Hymy-lehti edusti aikoinaan sensaatiojournalismia, johon suhtauduttiin kahtiajakoisesti. Toiset ihastuivat, toiset vihastuivat. Siitä huolimatta lehti meni hyvin kaupaksi.
Sittemmin kansan sensaationälkää ja tirkistelyhalua rupesi hyödyntämään moni muukin julkaisu. Nopeasti toimitettavat iltapäivälehdet tulivat myös jaolle kertomalla tapauksista tuoreeltaan.
Mediateollisuuden kasvaessa myös julkkisten tai sellaisiksi haluavien määrä alkoi kasvaa. Lehtien palstoilla rupesi paistattelemaan yhä uusia, julkisuutta janoavia missejä, tangokuninkaallisia, näyttelijöitä, urheilijoita, muusikoita ja tv-juontajia.
Kymmenen vuotta sitten Suomen markkinoille tullut Allerin 7 päivää -lehti tarttui tilaisuuteen. Lehti keskittyi kertomaan julkkiksista kuvin, lyhyin tekstein ja räiskälein. Siitä huolimatta lehti on mennyt hyvin kaupaksi. Levikki on kohonnut huimaa vauhtia vuosi vuodelta. Alun vieroksumisen jälkeen myös mainostajat ovat kiinnostuneet lehden lähes miljoonasta lukijasta.
Tänä vuonna lähes samasta lukijakunnasta on ryhtynyt kilpailemaan myös OHO! sekä Julkkis. Jantonkin suunnitteli saapuvansa apajille, mutta keskeytti keväällä lehtiprojektinsa viime metreillä. OHO!-lehden painos on tällä hetkellä 110 000 ja Julkkiksen 80 000.
Muualla Euroopassa julkkislehtiä on ollut jo pitkään muun muassa Espanjassa ja Italiassa. Englannissa buumi on nyt kuumimmillaan. Saksassa ja Ranskassakin lehdille riittää kysyntää.
Iso-Britannian kuninkaalliset ovat tarjonneet julkkislehdille kiitettävästi aineistoa. Lehtigenre rantautui saarivaltioon kunnolla 14 vuotta sitten, kun Hello lanseerattiin. Sen lisäksi myös Now-lehdellä on yli puolen miljoonan levikki. Viime aikojen suurin menestyjä on Heat, joka suunnattiin alunperin miehille. Pari vuotta sitten lehti asemoitiin uudelleen – parikymppisten naisten juorulehdeksi, jonka jälkeen se yli kaksinkertaisti levikkinsä. OK!-lehti puolestaan on ryhtynyt julkaisemaan Hot Stars -liitettä, jonka povataan muuttuvan aikanaan itsenäiseksi lehdeksi.
Puolen miljoonan levikit kalpenevat, kun ryhdytään puhumaan Espanjan luvuista. Pronton levikki on lähes 3,5 miljoonaa ja Holan n. 2,4 miljoonaa. Myös Semana, Lecturas ja Que me dices yltävät yli miljoonan rajan. Hola-lehteä voivat lukea myös saksalaiset ja ranskalaiset. Julkkislehdillä on Espanjassa paitsi pitkä historia, myös vahva asema mainosmaailmassa. Alan lehdet lohkaisevat 12 % aikakauslehtien mainosmarkoista. Tosin viime vuonna osuus hieman putosi, minkä uskotaan johtuvan tv:n julkkistarjonnasta.
Saksalaiset jakavat julkkislehtensä ns. parempiin lehtiin sekä halvempaan, keltaiseen lehdistöön. Miljoonalevikkiin yltänyt Neue Post sekä Freizeit Revue, Das Neue Blatt, Frau im Spiegel ja Neue Woche luokitellaan keltaiselle puolelle. Paremmalle puolelle pääsevät vuodesta 1945 lähtien julkaistu Bunte, Gala sekä InStyle. Useimmat julkkislehdet ovat menettäneet Saksassa levikkiään, paitsi kolme vuotta sitten lanseerattu InStyle. Sen viimeisimmässä levikissä oli kasvua peräti 27 %.
Ranskassa on Euroopan tiukimmat yksityisyyttä suojaavat lait, joten maan julkkislehtien on toimittava hyvässä yhteistyössä julkkisten kanssa. Yli puolen miljoonan levikin yltävät France Dimanche sekä Voici. Muita lehtiä ovat Ici Paris, Gala, Point de Vue sekä Holan ranskalainen versio Oh la!. Voici-lehdellä on muita räväkämpi paparazzi-linja. Niinpä juuri sen levikissä näkyi suurin miinus Prinsessa Dianan onnettomuuden jälkeen. Sittemmin levikki on palautunut entiselle tasolleen.
Italiassa on vain yksi puolen miljoonan julkkislehti, Chi. Eva Tremillan, Novellan, Viston ja Gente Mesen levikit jäävät alle 200 000 kappaleen. Julkkislehtien suurimman suosion arvellaan menneen Italiassa ohi.
Ruotsin nuoret prinsessat ovat viime vuosina keikuttaneet kansankotia. Siitä huolimatta maan suurimmatkaan julkkislehdet eivät pärjää meidän 7 päivää -lehdellemme. Hänt Extra, SE & HÖR ja Svensk Damtidning jäävät levikeissä alle 150 000 kappaleen. Victorialla ja Maddella riittää siis tekemistä.
Lähteet: Media and Marketing Europe, 3 May 2002