Dagmar

RISC Monitor 2002 -aineiston myötä Suomessa otetaan käyttöön päivitetty versio RISCin mallista. Western Tools -mallia on hyödynnetty Euroopassa jo muutaman vuoden ajan.

Nyt mukana on kolmas akseli, joka sopii tämän päivän yhteiskuntaan paremmin kuin aiempi ”globaali – lokaali”-akseli. Lisäksi typologianimitykset muuttuvat.

– Innostujat ja tyytyväiset edustavat ääripäissään aikaisempia avoimia ja itsevarmoja sekä turvallisuushakuisia, selvittää Loukoila. – Eettisten ja laajakatseisten tilalla ovat nyt polunnäyttäjät ja opastajat. Vakiintuneiden ryhmää edustavat säilyttäjät ja huolehtijat, kokeilijoiden ryhmää nopeatempoiset ja näyttäytyjät. Statussuuntautuneiden ryhmä koostuu tavoittelijoista ja monitoimijoista. Tarkemmat tiedot uusista ryhmistä saadaan vasta tutkimusraportin valmistuttua.

Loukoila kiinnittää huomiota asenteiden kahtiajakautumiseen, joka näyttää jatkuvan.

– Ennakkotietojen mukaan eettisyys, aitous ja suomalaisuus ovat entistä arvostetumpia, samoin mm. puhdas ruoka ja terveelliset elämäntavat. Toisaalta samalla on nousussa eräänlainen mielihyväyhteiskunta, jossa korostuvat ulkonäön ja yksilöllisyyden merkitys ja jossa on tilaa erilaisille mielihyvätuotteille ja luksusbrandeille.

RISC Monitor 2002 -tutkimuksen toteuttaa MDC RISC International Oy.