Emilia Pikkuaho

[dagmar_large_image bigimage=”6644″ /]

Pokémon GO on saanut pelaajat liikkeelle hyödyntämällä lisättyä todellisuutta eli AR:ää (augmented reality) – Pokémon-hahmoja etsitään siis oikeasta ympäristöstä. Lisätty todellisuus on jo sinällään markkinoijalle mielenkiintoinen mahdollisuus ja viimeistään nyt se on saavuttanut laajemman tietoisuuden.

Pokémon GO saavutti huimalla vauhdilla massayleisön, joka koukuttui pelaamiseen täysillä. Suomesta ei ole vielä saatavilla tutkimustietoa pelaamisesta tai pelaajista, mutta ainakaan amerikkalaisen datan perusteella sovelluksen voimaa ei kannata väheksyä: Esimerkiksi SensorTowerin mukaan sovelluksessa vietetään jo päivittäin enemmän aikaa kuin Facebookissa.

Survey Monkeyn selvityksen* mukaan Yhdysvalloissa Pokémon-jahtaus on innostanut eniten 18–29-vuotiaita. Tämä on järkeenkäypää, sillä juuri heidän ikäisensä kasvoivat Pokémon-hahmojen edellisenä kultakautena. Hieman yllättävästi käyttäjäkunta on Yhdysvalloissa kehittynyt miesvoittoisesta naisvoittoiseksi. Merkittävää on myös se, että peli ei villinnyt vain kaikkein nuorimpia: tutkimuksen mukaan 25 % pelaajista on 30–50-vuotiaita. Peliyhtiö Niantic ei ole vahvistanut lukuja virallisesti, joten ne ovat vain suuntaa-antavia. Pokémon GO:n hyödyt yrityksille voivat olla merkittäviä. Esimerkiksi Forumin Gigantti kertoi heti villityksen alkuvaiheessa varavirtalähteiden myynnin kasvaneen 700 prosentilla yhden mainoksen jälkeen.

Sponsoroidun sisällön ostaminen peliin ei silti ole vielä mahdollista; markkinoinnissa voidaan toistaiseksi hyödyntää vain pelissä kiinteästi olevia ominaisuuksia ja itse ilmiötä. Tosin Japanissa McDonald´silla on jo sponsoroituja Pokéstoppeja, joten sponsorointi avautunee jossain vaiheessa myös muualle maailmaan.

Maailmalla Pokémon GO -markkinointi on viety jo aivan uudelle tasolle. Esimerkiksi Sveitsissä Baselin kaupunki hyödynsi oivasti Pokémon GO:ta matkailumarkkinoinnissaan, ja videosta tuli nopeasti viraalihitti. Videolla tosielämän Pikachut pilailevat yrittämällä napata ihmisiä suurella poképallolla – pelin todellisuus on siis käännetty nurinpäin.

 

Ilmiötä on jo hyödynnetty myös Suomessa. Esimerkiksi Linja-autoliike E. Ahonen Ky järjesti Pokémon GO- pelimatkan ja Soma Media rekrytoi ”pokénatiivin” antamaan pelivinkkejä ja tekemään Pokémon GO -aiheista videosisältöä yrityksen uutta videoalustan lanseerausta varten.

Suosituin Pokémon GO -aktivointi näyttäisi olevan houkuttimien eli lurejen asettaminen mahdollisesti omissa liiketiloissa tai niiden läheisyydessä oleville Pokéstopeille. Ideana on houkutella lisää Pokémoneja ja siten myös pelaajia oman liikkeen läheisyyteen. Yhtä suosittua on pyytää nappaamaan Pokémon omissa liiketiloissa ja julkaisemaan kuvan siitä ilmoitetulla hashtagillä. Muita keinoja on esimerkiksi tarjota latauspiste (pelihän on oikea akkusyöppö) sekä alennuksia ja tarjouksia.

Pokémonin hyödyntämisestä on näyttänyt tulevan nopeasti itseisarvo: kaikki haluavat päästä osingoille menestyksestä, tavalla tai toisella. Tätäkin markkinointia tehdessä kannattaa kuitenkin muistaa, että tekemisen pitää sopia omalle brändille ja ennen kaikkea omalle kohderyhmälle.

Muun muassa Ruotsissa on kokeiltu asuntojen kauppausta Pokémonien avulla. Kuinkahan moni haluaa ostaa asunnon alueelta, joka kuhisee Pokémoneja – ja innokkaita Pokémon-metsästäjiä? Sovellus onkin saanut myös negatiivista mediajulkisuutta, kun peliin uppoutuneet pokettajat ovat kulkeneet epähuomiossa yksityisalueilla.

Pokémon GO nousi nopeasti lähes koko kansan hitiksi. Markkinoinnin kannalta vaarana on se, että se myös vanhenee ja kuluu nopeasti. Pokémon GO -ilmiöön on tartuttu jo lähes kyllästymiseen asti. Joko liikaakin? Nyt on mielenkiintoista seurata, kuinka pitkään ilmiö kantaa, ja miten sitä voidaan vielä hyödyntää.

Pieni Pokémon GO -sanakirja markkinoijalle

Pokémon GO = Lisättyä todellisuutta hyödyntävä mobiilipeli, jossa ideana on napata mahdollisimman paljon erilaisia Pokémon-hahmoja oikeasta ympäristöstä. Tavoitteena on kehittyä paremmaksi Pokémon-kouluttajaksi.

Pokéstopit = Stopeilta pelaajat saavat mm. poképalloja ja muuta pelissä hyödyllistä tavaraa. Pokéstoppien paikat ovat kiinteitä, eikä niitä voi toistaiseksi ostaa. Mahdollisuus sponsoroituihin stoppeihin tulossa luultavasti tulevaisuudessa.

Houkuttimet eli luret = Houkutin eli lure houkuttelee paikalle normaalia enemmän Pokémoneja. Kuka vain voi kiinnittää luren Pokéstoppiin. Yksi lure maksaa 0,99 € ja sen vaikutus kestää 30 minuuttia. Esimerkiksi luret 10 pokéstopille kahdeksi tunniksi maksaa 29,98 €.

Taistelusalit eli gymit = Gymeillä taistellaan toisia pelaajia vastaan. Gymien paikat ovat myös kiinteitä, eikä niitä voi ostaa.

[dagmar_large_image bigimage=”6649″ /]

Lue lisää:

More Women Than Men Are Playing ’Pokémon GO’ – By a Lot

Pokémon Go tops $160M in global revenue, time spent in-app remains high

Ad Week: With One Brilliant Pokémon Video, This Swiss City instantly Become a Viral Superstar

Taloussanomat: Suomalaisfirmat hyödyntävät Pokémon-villitystä – vara-akkujen myynnissä hurja piikki

M&M: Suomalainen Pokémon Go Mestari valittiin – 16-vuotias saa pelaamisesta palkkaa Somaselta

Savon Sanomat Nilsiäläinen bussifirma järjestää Suomen ensimmäisen Pokemon Go -pelimatkan

Business Insider Nordic: Pokémon Go is being used to sell real estate in Sweden

The Telegraph: Pokémon Go makers sued for encouraging trespassing

A sneak peek at Japan’s sponsored Poke Stops in Pokemon Go

Pokemon GO launches in Japan, bringing smash-hit game home