Dagmar

Facebookin suosio on kasvanut myös muualla maailmassa: 300 miljoonalla käyttäjällään se on jo USA:n kokoinen mahtivaltio. Facebookissa vietetään joka päivä yhteensä 133 miljoonaa tuntia; ajan perusteella mitattuna se on maailman suosituin nettipalvelu.

Facebookiin on kehitetty jo 350 000 sovellusta, joista merkittävä osa on erilaisia pelejä ja testejä. Sovellukset ovat joko palvelun itsensä tai kolmansien osapuolten kehittämiä.

Facebook-sovellukset ovat käyttäjien keskuudessa hyvin suosittuja. Viimeisimpänä ilmiönä FarmVille, joka on kerännyt muutamassa kuukaudessa 63 miljoonaa pelaajaa – siis enemmän kuin mediassa kovasti esillä ollut Twitter.

FarmVille vaatii jatkuvaa aktiivisuutta, muuten sato mätänee pellolle, lehmät jäävät lypsämättä ja omenat keräämättä. Niinpä FarmVillen käyttäjät viettävät päivästään keskimäärin 20 minuuttia hoitamassa virtuaalista maatilaansa ja auttamalla kavereitaan farmin hoidossa. FarmVille on onnistunut luomaan pelaajiinsa niin läheisen ja lämpimän suhteen, että moni markkinoija varmasti mielii päästä mukaan.

Facebookin sovellukset markkinoinnin työkaluksi

Markkinointi sosiaalisessa mediassa eroaa paljon perinteisestä mainonnasta. Facebookissa itse media saattaa olla ilmaista, mutta pelkkä fanisivujen perustaminen ei valitettavasti vielä riitä; markkinoijalta vaaditaan pitkäjänteistä yhteisön rakentamista ja relevantin sisällön luomista.

Facebook-sovellusten avulla markkinoijat voivat luoda käyttäjille syyn viettää aikaa brändin parissa esimerkiksi luomalla mielekästä sisältöä.

Facebook-sovellusten etuna on erityisesti se, että niiden avulla voidaan olla läsnä siellä missä käyttäjät viettävät aikaansa. Lisäksi sovellusten avulla voidaan hyödyntää monia Facebookin sosiaalisia ominaisuuksia, kuten valmiita kaverilistoja, joiden avulla käyttäjät voivat kutsua omia kavereitaan sovellusten pariin.

Vaikka Facebook mahdollistaa sovellusten sujuvan lähettämisen kaverilta kaverille, tarvitaan muitakin toimenpiteitä, joilla sovellukset saadaan leviämään. Muuten onnistuminen voi jäädä sattuman varaan.

Käyttäjän pitää ensin antaa sovellukselle lupa päästä käsiksi hänen tietoihinsa, mikä voi olla monelle niin suuri kynnys, että sovellus jää helposti asentamatta. Jotta käyttäjä asentaisi markkinoijan sovelluksen, viettäisi aikaa sen parissa ja kaiken lisäksi lähettäisi sen vielä kaverille eteenpäin, pitää markkinoijalla olla sovellusten avulla käyttäjälle jotakin erityistä tarjottavana. Tämä asettaa markkinoinnin suunnittelulle erityisiä haasteita, sillä tekemällä tehdyt ratkaisut eivät Facebookissa toimi.

Facebookissa toimivat vain sovellukset, jotka puhuttelevat ihmisiä aidosti: tarjoavat todellista palvelua tai koskettavat aktivointiin asti.

Facebook-sovellusten come back

Facebook kehittyy aktiivisesti, mikä vaikuttaa myös markkinoijan toimintaympäristöön. Seuraavan puolen vuoden sisällä Facebook on uudistamassa palveluansa niin, että sovellukset nousevat taas suurempaan rooliin.

Jatkossa sovellukset ovat Facebookissa selvemmin esiin nostettuna ja käyttäjän on helpompi päästä niihin käsiksi. Lisäksi sovellusten avulla on mahdollista lähettää käyttäjille suoraan sähköpostia.

Nämä uudistukset yhdistettynä Facebookin fanisivuihin ja Facebook connectin ominaisuuksiin tarjoavat markkinoijalle monia uusia mahdollisuuksia, joita ei kannata jättää hyödyntämättä.

Haluatko tarttua Facebookin mahdollisuuksiin? Ota yhteyttä tuomas.henttonen (at) dagmar.fi

Lähteet:
http://blog.facebook.com/
http://news.cnet.com/8301-13577_3-10380427-36.html
http://www.morganstanley.com/institutional/techresearch/pdfs/
MS_Economy_Internet_Trends_102009_FINAL.pdf

http://www.techcrunch.com/2009/10/26/twitter-finds-growth-abroad-with-58-4-million-global-visitors-in-september/
http://www.telegraph.co.uk/technology/facebook/6138075/Farmville-set-to-become-most-popular-Facebook-application.html