Heli Selin

Dome Karukosken ohjaama Napapiirin sankarit tahkosi ensi-iltaviikonloppunaan ennätykselliset 47 000 katsojaa. Tulos on viimeisen kymmenen vuoden ajalta viidenneksi paras kotimaisen elokuvan avaus. Myös Arto Halosen Prinsessa vetää suomalaisia saleihin; se on kerännyt alle kuudessa viikossa yli 200 000 katsojaa.Kotimaiset elokuvat ylittivät jo syyskuussa miljoonan katsojan rajapyykin, kun vastaavasti viime vuonna miljoonan raja ei ylittynyt lainkaan. Kokonaisuudessaan tämän vuoden kotimaisten elokuvien katsojamäärät ovat olleen lähes parikymmentä prosenttia korkeammat kuin viime vuonna.

Leffamainonnalle yhä laajempi peitto

Yhtenä syynä kotimaisen elokuvan menestykseen on elokuvateattereiden digitalisoituminen myös suurten taajamien ulkopuolella; valtaosa Elokuvasäätiön digitointituesta suunnataan pienempiin kaupunkeihin. Elokuvien kopiomäärät ovat nousseet, jolloin kaikki paikkakunnat voivat hyötyä ensi-iltajulkisuudesta, eikä uusia elokuvia tarvitse odottaa kohtuuttoman kauan. Vuoden loppuun mennessä maan lähes 300 elokuvasalista on digitoitu jo 30 prosenttia.

Mainostajalle tämä tarkoittaa sitä, että elokuvakampanjalle voidaan saada entistä laajempi maantieteellinen peitto. Cinemotion Media myy elokuvamainontaa pienemmille paikkakunnille, joissa ei ole Finnkinon teattereita; sen avulla etenkin Kaakkois-Suomen alue saadaan hyvin haltuun. Myös alueellinen mainonta on mahdollista tuotantoa myöten. Finnkinon teatterit kattavaan neljän viikon valtakunnalliseen kampanjaan (30 sek spotti) tämä toisi muutaman tuhannen euron lisäkustannuksen.

3D lisännyt kiinnostusta elokuvamainontaan

Taantuma vaikutti myös elokuvamainonnan myyntiin: laskua oli hieman markkinan keskiarvoa enemmän eli noin parikymmentä prosenttia. Tämän vuoden osalta tilanne on parantunut päinvastaiseen; syyskuussa ollaan kumulatiivisesti jo reilut 30 prosenttia plussan puolella.

3D on lisännyt katsojamääriä ja asiakkaiden kiinnostusta 3D-mainontaa kohtaan. 3D-mainoksia on pyörinyt tasaisesti läpi vuoden, yleensä noin yksi kampanja kerrallaan.

Ensi vuonna 3D-ensi-iltojen määrän arvioidaan kasvavan jo noin 30:een. Silloin noin 20 prosenttia kaikista leffamainoksista on 3D-mainoksia ja 3D-katsojien osuus on noin 30 prosenttia kaikista leffakävijöistä. Toistaiseksi 3D-mainostuotannot ovat olleet valtaosin kansainvälisiä, mutta ensi vuonna kotimaisten tuotantojen määrän odotetaan kasvavan.

Tulevaisuudessa erikoisratkaisut lisääntyvät

Perinteisen valkokangasmainonnan lisäksi tärkeä osa elokuvamainontaa ovat erikoistoteutukset ja promootiot, joita tehdään etenkin isojen ensi-iltaelokuvien yhteyteen.

Clear Channel Cineman tämän vuoden uusista tuotteista etenkin PreShow on otettu hyvin vastaan. PreShow on edullinen tapa saada näkyvyyttä valkokankaalla, sillä se ei vaadi mainostajalta omaa spottia, vaan tuotanto voidaan tehdä esimerkiksi printtiaineiston pohjalta. Erityisen hyvin PreShow toimii tehostamassa valkokangasspottia tai tukemassa näytejakelua tai muuta promootiota elokuvateatterissa.

Tähän mennessä mobiilia on hyödynnetty elokuvamainonnassa hyvin vähän. Parhaimmillaan mobiilin ja elokuvamainonnan yhdistäminen voi olla aktivoivaa ja osallistavaa. Älypuhelimien myynnin kasvu luo odotuksia sille, minkälainen on ensimmäinen aitoa lisäarvoa elokuvissakävijöille tuottava applikaatio, ja miten mainostajat voivat siitä hyötyä.

Elokuva nostaa kampanjan huomioarvoa

Cinema Advertising Association on tutkinut elokuva- ja televisiokampanjoita ja havainnut, että elokuvamainonnan vaikutus muistamiseen on noin 8 kertaa suurempi kuin television. Myös SAWA ja Rian ovat tutkimuksissaan todenneet, että elokuvan huomioarvot ovat televisiota korkeampia. Tämän pohjalta Clear Channel Cinema on laskenut elokuvamainonnan hyötysuhteen. Sen mukaan osa televisiokampanjan budjetista kannattaisi ohjata elokuvamainontaan, jolloin kampanjan keskimääräinen huomioarvo kasvaisi verrattuna siihen, että käytettäisiin pelkkää televisiota.

Dagmarin AdWiser-tietopankin tulokset tukevat väitettä elokuvasta huomioarvoa nostavana mediana. Elokuva yhdessä television kanssa nostaa keskimääräistä huomioarvoa eniten verrattuna muihin televisio + muu media yhdistelmiin. Jos televisio yksinään saavuttaa keskimäärin noin 60 prosentin huomioarvon, saadaan televisio + elokuva -yhdistelmillä keskimäärin 69 prosentin huomioarvo.

Lähteet:
Cinemotion Media
ClearChannelCinema
Finnkino
Dagmar AdWiser -tietopankki
Suomen Elokuvasäätiö