakampanjoille on noussut joustava pienten ideoiden strategia, jossa tavoitteena on keskeyttämisen sijaan päästä osaksi kohderyhmän elämää. Kuluttajien osallistaminen tapahtuu uusien teknologisten innovaatioiden tai applikaatioiden kautta; pelillistäminen, oma media ja erityisesti pakkaus ovat keskiössä. Myös suuret mainostajat hakevat näin läheisempää suhdetta kuluttajiin ja testaavat samalla startup-mentaliteettia: pystyyn pistetään useita pieniä hankkeita ja katsotaan mitkä niistä lähtevät lentoon. Pienuuden strategiaan ei siis enää päädytä vain pakon edessä silloin kun isoon ei ole varaa; toisaalta tällä pelikentällä pienikin yritys voi olla merkittävä peluri.
Monen ruudun haaste
Multiscreening, eli samanaikainen televisio- ja verkkosisältöjen kuluttaminen erilaisten päätelaitteiden välityksellä kasvaa älypuhelinten ja tablettien penetraation tahdissa. Ilmiö puhuttaa erityisesti niitä toimialoja ja markkinoijia, joilla televisiomainonta on keskeisessä roolissa, myös budjetoinnin näkökulmasta. Siitä miten toisen ruudun samanaikainen käyttö vaikuttaa televisiosisältöjen ja –mainonnan seuraamiseen, tiedetään vielä varsin vähän. Sen ajatellaan rikastavan tv:n katselukokemusta, vaikka tutkimusten mukaan suurin osa verkon käytöstä ei millään tavalla liity samaan aikaan katsottavaan ohjelmaan. Markkinoijat ovat vielä kokeilu- ja testausvaiheessa keräämässä oppeja erityisesti nuorille ja nuorille aikuisille suunnatuista toimenpiteistä; mainossisältöjä rikastetaan esimerkiksi pelillisin elementein tai kuluttaja voidaan ohjata suoraan verkkokauppaan äänitunnistuksen avulla. Jos älypuhelin tai tabletti kädessä elävät ovat yrityksellesi tärkeä kohderyhmä, kannattaa multiscreening-ilmiötä vähintäänkin lähteä tutkimaan.
Sisältö on kuningas, erityisesti videosisältö
Red Bullin ja Felix Baumgartnerin avaruuden valloitus on sisältömarkkinoinnin kuuminta hottia ja edustaa toista tämän alan päätrendeistä: elämää suurempaa ja ainutlaatuista sisältöä. Toinen kasvava alue ovat ”löydettävät” verkkosisällöt, joihin kuluttaja törmää kuin sattumalta hakiessaan tietoa ostopäätöksen tueksi. Varsin usein nämä sisällöt ovat videoita; monen markkinoijan videostrategian tehtäviin on pöhinän synnyttämisen rinnalle tai ohi noussut myynnin tekeminen.
Lue myös: Markkinoinnin trendit – työkalupakki 2013, osa II