Dagmar

Viacom Outdoor on asentanut 66 digitaalista paneelia rullaportaisiin Tottenham Court Roadin asemalle. Niissä pyörii seitsemän erilaista mainosta, joista kukin kestää viisi tai kymmenen sekuntia. Mainokset voivat sisältää animoitua kuvaa tai kuvaa ja tekstiä, joiden ominaisuudet muuttuvat.

Kaikki julisteet on yhdistetty elektronisesti, jolloin niitä voidaan käyttää synkronoidusti. Esimerkiksi kuvat voidaan laittaa kulkemaan taulusta toiseen samaa tahtia rullaportaiden liikkeen kanssa. Mainostajat voivat vaihtua jopa päivänosien mukaan.

Interaktiivista ulkomainontaa

Digiulkomainosten yksi kiinnostavin mahdollisuus liittyy kohdistamiseen. Julisteissa voidaan käyttää teknologiaa, jonka avulla saadaan interaktiivinen yhteys ohikulkijaan. Esimerkiksi Macmillanin kirjakilpailussa ohikulkijat osoittivat julistetta puhelimellaan ja saivat tiedon, ovatko voittaneet palkinnon.

JCDecaux’n Ison-Britannian ja Pohjois-Euroopan johtaja Jeremy Malen mukaan vähittäiskauppa ja paikat, joissa on suuria yleisömassoja tulevat olemaan digitaalisen ulkomainonnan vetureita. JCDecaux’lla on digitaalisia tauluja Heathrow’n ja Charles de Gaullen lentokentillä. Lisäksi se vastaa 5 000 Tesco TV -näytön myynnistä.

Maidenin Transvision-taulut Ison-Britannian suurimmilla rautatieasemilla ovat menestyneet hyvin. Led-screeneissä pyörii jatkuvasti päivitettävää, BBC:n toimittamaa ohjelmaa, kuten uutisia, urheilua, talousuutisia ja sääennusteita. Screenit ovat tuottaneet Maidenille yli 11,4 miljoonaa euroa kolme vuotta sitten tapahtuneen lanseerauksen jälkeen. Screeneillä esitettävien mainosten pituutta ja versioita voi vaihdella.

Hinta jarruttaa

Uuden teknologian suhteen on oltu melko varovaisia. Digitaalisen ulkomainonnan hinta saattaa muodostua esteeksi monille mainostajille; digitaaliset välineet ovat kalliimpia verrattuna perinteisempiin ulkomainosvälineisiin. Lisäksi digitaalisia välineitä on vielä suhteellisen vähän. Monet kansainväliset mainostajat vaativat suuremman laajuuden ennen kuin kiinnostus herää.

Digitaalinen ulkomainonta sopisi suomalaisille

Dagmarin asiakkuuspäällikkö Pia Ala-Katara arvioi, että digitaalisia julisteita ei tulla näkemään Suomessa aivan lähiaikoina:

– Markkina-alueemme on suhteellisen pieni ja laiteinvestoinnit ovat kalliita. Isoimmat markkinat toimivat usein testialustana, kuten Viacomin tapauksessa. Niistä saatu palaute mahdollistaa tuotekonseptien laajentamisen muille markkinoille. Teknologiamyönteinen väestömme olisi otollista käyttäjäkuntaa ja digitaalitekniikka nostaisi välineiden laatuprofiilia esimerkiksi lentokentällä, jossa on odotusaikaa.

Ala-Kataran mukaan yhtenä mahdollisena kohteena voisivat olla kauppojen näyteikkunat.

Kosketusnäyttöiset abrit ja Bussi Screen

Suomessa JCDecaux’lla on Innovate-sarjoja, joihin kuuluu interaktiivisuuteen perustuva abrisarja. Abreihin voidaan lisätä kosketusnäyttö ja laskuri, joka toimii koskettamalla abrin lasia. Toistaiseksi abreja on vasta 10 kpl.

Viacom Outdoor kokeilee TFT-näyttöjä 50 pääkaupunkiseudun bussin kuljettajan selustassa. Bussi Screen on 15 tuuman näyttö, jossa lähetetään ohjelmaa kahdessa eri kiertosyklissä. Syklin kesto on 15 minuuttia. Ohjelmaosioiden välissä on 40 sekunnin pituiset mainoskatkot. Yhden mainoksen minimipituus on 5 sekuntia ja se esitetään jokaisella mainoskatkolla.

Taksivisio ja Taxi Screen

Taksivisio otettiin käyttöön viime syyskuussa. Taksivisio on etuistuimen niskatyynyyn sijoitettu monitori. Se toimii myös infokanavana, jonka kautta kerrotaan tietoa ajankohtaisista tapahtumista. Monitoreja on pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa tällä hetkellä yhteensä 300.

Viacom Outdoor myy mainostilaa pääkaupunkiseudun taksien penkkien väleissä oleviin DealTechMedian TFT-näyttöihin. Etuistuinten väliin sijoitettavalla 7″ äänettömällä värinäytöllä pyörii GPRS-yhteyden kautta päivitettävä ohjelmaluuppi, jossa on uutisia ja mainontaa still-kuvina. Taxi Screen -verkossa on tällä hetkellä 50 autoa.

Lähteet:
Viacom Outdoor to trial digital posters; Brand Republic 4.4.2005.
Outdoor is on a roll thanks to digital ads, Marketing Week, 7.4.2005
Outdoor – United Kingdom – Let’s get digital, Media and Marketing Europe, 28.2.2005