Dagmar

Excuse me, but whele is that big lussian chulch? (7.6.2001)

Ne ovat taas täällä. Tavailemassa katukylttejä. Kuvaamassa mattolaitureita. Parveilemassa torilla pärekoppien ja turkislakkien ympärillä. Kyselemässä paikallisilta tietä, ravintolaa, erikoisliikettä tai hermoja. Jos haluat kertoa heille jotain, on käytettävissäsi lehtiä, oppaita, saitteja – ja jopa yksi radioasema.

Viime vuonna Suomessa kävi ennätysmäärä turisteja. Kulttuuripääkaupunki, EU:n puheenjohtajuus, välkkyvät järvet, yötön yö vai akankantoko lie auttanut rikkomaan ensimmäistä kertaa neljän miljoonan ulkomaisen yöpymisen rajan.

Eniten yöpymisiään lisäsivät ketkäs muut kuin naapurimme: venäläiset, ruotsalaiset ja virolaiset. Sen sijaan saksalaiset näyttävät lievää kyllästymisen merkkiä, sillä he vähensivät yöpymisiään eniten.

Kaukomaiden osuus oli kaikista yöpymisistä peräti 20 prosenttia, ja osuus on vahvassa kasvussa. Erityisesti meihin ovat tykästyneet japanilaiset, joiden yöpymiset ovat kaksinkertaistuneet vuodesta 1993 vuoteen 2000. Viime vuonna kasvua mitattiin peräti 24 %.

Kaikista ulkomailta Suomeen kohdistuneista matkoista 61 % liittyi vapaa-aikaan, 35 % ammattiin ja 4 % johonkin siltä väliltä.

Perhematkailijoita vieraili maassamme viime vuonna lähes 300.000. Heistä suurin osa saapui Ruotsista, Norjasta, Baltian maista, Venäjältä ja Tanskasta.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Suomen kansainvälinen matkailutulo on kaksinkertaistunut. Eikä se tule pienemään jatkossakaan, mikäli MEK:in tavoite onnistuu. Ulkomaisten yöpymisten määrä on tarkoitus kaksinkertaistaa vuoden 1996 tasosta vuoteen 2010 mennessä, yhteensä 7 miljoonaan yöpymiseen.

Ja mikäs siinä, tänne vain. Jo yksin venäläiset matkailijat jättivät maahamme viime vuonna 1,9 mrd mk.

Medioita, joilla tavoittaa Suomeen saapuneita, ulkomaisia matkustajia:

Julkaisut Painos
Blue Wings
Helsinki This Week
Helsinki Happens
Helsinki Guide
– venäjänkielinen
Spektr (venäjänkielinen)
Helsinki City Tourist Information
80 000 kpl
70 000 kpl
60 000 kpl
40 000 kpl
30 000 kpl
20 000 kpl
10 000 kpl

Esitteet ja kartat Painos
Travel Rovaniemi
City-opas matkailukartta
20 000 kpl
200 000kpl

Radioasemat:
Radio Sputnik, venäjänkielinen radioasema

Verkkopalvelut:
Aktivist (Helsinki- ja Ahvenanmaa-sivut englanninkielellä)Helsinki This Week

Lähteet: Matkailun Edistämiskeskus, Tilastokeskus, Dagmar Mediarekisteri