Dagmar

Future Store -myymälässä testataan uuden teknologian sopivuutta jokapäiväiseen käyttöön. SAP, Intel, IBM ja T-Systems sekä 50 muuta kumppania ovat mukana kehitystyössä.

Kanta-asiakkaat voivat saada liikkeeseen tulleessaan ostokoriin kiinnitettävän tietokonenäytön (Personal Shopping Assistant), joka personoidaan kanta-asiakaskortilla. Asiakas näkee laitteelta oman ostoslistansa, jonka hän on ladannut valmiiksi jo kotona. Lisäksi hän voi tarkistaa laitteesta, mistä kukin tavara löytyy. Laitteelta on mahdollista nähdä myös viimeksi tehdyt ostokset. Näytön oikeasta reunasta asiakas saa tiedon niistä erikoistarjouksista, jotka ovat hänen ostohistoriansa ja mieltymystensä mukaisia. Kaiken kukkuraksi tarjoukset vaihtuvat sen mukaan, missä päin kauppaa asiakas liikkuu. Laitteeseen voi jopa skannata tuotteiden hinnat.

RFID-tagit tarkkailevat hyllyjä

Tällä välin takahuoneessa ja hyllyillä RFID-tagit seuraavat tuotteiden määrää sekä varaston suuruutta. Myös tuotteiden vanhenemispäivää on helppo seurata; vanhasta tuotteesta lähtee automaattinen ilmoitus henkilökunnalle. Tämä koskee toistaiseksi vain kolmea tuotetta: Pantene Pro-V, Kraftin Philadelphia tuorejuusto ja Gillette Mach 3 -tuotesarja. Yksilölliset RFID-tagit liitetään tuotteisiin liikkeessä.

Liikkeestä löytyy myös vaaka, joka ”näkee” punnittavan tuotteen. Kamera kuvaa tuotteen, ja erikoisohjelmisto tunnistaa sen rakenteen, värin, koon ja lämpötilan perusteella.

Informaationäytöiltä asiakkaat voivat etsiä tuotteiden sijainnin sekä saada niistä tietoja, jopa niihin perustuvia reseptejä. Uusinta on tieto, joka kertoo tuotteen alkuperän ja laadun. Tätä konseptia testataan aluksi kananmunilla, seuraavaksi se on tarkoitus ulottaa myös lihaan, hedelmiin ja kasviksiin. Viinikäytävältä löytyy näyttö, joka hakee parhaan viinin illalliselle ja ohjaa sitten valitun pullon luokse.

Elektroniset hintalaput

Hinnat on merkitty hyllyihin elektronisesti, joten niitä voi vaihtaa tarpeen vaatiessa, vaikka koko liikkeen hinnat tunnissa. Näitä elektronisia hintalappuja voidaan käyttää myös tuoteinformaation antamiseen tai erikoistarjouksiin.

Suuret plasmanäytöt (42 tuumaa) ympäri liikettä näyttävät päivän erikoistarjouksia, jotka voivat vaihtua minuutin välein. Näytöllä voi olla staattista kuvaa tai videoanimaatioita. Kuvat voivat vaihtua tai pyöriä rotaatiossa sekuntien välein, aivan yhtä helposti kuin hyllyjen elektroniset hintalaputkin. Molemmat on kytketty liikkeen langattomaan verkkoon. Näyttö voi promota tuotteita tai esitellä erikoistarjouksia.

Poistuessa ei välttämättä tarvitse tyhjentää kärryn sisältöä hihnalle: maksamisen voi hoitaa ojentamalla pelkän tietokonenäytön kassalle. Tämä edellyttää, että asiakas on itse skannannut hinnat tietokoneelle.

Kaiken tämän rahoittavat projektiin osallistuvat yhteistyökumppanit. Tavoitteena on saada toimivia ratkaisuja vähittäiskauppaan maailmanlaajuisesti.

Asiakkaat viihtyvät – ja ostavat enemmän

Future Store on perustamisensa jälkeen houkutellut asiakkaita paremmin kuin aiemmin samalla paikalla toiminut perinteisempi kauppa. Boston Consulting Groupin tekemän tutkimuksen mukaan asiakasmäärä on kasvanut noin kolmanneksella, ja uskollisten asiakkaitten osuus on noussut 30 prosentista 43 prosenttiin. Lähes 80 prosenttia asiakkaista on käyttänyt uutta teknologiaa – ja he käyttävät liikkeessä enemmän aikaa ja rahaa. Informaationäytöt ovat osoittautuneet suosituiksi, etenkin viinikonsultti.

Helmikuussa Metro esitteli EuroShop 2005 -messuilla Düsseldorfissa RFID-teknologiaan perustuvia uutuuksia, kuten ostoskärryn, joka tunnistaa oman sisältönsä sekä sovituskoppiin asetettavan monitorin, joka esittelee sovitettavaan vaatteeseen sopivia asusteita.

Future Storen kaltaisia testikauppoja löytyy myös USA:sta, jossa Food Lionilla on viisi Bloom-supermarkettia.

http://www.future-Store.org