Katariina Uljas-Ahl

Dagmarin CBO, jonka sydäntä lähellä ovat markkinointiviestinnän tuloksellisuus ja kustannustehokkuus. Karaten pariin palanneella pitkän linjan mediatoimistoammattilaisella on intohimona löytää kontaktihintojen takaa kuluttajien mediakäytön arki, juhla ja tulevaisuus.

 

Jo syksyllä alkanut pieni kasvu mediainvestoinneissa kertoo talouden elpymisen lisäksi siitä, että usko mainontaan ja markkinointiin kasvun tekijänä on vahvistunut. Myös monet kotimaiset mediatalot ovat pystyneet entistä paremmin vahvistamaan toimivien ja mainostajille relevanttien mediaratkaisujen tarjontaansa ja ideoimaan uusia kiinnostavia tuotteita ja palveluja.

Toisaalta, kenenkään itseään kunnioittavan markkinoijan ensisijainen tavoite ei ole investointieurojen kasvattaminen, vaan niiden taitava sijoittaminen ja markkinoinnin tuloksellisuus. Voimme siis lopettaa itsemme ruoskimisen ja katsoa rohkeasti tulevaisuuteen miettien miten hyödynnämme markkinoinnin uudet mahdollisuudet.

Vuoden 2017 puheenaiheet eivät välttämättä ole enää ihan uusia, mutta sitäkin ajankohtaisempia. Toistolla tulosta – voimme siis ryhtyä sanoista tekoihin.

1. Kasvua datalla. Vuosi 2017 on ehdottomasti datan. Moni kasvun ja tuloksen teon kehitys nojaa vahvasti dataan. Mitä dataa meillä on, miten sitä kehitetään ja hyödynnetään? Miten varmistetaan laatu? Kuka dataa tarjoaa, paljonko siitä maksetaan ja kuka maksaa kenelle? Nyt huolehdimme, että seuraamme verkkosivuillamme oikeita asioita ja varmistamme oman datastrategiamme kuntoon.

2. Data driven marketing. Datan hyödyntäminen sisältöjen suunnittelussa nousee ja sisältöjen jakelu automatisoituu. Tunnistamme entistä paremmin kuluttajien motiivit ja muuttuvat kiinnostuksen kohteet. Reagoimme nopeasti ja vastaamme kuluttajien toiveisiin erilaisilla uusilla sisällöillä ja teemoilla. Dynaaminen bannerimainonta vaihtuvine tarjouksineen tai kuvineen on vain pienen pieni alkupala yhdeksän ruokalajin illallisesta.

3. Natiivimainonta. Mainonnan hälyssä korostuvat kuluttajille arvokkaat ja merkitykselliset mediasisällöt. Natiivimainonta ei ole yksittäinen ”journalistiselta” sisällöltä näyttävä juttu, vaan sisältöön luontevasti linkittyvä, kuluttajille lisäarvoa tuova kokonaisuus, joka palvelee brändejä monilla eri tavoitetasoilla.

4. Vaikuttajamarkkinointi. Ystäväpiirin ja läheisten suositukset ovat aina olleet korkealla vaikuttavan viestinnän kategoriassa. Sosiaalinen media tuo uuden ulottuvuuden ”julkkisten” käyttämiseen markkinoinnissa. Ymmärtämällä paremmin kuluttajien arkea löydämme heille tärkeät ja läheiset bloggarit, insta/snappi-tähdet sekä tube-persoonat.

5. Digitaalinen läpinäkyvyys. P&G:n tammikuun lopulla tekemä ulostulo ja vaatimus digimainonnan läpinäkyvyydestä ja standardeista ei varmasti yllättänyt ketään. Työ ja keskustelut mainonnan viewability-luvuista, ad-fraud:sta ja kolmannen osapuolen validointityökaluista ovat käynnissä myös meillä Suomessa ja seuraamme tarkoin kansainvälisiä keskusteluja ja standardeja.

6. Mobile first. Mobiili ei ole vain päätelaite, vaan se on vahvasti kuluttajakäyttäytymisen ytimessä tai ainakin iholla. Mobile first -ajattelu pitää viedä läpi koko markkinoinnin ekosysteemin ja integroida tiukemmin kuluttajien palvelemiseen.

7. Video ja erityisesti mobiilivideo. Videoiden ja videokatseluiden määrä on räjähtänyt. Markkinoijat miettivät nyt videoidensa draaman kaarta, kykyä tarinankerrontaan ja ylipäätänsä videoiden roolia markkinoinnissa. Ensimmäisellä kolmella tai viidellä sekunnilla on oma roolinsa, minuutin spoteilla ja 360-videoilla omansa, mutta kaikki eivät pysty vastaamaan kaikkiin tavoitteisiin.

8. Massamedialla on merkitystä. Mediakulutus on pirstaloitunutta ja isojen kohderyhmien tavoittaminen ei ole enää niin kustannustehokasta kuin aiemmin. Digitaalisella kohdentamisella ja räätälöidyillä sisällöillä luodaan tuloksellisia kuluttajakohtaamisia, mutta monet perinteiset massamediat toimivat edelleen hyvin omilla alueillaan ja niillä on tärkeä rooli uuden kuluttajapotentiaalin tavoittamisessa.

9. Markkinoinnin automaatio. Automaatio linkittää datan, teknologian ja ajan sekä resurssien säästön. Jos vuosi 2016 oli markkinoinnin automaation eskarivuosi, niin 2017 olemme jo vahvasti oppimisen polulla. Markkinoinnin automaatio ei ole enää vain isojen tai B2B-mainostajien työkalu, vaan tuo tehokkuutta pienemmillekin toimijoille, kunhan muistetaan, että automaatio ei ole synonyymi autopilotille.

10. Tekoäly ja koneoppiminen. Tekoälyteknologian penetraatio kasvaa vauhdilla ja sen hyödyntäminen onnistuu pieniltäkin yrityksiltä, kun kehitystyön kärkinimet ovat ryhtyneet julkaisemaan tekoälyalustojaan avoimeen käyttöön. Kehittynyt teknologia auttaa kohdistamaan ja luomaan personoituja sisältöjä reaaliajassa ja tehostamaan markkinoinnin tuottoa sekä oppimaan tuloksista automaattisesti. Sen avulla voidaan myös luoda täysin uudenlaisia sovelluksia toiminnan tehostamiseen ja asiakkaiden elämän helpottamiseen. Advanced Analytics -yksikköämme vetävä Mikko Koski kirjoitti aiheesta artikkelin Tekoälyteknologia on neukkarinne pöydällä.