Trendaavin kanava: YouTube
Dagmarin digitaalisen median tutkimuksen mukaan 42 % suomalaisista katsoi joulukuussa 2019 YouTubea viikoittain. Luku alkaa lähestyä maksuttomien televisiokanavien katsomista suorana, jolla tavoin tv:tä seuraa hieman yli puolet suomalaisista.
YouTuben suosion takana ovat nuorimmat ikäluokat: päivittäin kanavaa seuraa 34 % Z-sukupolvesta (tässä tutkimuksessa 1996–2012 syntyneet), 21 % millenniaaleista (1980–1995) ja 12 % X-sukupolvesta (1965–1979). Jo 30 % suurista ikäluokistakin hakeutui YouTuben pariin viikoittain. Vain 13 % Z-sukupolvesta katsoi maksuttomia televisiokanavia päivittäin suorana.
Suoratoistopalvelu Netflix dominoi nuoremmissa ikäpolvissa: 25 % Z-sukupolvesta ja 21 % milleniaaleista katsoo Netflixiä viikoittain. Vanhemmat katsojat viihtyvät Areenassa, jonka suosio kasvaa tasaisesti.
Näyttää siltä, että YouTube ja suoratoistopalvelut jatkavat kasvuaan entisestään vuonna 2020.
Dataoptimoidut videot
Mediatulvasta erottautumiseen antaa apua datan optimaalinen hyödyntäminen. Dataoptimoiduilla videoilla tavoitetaan oikea yleisö oikeaan aikaan sekä saadaan enemmän konversiota ja sitoutuneisuutta. Dataoptimointi tuo parempaa ymmärrystä siihen, mikä videosisällöistä toimii milläkin kanavalla. Puhtaasti sisällöllisesti dataoptimointi voi näkyä vaikkapa insightien tai hakusanojen muodossa. Voimme esimerkiksi sisällönsuunnittelun prosessissa tutkia, miten kuluttajat puhuvat tietyistä asioista, ja näin varmistaa sisällön uskottavuus.
Personoidut videot
Parhaimmillaan videopersonointi vastaa täydellisesti kuluttajan sen hetkisiin tarpeisiin ja kiinnostuksen kohteisiin. Katsojalle jää helpottunut ja positiivinen mielikuva, kun hänen ei tarvitse käyttää aikaa tiedon etsimiseen. Personoitu ostoprosessi voi nopeuttaa koko ostoprosessia. Videopersonointia voi tehdä nykyisin kustannustehokkaasti dynaamisten videopohjien avulla. Kysy tästä lisää!
Kanavaoptimoidut videot
Kanavaoptimointi kertoo, että markkinoija on ajan tasalla. Korkealaatuiset, suoraan kanaviin suunnitellut sisällöt erottuvat edukseen. Pelkkä kuvasuhteen versiointi ei enää riitä, vaan kanavakäyttäytymisen huomioiminen pitää näkyä myös sisällöissä. Kuluttajat käyttäytyvät joka kanavalla eri tavalla, ja jokainen mainosmuoto kanavien sisällä on erilainen. On eri asia suunnitella sisältöä saman kanavan kuuden sekunnin pakotettuun mainospaikkaan kuin 15 sekunnin ohitettavaan paikkaan.
Ostosvideot
Koska kuluttajat viettävät aikaa sosiaalisen median kanavissa, myös ostosvideot ovat somessa. Ostosvideo on kätevä tapa mainostaa etenkin nuoremmille, jotka ovat suveneereja mobiilikäyttäjiä. Videoista linkataan suoraan tuotteen verkkokauppaan, ja ostosprosessiin ei mene kuin hetki.
Interaktiiviset videot
Interaktiiviset videot sitouttavat enemmän katseluun. Katsoja voi vaikkapa valita haluamansa tarinan kulun tai ostaa tuotteita, katsella 360°-videolla ympäristöä tai käyttää lisätyn todellisuuden (AR) mahdollisuuksia. Tai arvioida, miten hienolta vaatekokonaisuus näyttää oman vartalon päällä. Interaktiiviset ostosvideot on kasvava trendi, ja niitä on lukuisia erilaisia. Kaikkia yhdistää se, että katsoja voi jollain tavalla vaikuttaa videon kulkuun. Esimerkiksi Netflixin ”Selviytymistaitojen varassa” on interaktiivinen reality-sarja, jossa selviytyminen on katsojan varassa.
Livevideot
Liveä katsotaan nykyisin etenkin IGStoriesissa ja YouTubessa, mutta lähes kaikkialla muuallakin liikkuvan kuvan alustoilla. Kun ennen livejä tehtiin webinaareina, tapahtumataltioina, Q&A:na ja tiedotuksina, nyt kaikenlaista sisältöä löytyy laidasta laitaan. On tuotteiden testausta ja How to -videoita. Voimme kuunnella 24/7 livemusiikkia, katsoa elokuvia, seurata luonnon ilmiöitä tai vaikkapa avaruutta Nasan suositulla livekanavalla. Toivottavasti keväällä alkaa taas huippusuosittu WWF:n Norppa-livekin!
eLearning-videot
Some on täynnä erilaisia opetusvideoita, lifehacks-videoita ja DIY-videoita. Niiden suosio jatkaa kasvuaan. YouTubesta etsitään tietoa aivan kuten Googlesta. Videolla voi oppia tanssimaan eri tyylilajeja, käyttämään tietokoneohjelmia, soittamaan soitinta, tekemään vaatteita, kokkaamaan, urheilemaan. Tai vaikka kasvattaa asiantuntijuutta! Opetusvideoiden parissa kulutetaan pitkiä aikoja ja niitä katsotaan uudestaan. Ne voivat olla oppijalle monella tasolla merkittäviä ja luoda syvän muistijäljen. Siis varsin kiinnostava lähestymistapa myös markkinoijalle.
Haluatko hyödyntää jotain videomarkkinoinnin trendiä? Jatka keskustelua kanssani ja lähetä viestiä: ida-maria.matinlauri@dagmar.fi