Dagmar

– Kun kuulimme, että Kiasman koululaisopastuksia supistetaan, myös meillä Dagmarissa asia suretti kovasti, toteaa Honkala. –Yhteistyökumppanina tunnemme Kiasman pedan toimintaa ja tiedämme, kuinka arvokasta työtä he tekevät.

Honkalan mielestä lasten ja nuorten kannustaminen luovaan ajatteluun ja sen ymmärtämiseen on yhteiskunnallisesti tärkeää toimintaa.

– Tänä päivänä työssä kuin työssä on hyötyä siitä, että osaa etsiä uusia, yllättäviäkin kulmia lähestyä asioita ja kehittää innovatiivisia ratkaisuja.

Yli sata opastusta kouluille

Kiasman pedan museolehtori Minna Raitmaa kuvaa lahjaa “huikeaksi”:

– Dagmar on Kiasman pitkäaikaisin yhteistyökumppani. He näkevät kaikki puolemme ja tuntevat myös sen hiljaisen työn, jota teemme. Työ kaikkein pienimpien kanssa jää usein suurempien varjoon. Meillä on paljon hyvää yritysyhteistyötä, mutta tämä oli lahja juuri pedan toiminnalle. Olimme valtavan hämmentyneitä ja iloisia.

Dagmarin lahjoituksen avulla Kiasma sai järjestettyä 116 opastusta takaisin kouluille. Lahjoitus avasi luovaa maailmaa yhteensä 2 500 koululaiselle.

Aikuisille nykytaiteen tolkullistamista

Raitmaan mukaan monille on yllätys, että Kiasman pedagoginen toiminta ei ole suunnattu vain lapsille ja nuorille, vaan 0–100-vuotiaille.

Vuonna 2007 työpajoissa puuhaili 1 000 koululaista, 500 taaperoa ja toinen mokoma vauvoja. Mutta työpajoissa viihtyi myös 500 aikuista. Opastuksia järjestettiin yhteensä noin 2 000, ja niiden aikana noin 30 000 ihmistä sai apua nykytaiteen lähestymiseen.

– Meillä käy paljon aikuisia. Peda välittää tietoa taiteesta, mutta me välitämme myös siitä, kuinka kävijät kokevat taiteen. Tehtävämme on toimia yleisön ja taiteen välissä, tolkullistaa nykytaidetta.

Työpajoissa aikuiset voivat puuhata aivan samoja asioita kuin vähän nuoremmatkin, esimerkiksi maalata, tehdä kierrätysmateriaaleista veistoksia tai kuvata digikameralla.

Raitmaan mukaan pedan väellä on jujuja, joilla ihmisiä houkutellaan keskustelemaan. Esimerkiksi näyttelysaleissa opastuksissa voidaan jakaa peukalolappuja, joilla merkitään työt, joista piti tai ei pitänyt. Sen jälkeen ryhmä keskustelee, miksi työt aiheuttivat erilaisia tuntemuksia. Tätä opastusmuotoa kutsutaan Ihastu ja vihastu! -kierrokseksi.

– Opas tuo keskusteluun näyttelyssä olevaan taiteeseen liittyviä asioita, ihmiset tuovat keskusteluihin koko elämänsä.

Mainoskampanja esittää kysymyksiä

Dagmar sai syntymäpäivälahjaksi myös mainostilaa ja –aikaa. Niitä ryhdytään hyödyntämään tammikuun puolivälissä, jolloin Kiasma pedan toiminnasta viestitään ensimmäisen kerran mainonnan keinoin.

Luovan ratkaisun on suunnitellut Kiasman yhteistyökumppani, mainostoimisto PHS. Raitmaa pitää toteutusta hyvin onnistuneena.

– Pedalla on tarjota kokonainen paletti eri toimintoja, luovassa ratkaisussa paketti visualisoitui. Emme yritä väittää mitään, vaan kysymme. Toivomme, että ihmiset kokisivat nykytaiteen omakohtaisesti. Nykytaide on tehty meidän aikanamme, se käsittelee meidän maailmaamme. Taitelijat kysyvät samoja kysymyksiä kuin mekin. Heitä pohdituttavat ja riemastuttavat samat asiat kuin meitäkin.

Sekä Honkala että Raitmaa toivovat, että kampanja saa yhä uudet ihmiset avaamaan rohkeasti Kiasman oven.

– Nykytaiteesta ei tarvitse pitää, eikä sitä tarvitse ymmärtää. Riittää, että se saa liikkeelle ajatuksia.