Festivaalien huipennus on itse kilpailu, jossa on yhteensä 11 eri sarjaa. Tänä vuonna Suomeen saatiin yksi pronssinen leijona, kun Taivaan Atrialle tekemä Good Mood/Hyvän mielen kuosi voitti pronssia Design Lions -sarjassa.
Mediasarjan Grand Prix´n vei KitKat-suklaapatukalle Japanissa toteutettu kampanja. Sillä ratkaistiin meillekin kovin tuttu haaste: kaupoissa oli niukasti hyllytilaa, ja lisämyyntiä haettiin valjastamalla uusia myyntipisteitä.
Kun Japanin postilaitos yksityistettiin, tarjoutui KitKatille mahdollisuus saada tuote myyntiin posteihin ensimmäisenä tuotteena koko maassa – KitKatia pystyi postittamaan lahjana ystäville. Suomalaisille tässä ei ole juurikaan mitään uutta, sillä meillä on voinut lähettää makeisia postikonttoreista jo pidemmän aikaa.
Japanissa yhteistyötä vietiin asteen pidemmälle; postikonttoreita muutettiin KitKat-brändätyiksi, ja KitKatia myytiin yksinoikeudella. Kampanja tuotti suuren PR-näkyvyyden; se vastasi noin 11 miljoonan dollarin arvosta mediatilaa lehdissä, televisiossa ja muissa julkaisuissa.
Luovuus, vaikuttavuus, kustannustehokkuus
Verrattuna aikaisempiin vuosiin tunnelma oli tänä vuonna erilainen – festivaaleilla puhuttiin paljon siitä, miten taantuma vaikuttaa alaan nyt ja tulevina vuosina.
Vaateet mainospanostusten tuotolle ja mittaukselle ovat saaneet uusia mielenkiintoisia muotoja. Vaikuttavuus ja luovuus ovat vihdoin nousseet kansainvälisesti samaan keskusteluun kustannustehokkuuden rinnalle. Tämä on mielenkiintoinen murros, joka tulee varmasti kehittämään alaa eteenpäin. Myös luovalla ja tuotantopuolella mainostajat ovat etsineet uusia mahdollisuuksia vanhojen toimintamallien rinnalle.
Puheenaiheeksi nousi jälleen luovan toteutuksen ja median saumaton yhteensopivuus vaikuttavuuden maksimoimiseksi. Nyt vaaditaan entistäkin tiiviimpää yhteistyötä kaikkien osapuolien välillä ja toimintojen päällekkäisyyksien optimointia minimiin.
Mobiilisisältöä Coca Cola -automaatteihin
Digitaalisuus oli yhä edelleen voimakkaasti keskiössä. Sen ympärille oli rakennettu mielenkiintoisia seminaareja perinteiseen tyyliin, mutta tänä vuonna voimakkaammin myös mobiilin, sosiaalisen ja ansaitun median sekä pelimaailmojen ympärille.
Digitaalisuus nousi vahvasti esiin myös Coca-Colan puheenvuorossa; juoma-automaattien staattinen olemus oli saanut täysin uudenlaisen nykykuluttajaa paremmin palvelevan muodon – koko automaatin etupuoli oli kosketusnäyttöä, josta pystyi selailemaan juomavaihtoehtoja.
Tulevaisuudessa näytölle pyritään saamaan mobiiliin ladattavaa sisältöä, kuten soittoääniä, videoita ja pelejä eli kaikkea sitä, mitä Coca-Colan ydinkohderyhmä haluaa kuluttaa.
Young Lions -voitto Australiaan
Nuorille suunnittelijoille järjestettiin oma kilpailunsa, Young Lions, jossa kisataan media-, print-, film- ja cyber-sarjassa. Suomesta kansainvälisille kisa-areenoille oli tiukan kotimaisen karsintakilpailun jälkeen lähetetty jokaiseen sarjaan yksi pari edustamaan Suomea, mutta varsinainen kisa käydään siis paikan päällä Cannesissa.
Dagmarin Planning Director Roope Ruotsalainen ja Strategy Manager Heidi Jungar ottivat osaa kilpailuun media-sarjassa. Tehtävänä oli rakentaa hyväntekeväisyysjärjestö World Food Programmelle koululaisia valistava kampanja, jonka tavoitteena oli kerätä lisää lahjoitusvaroja nälänhädässä eläville koululaislapsille ympäri maailman.
Voiton vei tänä vuonna Australian tiimi työllään Abolish the Penny. Kaikki Young Lions -työt ja voittajat ovat nähtävissä Cannes Lionsin verkkosivulla.
Voittajien juhlintaa ja verkostoitumista
Yksi osa Cannesin mainosfestivaaleja ovat sen kuuluisat juhlat, joissa alan ihmiset verkostoituvat aamun pikkutunneille asti. Tänä vuonna juhlia oli kuten aiemminkin, joskin Matrinez´n terassilla oli hieman väljempää.
On hienoa nähdä tiimejä juhlimassa paikallisissa ravintoloissa leijonapystit pöydässään ylpeänä omista saavutuksistaan. Vielä ehkä joku päivä saamme Suomeen sen ensimmäisen medialeijonan… Ensi vuonna ainakin yritys jatkuu!