Tänä kesänä Cannesin voittotöissä korostuivat yhteiskunnallisuus ja ilmastonmuutos. Kantaa ottavat ja ”hyvää tekevät brändit” menestyivät yksinkertaisilla, mutta oivaltavilla ideoilla. Myös monia hyvän idean tuottamia pr-tapauksia sekä ilmaisen mediatilan hyödyntäjiä palkittiin.
Cannes Lions oli jälleen erittäin kovatasoinen. Siksi oli mahtavaa, että Suomeen saatiin parin vuoden tauon jälkeen edes yksi leijona. Mainostoimisto SEK & Grey pokkasi hopeisen leijonan Outdoor -sarjassa Fortumille tehdyllä työllään ”Fortum Bright light”. Pääsimme onnittelemaan voittotiimiä jo paikan päällä, mutta onneksi olkoon vielä kerran!
Yksi mielenkiintoisimmista ulkomainonnan toteutuksista oli Kultaisen leijonan voittanut, New Yorkin pilvenpiirtäjien mainostauluille kohonnut BBC:n mainossarja. Jättitaulun kuvassa rajavartijan vyötäröllä keinuvan aseen takaa katsoo joukko meksikolaisia. Interaktiivinen mainos kehotti ohikulkijoita äänestämään: citizens or criminals. ”BBC World. Now in America”-casessa tekstiviestiäänestys näytti tulokset taululla reaaliajassa. Myös muissa voitokkaissa töissä korostui digitaalisuus ja vuorovaikutteisuus.
Cyber-puolella suurimman potin, Grand prix´n korjasi tukholmalainen ideapaja Farfar Diesel-vaatemerkille tehdyllä ”Heidies 15MB of fame” -työllä. Reaaliajassa tapahtuneessa episodissa kaksi julkkiksiksi hamuavaa kaunotarta varasti Dieselin vielä julkistamattoman alusvaatemalliston, kidnappasi miehen ja lukitsi itsensä hotellihuoneeseen. Web-kamera näytti viiden päivän mittaista julkisuuspyristelyä 24 tuntia vuorokaudessa Diesel.com-sivulla. Kuulostaako Big Brotherilta? Reality-sarjan tähdenlentojen sijaan Heideistä tuli yllättäen julkkiksia, ja Dieselin alusvaatemallisto tuli julkistettua catwalkien sijaan varsin pätevillä vartaloilla – joskin verkkoyhteyden välityksellä. Palkitun Dieselin lisäksi Farfar nappasi myös kaksi pronssista leijonaa Nokialle tehdyillä kampanjoilla.
Palkittujen töiden linja vaikutti osittain noudattelevan myös Cannes Lionsin seminaareissa esille nousseita aiheita. Lavalla keskusteltiin muun muassa keskeyttävän massamedian rappiosta kuluttajan vallan kasvaessa. Toisaalla muun muassa japanilaisen GT Tokyon Xboxille tekemä, kultaisella leijonalla palkittu ”Big Shadow”, ulkomainoksen ja tietokoneohjelman symbioosi, kertoi vastauksen: iso ja oikeasti kiinnostava toimii. Mikäli seminaariantiin on uskomista, yhä isommat ratkaisut eivät kuitenkaan ole ainoa keino kuluttajan pysäyttämiseksi. Monessa paikassa nousi pintaan ”media-arkkitehtuuri”. Median profiilin lisäksi on tunnettava myös sen käyttömoodi ja vaikuttamiskeinot. Puhujat peräänkuuluttivat entistä tiiviimpää yhteistyötä media- ja mainostoimistojen sekä asiakkaan välillä.
Cannes on muutakin kuin voitonjuhlaa
Festivaaleilla riitti tekemistä ja katsomista, ja työpäivä venähti helposti pitkälle yöhön. Vuonna 1953 perustettu Cannes Lions on laajin vuosittainen luovan mainonnan ja markkinointiviestinnän festivaali. Kesäkuussa festivaali kokosi yhteen yli 9 000 alan toimijaa 85:stä maasta.
Kaupunki oli täynnä festivaalivieraita ja Cannesin kongressikeskus pursui mainonnan näyttelyitä. Alakerrassa oli laajasti printin, ulkomainonnan ja interaktiivisen mainonnan kilpailuun osallistuvia töitä. Yläkerran auditorioissa katseltiin tunneittain eri filmikategorioihin osallistuvia mainoselokuvia. Näytöksiin osallistuminen oli melkoista maratonviihdettä, sillä esimerkiksi alkoholimainonnan filmien näytäntö kesti reilusti yli kaksi tuntia ja pelkkiä automainoksiakin sai katsella lähemmäs neljä tuntia! Osallistuminen näytäntöihin oli kuitenkin äärimmäisen mielenkiintoista. Yleisö kertoi oman mielipiteensä jokaisen mainoksen jälkeen: loistaville filmeille hurrattiin ja taputettiin, maitojunalla palaavien osalta villi ulina täytti salin. Keskinkertaiset filmit eivät herättäneet juuri mitään reaktiota.
Lähes joka päivä julkistettua, kilpailuun osallistujista eli ”entryistä” kasattavaa shortlistaa jännitettiin voitokkaiden suomalaistöiden toivossa. Shortlistalle pääseminen on jo sinällään arvostettava saavutus, vaikka sen jälkeen leijonasta saa kilpailla vielä useiden töiden kanssa. Cannesissa nähtiin tänäkin vuonna hyvin monipuolista tarjontaa, ja kilpailuosallistumisia oli hiottu huolella. Maailmalla erityisesti mainostoimistot palkkaavat henkilökuntaa pelkästään näiden kilpailuosallistumisten laatimiseen. Shorlistalle päässeiden töiden tekijät jännittivät voittoaan seuraavana päivänä pidetyissä palkintogaaloissa, joissa julistettiin pronssisten, hopeisten ja kultaisten leijonien saajat. Iltagaalat ovat aikaisemmin olleet täynnä glamouria, upeita iltapukuja ja juhlatunnelmaa, mutta viime vuosina ihmiset ovat arkipäiväistäneet pukujaan – palkintoa saapui noutamaan tänä vuonna useampi voittaja jopa naamiaisasussa.
Cannesin luonteeseen kuuluvat myös upeat juhlat ympäri kaupunkia. Eri mediat ja tuotantoyhtiöt järjestivät iltaisin VIP-cocktailtilaisuuksia ja juhlia pitkin rantabulevardia. Cannesissa järjestettiin myös Suomi-bileet, ja ruotsalaiset olivat olleet aktiivisia juhannusjuhlien organisoinnissa. Joka ilta juhlijat päätyivät kuuluisalle Martinezin terassille keskustelemaan päivän tapahtumista ja luomaan uusia kontakteja.
Cannes Lions 2008 pidetään 15.–21. kesäkuuta. Saadaanko ensi vuonna Suomeen kultainen leijona? Fiilistelemään pääsee jo osoitteessa www.canneslions.com