Dagmar

Hakemistomarkkinoiden kilpailu kiristyy (26.10.2000)

Hakemistopalvelujen markkinat kasvavat ja kilpailu sen kuin kiristyy. Perinteisten hakemistojen rinnalle kehitetään yhä uusia käyttötapoja. CD-levyistä siirrytään internet-palveluihin sekä nyt myös mobiiliratkaisuihin. Silti Päättäjien Mediatutkimuksen mukaan Suomen tunnetuimman yrityshakemiston, Keltaisten Sivujen, päättäjäkäyttäjistä suurin osa turvautuu vielä perinteisen luettelon selaamiseen.

Päättäjien Mediatutkimuksessa on yrityshakemistoista mukana vain Keltaiset Sivut, Sininen Kirja, Taseet ja Taustat sekä Yritystele. Päättäjistä 85 % tuntee Keltaiset Sivut nimeltä ja lähes sama määrä on käyttänyt sitä viimeisen puolen vuoden aikana.

Yritystelen tuntee nimeltä 65 % päättäjistä, mutta vain 40 % on käyttänyt sitä viimeisen puolen vuoden aikana. Sinisen Kirjan tuntee nimeltä 35 % päättäjistä ja Taseet ja Taustat 15 %.

Suurin osa päättäjistä selaa vielä perinteistä luetteloa. Silti verkkopalvelujen käyttö kasvaa koko ajan. Keltaisten Sivujen internet-sivuilla on vieraillut jo 21 % päättäjistä.

Esimerkkejä tunnetuimmista yrityshakemistoista

 Keltaiset Sivut  Sininen Kirja  Taseet ja taustat  Business Finland -vuosikirja  Yritys Suomi CD  Kaupunki-info  Yritystele  Yritysinfo  Luotain.com (www-käsikirja) 

Joulukuussa toimintansa aloittavan Sonera Info Communications Oy:n palveluihin kuuluvat numeropalveluiden ja puhelinluetteloiden lisäksi sähköiset yhteystietohakemistot Sonera Finder ja Zed Finder internetin sekä gsm- ja wap-puhelimen välityksellä. Sonera omistaa 30 % myös Keltaiset Sivut Oy:stä.

Lisäksi tarjolla on runsaasti erilaisia osto-oppaita sekä toimialakohtaisia hakemistoja, kuten kaikille meille tuttu Mainostajan Hakemisto.

Lähde: PMT 2000