Kamppailu yleisöistä synnyttää uusia ominaisuuksia
Snapchatin ja Facebookin kilpailu tuottaa todennäköisesti somen suurimmat mullistukset myös vuonna 2017.
Alkusyksystä Instagram lanseerasi Snapchatin kopioksi tituleeratun Instagram Storiesin. Facebook on puolestaan lanseerannut Snapchat-tyylisen sovelluksen, jossa kasvojen päälle voi sijoittaa erilaisia filttereitä. Lisäksi se on lanseerannut Australiassa ja Puolassa Messenger Day -ominaisuuden, joka on käytännössä Snapchat-ominaisuuksilla täydennetty Messenger.
Some-jätti iskee siis kovilla taistelussa Snapchatiä vastaan. Niinpä Snapchatin täytyy kehittää lisää uudistuksia, jotta se pärjää kilpailussa Instagramin ja Facebookin kanssa. Ensimmäiset on jo nähty: marraskuun alussa USA:n markkinoille tuotiin kameralla varustetut Spectacles-aurinkolasit, joiden kuvaa voi lähettää suoraan Snapchatiin. Yritys tituleeraa itseään ”kamerayritykseksi”, mikä kielii tulevaisuuden suunnasta.
USA:ssa uskotaan vahvasti Snapchatin kasvuun. Toisin kuin Suomessa, USA:ssa Snapchatiin saa mainontaa ja Snapchatin rooli brändialustana on vahvempi. Uusille markkinoille laajentumisesta liikkuu huhuja; saammeko jo ensi vuonna Snapchatin mainosmahdollisuudet myös Suomeen?
User generated content 2.0
Yksi Snapchatin ylivertaisimpia ominaisuuksia on käyttäjien mahdollisuus lähettää omia videoita, esimerkiksi uutis- tai viihdetapahtumista. Videoista rakennetaan kooste kaikkien nähtäville. Koostevideoiden kautta kuka tahansa pääsee keskelle tapahtumia, kuten USA:n vaalikamppailun kiihkeimpiin sessioihin tai luonnonkatastrofien ravistelemiin koteihin. Facebookin ja Snapchatin kilpailun kuumetessa tämä saattaa hyvinkin olla ominaisuus, jonka Facebook nappaa itselleen.
Myös automatiikka tarjoaa uusia mahdollisuuksia käyttäjien tuottaman sisällön löytämiseen ja nopeaan hyödyntämiseen.
[dagmar_quote quote=”Kuluttajat luovat kertakäyttöistä, nopeaa ja rosoista sisältöä. Brändisisällöissäkin idean viimeinen käyttöpäivä menee nopeasti ohi. Reagointi on tapahduttava salamannopeasti.” name=”Sirpa Blomqvist, Content & Social Media Planner” /]
Vaikuttajayhteistyön malli muuttuu
Vuoden 2016 aikana brändit havahtuivat Suomessakin laajempaan yhteistyöhön tubettajien kanssa. Myös vuonna 2017 tehdään vaikuttajayhteistyötä, mutta vaikuttajan ja brändin välistä yhteyttä mietitään tarkemmin: miten brändi ja vaikuttajat puhuttelevat yleisöä ja linkittyvät toisiinsa. Yhteistöissä näkyy myös kanavariippumattomuus; näytään kaikissa some-kanavissa ja hyödynnetään eri kanavia monipuolisesti.
[dagmar_quote quote=”Yhteistyön tekemisen tapa tulee varmasti muuttumaan vuonna 2017. Siirrytään yksittäisistä kampanjalähdöistä jatkuvampaan yhteistyöhön – saadaanko vaikuttajista kasvoja brändeille? ” name=”Sami Koski, Digital Manager SEM & Content” /]
Livevideoita hyödynnetään enemmän ja tuottaminen ammattimaistuu
Vuoden 2017 yksi suurimmista some-trendeistä tulee olemaan livevideon hyödyntäminen entistä vahvemmin. Kuluttajat haluavat yhä elävämpiä kokemuksia, ja heitä osallistetaan intensiivisemmin. Facebook Live tulee todennäköisesti olemaan brändien livelähetysten ensisijainen paikka, vaikka Twitter ja etenkin YouTube ovat myös potentiaalisia kanavia tähän. Esimerkiksi NFL:n otteluita streamataan livenä Twitterissä.
Ensi vuonna somen livelähetykset ovat ammattimaisempia. Tulevaisuudessa ne voivat jopa korvata osan perinteisen tv:n sisällöstä. Emarketer ennustaa, että vuoden 2017 aikana somen livelähetykset keräävät tv-lähetysten kaltaisia massayleisöjä. 360, virtuaalitodellisuus ja lisätty todellisuus voivat tuoda liveen täysin uusia ulottuvuuksia – mutta tätä tuskin nähdään Suomessa vielä ensi vuoden aikana.
Itse uskon, että livevideon avulla tehdään ensi vuonna entistä mielikuvituksellisempia sisältöjä, muun muassa interaktiivisia brändihaasteita tai -tarinoita, joissa kuluttajat pääsevät vaikuttamaan suoraan sisältöön.
AR, VR ja 360-videot hitaassa nousussa
Virtuaalitodellisuus (VR) ja lisätty todellisuus (AR) ovat pyörineet ennustuksissa jo muutaman vuoden. Tänä vuonna Pokémon GO teki lisätystä todellisuudesta arkea massoille. Brändit ovat Suomessakin alkaneet hyödyntää 360-videoita, ja VR-laseja saa jo edullisesti. Teknologia ei ehkä vielä toimi tarvittavalla sulavuudella ja massat tuskin ihan vielä omaksuvat VR-lasit omakseen, mutta varmaa on, että virtuaalitodellisuudessa piilee mahdollisuuksia ja niitä kannattaa tulevanakin vuonna seurata. Läpimurtoa tuskin on odotettavissa vielä 2017.
Sen sijaan lisättyä todellisuutta hyödynnetään varmasti some-sisällöissä yhä enemmän. Todennäköisesti Snapchat ja Facebook tulevat julkaisemaan lisättyä todellisuutta hyödyntäviä ominaisuuksia. Esimerkiksi Snapchatillä on jo teknologia, jossa voidaan hyödyntää kuvan tunnistamista. Tämä voi avata mielenkiintoisia mahdollisuuksia brändeille: esimerkiksi kuvaamalla tiettyä kohdetta kuluttaja voi saada ale-koodin.
Asiakaspalvelun chat botit ja shoppailu some-kanavissa
Kuluttajat ovat jo pitkään osanneet vaatia asiakaspalvelua sosiaalisen median kanavissa. Kuluvana vuonna kanavat ovat tehneet asiakaspalvelusta entistä helpompaa. Ensi vuonna yhä useammat suomalaisetkin yritykset alkavat miettiä sosiaalisen median chat botien kehittämistä eli tekoälyn hyödyntämistä asiakaspalvelussa.
Asiakaspalvelun lisäksi kaupankäynti some-kanavien sisällä kehittyy kovaa vauhtia. Facebook julkaisi juuri ominaisuuden, jonka avulla yrityssivujen kautta voi myydä tuotteita. Tämä tulee varmasti mullistamaan etenkin pienyritysten mahdollisuuksia hyödyntää somea ja todennäköisesti muuttamaan somen kauppapaikkoja.
Myös Instagram julkaisi syksyllä shoppailua tukevan ominaisuuden; kuviin voi upottaa tagejä, joiden kautta saa lisätietoa tuotteista. Instagram voikin olla loistava väylä myynnin ohjaajana visuaalisuutensa vuoksi. Visuaalisuus ja luovuus on somessa nyt niin voimakasta, että alamme kohta torjua rumia kuvia ja tarjousmainontaa. Forbes ennustikin inspiroivan ja mielikuvituksellisen, jopa hieman ’taiteellisen’ sisällön nousevan somen menestyssisällöksi. Tarjolla on lukuisia appeja, kuten Canva, joilla jokainen voi luoda helposti näyttävää sisältöä.
Detox valtaa myös somen
Kaupankäynti, chat botit ja entistä älykkäämpi markkinointi voivat toisaalta vieraannuttaa kuluttajia täysin kaupallisiksi muuttuneilta sosiaalisilta alustoilta. Some-ähkyyn herätään ensi vuonna.
[dagmar_quote quote=”Kuluttajat tiedostavat entistä enemmän somen vievän liikaa aikaa. Aikasyöppöä yritetään hallita detoxilla, rajoituksilla ja some-appien poistamisella mobiililaitteista.” name=” Viivi Lehtonen, Content Strategist / Creative” /]
Markkinoille tulee nyt uusia puhelimia, joita on tarkoitus käyttää mahdollisimman vähän (mm. Punkt ja The Light Phone).
Mielenkiintoista onkin, miten markkinoija voi varautua mahdolliseen some-detoxiin.
Kuluttajat suosivat entistä enemmän yksityistä viestimistä ja suljettuja ryhmiä. Tässä esimerkiksi Snapchat, Whatsapp ja Facebook Messenger ovat ylivertaisia. Esimerkiksi Facebookin juuri lanseeraama mahdollisuus mainontaan Messenger-sovelluksessa on yksi potentiaalinen keino tavoittaa kuluttajat. Toistaiseksi moni on vierastanut chattailyä brändien kanssa, mutta tilanne tulee varmasti muuttumaan vauhdikkaasti – jo vuoden 2017 aikana.
Yrityksiltä odotetaan empatiaa ja kannanottoja
Kuluttajat vaativat aitoa dialogia yritysten sosiaalisen median kanavissa. Yritysten tulee olla empaattisia, osoittaa aitoa välittämistä kuluttajaa kohtaan. Kärjistynyt some-raivoamisen tapa on vain yksi syy tähän kehitykseen.
[dagmar_quote quote=”Somessa tulee näkymään yhteiskunnalliset kannanotot ja aktivismi entisestään. Myös yritykset ottavat kantaa yhä enemmän.” name=”Mette Åström, Community Manager, Social Media Planner” /]
Yritysten odotetaan ottavan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin, ja todennäköisesti keskusteluihin uskalletaankin lähteä mukaan rohkeammin.
Lue lisää:
Trendit 2017
https://www.brandwatch.com/blog/social-media-trends-2017/
https://hbr.org/2016/12/the-most-and-least-empathetic-companies-2016
Facebook vs. Snapchat
http://www.socialmediatoday.com/social-business/snapchat-continues-refine-focus-ahead-ipo
http://www.socialmediatoday.com/social-business/what-will-ipo-mean-snapchat
Asiakaspalvelu ja shoppailu
http://blog.business.instagram.com/post/152598788716/shopping-coming-to-instagram
https://messengerblog.com/bots/introducing-messenger-platform-1-3/