Yhä useammat kuluttajatuotteet – ja myös b2b-ostaminen – siirtyvät vauhdilla verkkoon, mutta monissa verkkokaupoissa ostaminen on yhä tuskallisen hankalaa. Näillä vinkeillä pääset alkuun verkkokaupan käytettävyyden parantamisessa.
1. Pidä ostoprosessin vaihe aina näkyvillä
Mikään ei ole verkko-ostoksia tehdessä ärsyttävämpää kuin epätietoisuus siitä, mitä ”Seuraava”-painikkeen jälkeen tapahtuu. Lähteekö tilaus eteenpäin? Siirrynkö verkkopankkiin? Vai saanko vielä käydä läpi tilauksen tiedot varmistaakseni, että ne ovat oikein? Asiakkaansa huomioiva verkkokauppa pitää aina koko tilausputken näkyvillä, samoin kuin ostoskorin sisällön hintoineen. On sekä myyjän että ostajan etu, että ostaja tietää mitä tekee ja näkee mitä ostaa.
2. Älä vaadi rekisteröitymistä
Asioidessani kivijalkakaupassa en joudu sitoutumaan kanta-asiakasohjelmaan heti ovella. Myös verkkokaupassa haluan tehdä ostokseni ensin ja päättää vasta sitten, onko ostoskokemus rekisteröitymisen arvoinen. Jos verkkokaupassa pitää ensin rekisteröityä asiakkaaksi voidakseen tehdä ostoksia, jättää moni potentiaalinen asiakas leikin kesken. Fiksu verkkokauppa tarjoaa aina mahdollisuuden ostaa myös ilman rekisteröitymistä.
3. Pidä lomakkeet yksinkertaisina
Mitä enemmän kenttiä, sitä vähemmän konversioita. Yksinkertainen on kaunista, kun puhutaan verkkosivustoilla olevista lomakkeista. Jos tuotteen tilaaminen alkaa tuntua veroilmoituksen täyttämiseltä, on sanomattakin selvää, että vain kärsivällisimmät pääsevät loppuun asti. Jätä lomakkeisiin vain ne kentät, jotka ovat täysin välttämättömiä. Palkitse erityisesti rekisteröityneet asiakkaat muistamalla heidän tietonsa aiemmista ostoksista.
4. Suosittele muita tuotteita – asiakkaan ehdoilla
Yksi verkkokauppojen hyödyllisimpiä toiminnallisuuksia ovat suosittelualgoritmit, jotka ehdottavat käyttäjälle, mistä muista tuotteista tämä voisi olla kiinnostunut. Parhaimmillaan ne parantavat sekä ostajan käyttökokemusta että myyjän konversiota (”totta kai haluan tilata tiskikoneen lisäksi myös asennuspalvelun”), huonoimmillaan ärsyttää (”nämä tuotteet eivät kiinnosta ollenkaan, miksi niitä ehdotetaan minulle?”). Suosittelualgoritmi on hyvä, kun se tuntuu käyttäjästä palvelulta, ei mainonnalta.
5. Hyödynnä käyttäjien suosituksia
Ihmiset uskovat herkemmin muiden käyttäjien suosituksia kuin myyjän omaa mainospuhetta. Kun muut ostajat kehuvat tuotetta, se herättää luottamusta aivan eri tavalla kuin paraskaan markkinointihehkutus. Kun verkkokauppa uskaltaa päästää asiakkaat ääneen, se on yleensä sen arvoista, vaikka joukkoon mahtuu aina myös tyytymättömiä asiakkaita. Samalla käyttäjien antamat arvostelut ovat arvokasta dataa sekä tuotekehityksen että verkkokaupan kehityksen tarpeisiin.
6. Palkitse ostaja selkeällä kiitos-sivulla
Millä mielellä asiakas poistuu verkkokaupastasi tehtyään ostoksen? Tämä on ensiarvoisen tärkeää, jos haluat hänen vielä palaavan. Ei ole yhdentekevää, millaisen viestin ostoksen tehnyt saa eteensä. Hyvä verkkokauppa vahvistaa, että tilaus on tehty onnistuneesti (”Tilausvahvistus on lähetetty sähköpostiisi”), tarjoaa kanavan ostotapahtumassa mahdollisesti heränneille kysymyksille (”Voit soittaa asiakaspalveluumme numeroon…”) ja kertoo, miten prosessi etenee (”Toimitusaika on noin…”). Tässä vaiheessa on myös hyvä tilaisuus ehdottaa rekisteröitymistä ja kertoa sen eduista (”Rekisteröitymällä voit seurata tilauksesi etenemistä…”).
Jo pienet toimenpiteet verkkokaupan käytettävyyden parantamiseksi realisoituvat konversioiden parantumisena yllättävänkin nopeasti. Tartu siis toimeen jo tänään.
Haluatko parantaa verkkokauppasi konversiota? Vai oletko vasta perustamassa verkkokauppaa? Ota yhteyttä: tuulikki.laine@dagmar.fi