Dagmar

Skandaali Leo Burnett suunnitteli Öljylämmitysohjelmalle kommunikaatiokonseptin ”Fiksu isäntä tietää”. Öljyn sijasta konseptissa kiinnitettiin huomio öljylämmittäjään.

– 78 prosenttia kaikista verkon käyttäjistä hyödyntää tuotteen tai palvelun ostoprosessissa verkkoa, toteaa Key Account Director Tarja Hakala Skandaalista. – Talon lämmitysjärjestelmän valinta tai sen uusiminen on pitkäaikainen investointi, joka vaatii ihmiseltä korkeaa sitoutumista ja huolellista paneutumista. Päädyimme tavoittelemaan heitä, jotka ottavat selvää asioista ja haluavat tehdä itsenäisiä päätöksiä. Tähän konseptiin hakukoneoptimointi sopi erittäin hyvin osaksi markkinointimixiä.

Hakukoneoptimoinnilla uusia kontakteja

Mainostoimisto Skandaali oli juuri luonut Öljyalan Palvelukeskukselle uuden ilmeen ja uuden lähestymistavan tutustua öljylämmitykseen. Nyt haettiin sopivia mediaratkaisuja etsiä öljylämmitykselle uusia ystäviä ja vahvistaa nykyisten öljylämmittäjien uskoa tulevaisuuteen.

Öljyalan Palvelukeskuksen markkinointipäällikkö Eero Kourulan mukaan printti ja radio olivat jo tuttuja välineitä, siksi netin mahdollisuudet kiehtoivat.

– Omat verkkosivut olivat kunnossa, mutta lisäkävijöitä piti sivuille saada, jotta faktat selviäisivät ja mahdolliset väärät mielikuvat oikenisivat.

– Dagmar tarjosi erinomaisen avun lähteä kokeilemaan uusia keinoja niin bannerimainonnan kuin hakusanaoptimoinnin alueella. Varsinkin hakusanaoptimointi tuotti nopeasti selkeää parannusta oil.fi-sivuille hakeutumisessa. Jatkossakin se tuntuu mielenkiintoiselta ja tuloksekkaalta tavalta suunnata panoksia.

Hakutulokset parantuneet

Dagmar Digitalin suunnittelupäällikkö Sanna Kaartinahon mukaan lähtökohta oli paras mahdollinen:

– Saimme rakentaa uusien verkkosivujen kontaktipisteet alusta saakka. Tavoitteenamme oli lisätä verkkosivujen kävijöiden määrää. Haimme ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneet öljylämmityksestä sekä niitä, joille halusimme kertoa uusista vaihtoehdoista öljylämmityksessä.

– Nyt usean kuukauden optimoinnin jälkeen tulokset ovat parantuneet, asiakkaan verkkosivusto löytyy heille tärkeillä termeillä ensimmäiseltä hakusivulta. Hakukoneet tuottavat yli puolet uusien sivujen liikenteestä ja hakusanamainonta toimii onnistuneesti liikenteen ohjaajana.

Luovaa hakukonemainontaa

Muuta verkkomainontaa sekä hakukoneiden luontaista löydettävyyttä tukemaan tehtiin myös hakusanamainontaa. Aluksi hakusanamainoksilla ja valituilla avainsanoilla varmistettiin paluukanava perinteisestä mainonnasta.

– Tutkimusten mukaan valtaosa perinteisestä mainonnasta kiinnostuksen saavista etsii lisää aiheesta verkosta, kertoo Dagmar Digitalin strateginen suunnittelija Roope Ruotsalainen. – Useimmiten internetosoite ei muistu mieleen, jolloin käännytään hakukoneen puoleen. Tällöin elää aina riski, että kilpailija nappaa surffarit omille sivuilleen. Perinteisen mainonnan teeman hyödyntäminen nousi luonnollisesti olennaiseksi osaksi hakusanakampanjaa.

Hakukonemainonnalla tavoiteltiin öljylämmittäjien lisäksi myös muita lämmitysratkaisuja etsiviä. Tarkasti kohdistetuilla ja asian ytimeen pureutuvilla mainosteksteillä hakijoiden kiinnostus heräsi: jopa yli 14 prosenttia lämmitysmainoksen nähneistä klikkasi hakusanamainosta.

Suoraan lämmitykseen viittaavien avainsanojen kylkeen haluttiin löytää sanoja, joilla tavoitettaisiin potentiaalisia talonsa lämmityksestä päättäviä. Niitä varten, joita lämmittäminen ei juuri sillä hetkellä kiinnostanut, kampanjaan otettiin mukaan omakotitalojen pihapiiriin, rakentamiseen ja vihreään ympäristöön liittyviä avainsanoja. Yleisö ei tyrmännyt myöskään vähemmän relevantteja aiheita: mainosten klikkausprosentit liikkuivat edelleen 2–3 prosentin välillä. Sanat pyörivät hyvin tuloksin läpi kampanjan.

Ruotsalaisen mukaan hakusanamainonta voi tarjota myös paljon uutta tietoa. Ei liene ihmeellistä, että kevään tullen kiinnostus lämmitysasioita kohtaan hiipuu, mutta ajankohdan vaikutuksen suuruus voi yllättää.

– Lämmitykseen liittyvien aiheiden hakeminen kasvoi nyt syksyllä yli kymmenkertaiseksi viime kevääseen verrattuna – muusta mainonnasta huolimatta. Hyödyntääkö siis hakutuloksia muussa mainonnassa, vai muuta mainontaa hakumainontaan? Tiiviissä symbioosissa lienee parhaiden tuloksien salaisuus.

Ammattitaito takaa tuottavuuden

Dagmar tekee hakukoneoptimointia yhteistyössä Get it Right -nimisen verkkomarkkinoinnin konsulttiyrityksen kanssa.

Konsultti Markus Varsikon mukaan hakukoneoptimoinnissa parannetaan verkkosivuston teknisiä ja sisällöllisiä ominaisuuksia erityisesti hakukoneiden näkökulmasta.

– Hakukoneoptimoinnissa pyritään varmistamaan valituille termeille hyvät hakusijoitukset esimerkiksi Googlessa. Ammattilaisten tekemänä hakukoneoptimointi on tuottavaa. Hakusanamainos ja hyvä sijoitus hakutuloksessa tehostavat mitatusti hakukonemarkkinoinnin tehoa.