Ne ovat tulossa. Pienet siniset miehet. Jos käytät vain Googlen suomenkielistä hakupalvelua tai Bingiä, olet ehkä välttynyt niiltä, mutta ennemmin tai myöhemmin ne löytävät sinut. Kysymys kuuluu: löydätkö niiden avulla sen, mitä etsit?
Googlen englanninkielisessä versiossa tämän vuoden tammikuussa julkaistu “Search, plus your world” -uudistus laittoi hakutulossivut remonttiin tavalla, jolla on kauaskantoisia seurauksia myös hakukoneoptimoinnille. Piireissäsi jaetulla sisällöllä ja Picasa-valokuvilla täydennetyt hakutulokset, jotka mainituista pienistä sinisistä rintakuvista tunnistaa, ovat vain osa muutosta: SPYW kasvatti huomattavasti myös yritysten tarvetta ottaa Google+ osaksi presenssiään verkossa. Eikä ainoastaan ottamalla lähtökohtaisesti hyvin optimoidut Plus-sivut mukaan hakutuloksiin, vaan tarjoamalla niille jopa jaettua ykköstilaa brändin varsinaisen sivuston rinnalla paraatipaikalla, joka aiemmin on ollut varattuna hakusanamainonnalle tai karttatuloksille.
Toisin kuin uudenlaiset personoidut tulokset, Plus-sivuja ja -profiileja hakutuloksissa suosivat ominaisuudet ovat jo nyt käytössä myös suomenkielisessä Google-haussa. Tätä silmällä pitäen on mielenkiintoista verrata automaattisen täydennyksen ehdotuksia uudella +-hakuoperaattorilla google.fissä ja google.comissa ja huomata, miten nuivasti suomalaisyritykset tuntuvat Google+-palveluun toistaiseksi suhtautuneen. On ikään kuin jättäydytty tarkkailuasemiin odottelemaan, löytävätkö kuluttajat sen ensin, vaikka mahdollisuus luonnollisen löydettävyyden parantamiseen on hakuintegraation myötä olemassa riippumatta +-käyttäjäkunnan koosta tai aktiivisuudesta.
Kuten tunnettua, juuri aktiivisuus sisällön tuotannossa ja jakamisessa on toistaiseksi suurin ero Google+:n ja esimerkiksi Facebookin käyttäjien välillä. Plus on ollut nyt yli puoli vuotta kaikille avoin, mutta siellä on edelleen oudon hiljaista. Esimerkiksi omista Facebook-kavereistani noin joka neljäs kuuluu myös Google-piireihini, mutta sisältöä heistä jakaa vain joka kymmenes. Aavekaupungiksikin moitittu Google+ ei ole kuitenkaan markkinoijan kannalta vain “uusi Facebook”, eikä esimerkiksi displaymediana lainkaan sen kilpailija: Googlen kruununjalokivi on edelleen haku, ja Plus vain auttaa sitä yhä kohdennetumpien tulosten ja mainosten tarjoamisessa hakijoille.
Onko ystäviesi plussaileman sisällön suosiminen hakutuloksissa sitten sellaista kohdentamista, jota hakijana arvostat? SPYW-uudistus ei ole varsinaisesti ollut omiaan hiljentämään filter bubble -kritiikkiä, mutta terävimmän kärjen tuolta arvostelulta taittaa mielestäni paitsi se, että uudet ominaisuudet saa halutessaan pois päältä parilla klikkauksella, ennen muuta se, että Googlen jo vuosia monilla muilla tavoin personoimmat hakutulokset ovat edelleen yksinkertaisesti markkinoiden parhaita.
Optimointiguru Rand Fishkinin jokakeväiset ja vain harvoin harhaan osuneet SEO-ennustukset ovat suositeltavaa lukemista kaikille optimoinnista kiinnostuneille. Hänen kahdeksasta teesistään vuodelle 2012 peräti kolme liittyi haun ennennäkemättömän voimakkaaseen sosiaalistumiseen:
• #2: SEO Without Social Media Will Become a Relic of the Past
• #4: Pinterest Will Break into the Mainstream
• #8: Google Will Make it Very Hard to Do Great SEO Without Using Google+
Onko sinun yritykselläsi jo oma Google+-sivu?