Tuulikki Laine

Kampanjasivu ei ole mainos

Kampanjasivut ostetaan yleensä muun mainoskampanjan osana, ja usein kampanjasivu onkin vain muun mainonnan verkkoversio. Näin ei kuitenkaan pitäisi olla, sillä siinä missä mainos otetaan vastaan passiivisesti, verkkosivuston kävijä on aktiivinen toimija, joka on jo tehnyt päätöksen lähestyä brändiäsi. Sivustolle tulijat ovat siivilöitynyt osajoukko koko kampanjan kohderyhmästä. He ovat nähneet viestisi, kiinnostuneet siitä, ja odottavat saavansa lisäarvoa. Siksi kampanjasivun sisältö ei voi olla pelkkää mainosviestin toistamista.

Tarjoa siis jotain, mitä mainokset eivät voi tarjota ja hyödynnä verkon interaktiivista luonnetta. Jos mainoksessasi puhutaan edullisesta sähkösopimuksesta tai asuntolainasta, sivustolla voit tarjota mahdollisuuden laskea, vertailla ja räätälöidä itselle sopivimman vaihtoehdon. Jos kampanjasi julistaa uuden tuotteen monikäyttöisyyttä, sivustolla voit todistaa tämän monikäyttöisyyden – ja rohkaista käyttäjää keksimään lisää. Jos kampanjasi perustuu puhtaasti imagolliseen hehkutukseen, tarjoa silloinkin sivustollasi jotain, joka aktivoi, osallistaa, kiinnostaa tai koskettaa. Yksipuolinen brändin tai tuotteen fiilistely ei saa käyttäjää viettämään aikaa sivustolla, oli se visuaalisesti miten upea tahansa.

Hakukoneilla on merkitystä

On helppo ajatella, ettei hakukoneoptimoinnilla ole merkitystä kampanjasivustolla, jonne joka tapauksessa ohjataan kävijöitä mainonnalla. Löydettävyydellä on kuitenkin väliä – verkkomainonta tavoittaa vain osan kohderyhmästäsi, ja vain osa heistä todella klikkaa mainosta. Ne, jotka kuulevat viestisi muuta kautta tai joita mainos ei juuri sillä hetkellä puhuttele, mutta kiinnostus herää myöhemmin, yrittävät todennäköiseti löytää etsimänsä hakukoneen avulla.

Kampanjasivun hakukoneoptimointia tehdessä on hyvä muistaa, ettei geneerisistä hakusanoista kannata lähteä kilpailemaan. Google ei nosta yksittäistä kampanjasivustoa vakiintuneen, suositun sivuston edelle esimerkiksi hauilla ”myytävät asunnot” tai ”ravintola helsingissä”.  Kampanjasivuston hakukoneoptimointi perustuu ennen kaikkea niille uniikeille sanoille, joita käytät markkinoinnissa, kuten uuden brändin tai tuotteen nimi ja slogan. Ne kannattaakin rakentaa jo kampanjan suunnitteluvaiheessa myös hakukoneiden käyttö mielessä pitäen. Mitkä sanat ja lauseet jäävät mieleen, kun potentiaalinen asiakas törmää markkinointiisi? Mitä tapahtuu, kun hän hakee näillä sanoilla hakukoneessa?

Määrittele tavoitteet ja mittaa niitä

Muihin markkinointitoimenpiteisiin verrattuna verkkosivu on ylivoimainen siinä mielessä, että saamme tietoa sen toimivuudesta erittäin helposti web-analytiikan avulla. Usein kampanjasivuston seuranta hoidetaan pelkästään seuraamalla kävijämäärää ja välitöntä poistumisprosenttia. Nämä mittarit ovat kuitenkin riittämättömiä.

Jos mainontaa tehdään paljon, kävijämäärä ei vielä sinällään kerro niinkään itse sivuston kuin sinne ohjaavan mainonnan toimivuudesta ja laajuudesta. Modernit kampanjasivut ovat myös usein ns. ”pitkiä sivuja”, joissa ei navigoida alasivulta toiselle vaan scrollataan alaspäin. Tällöin koko sivun kiinnostuneesti läpi lukenut kävijäkin lasketaan välittömään poistumisprosenttiin.

Asettamalla sivustolle oikeat analytiikkascriptit pystymme erottamaan todellisen poistumisprosentin esimerkiksi mittaamalla sivulla vietettyä aikaa. Myös kaikki sivulla olevat toiminnallisuudet, kuten laskurit, pelit, lomakkeet ja linkit, täytyy määritellä analytiikkaan erikseen. Vasta näiden määrittelyiden jälkeen pystymme oikeasti seuraamaan, miten sivustoa käytetään, ja konvertoiko se halutulla tavalla.

Mieti siis, mikä lopulta on kampanjasivusi tarkoitus. Mitä kävijän pitää tehdä sivulla, jotta voit pitää sitä onnistuneena? Tämän jälkeen varmista, että sivustosi todella mittaa kyseistä asiaa.

Haluatko kampanjasivun, joka tukee liiketoimintaasi, löytyy hakukoneista, konvertoi ja jonka toimivuutta mittaa hyvin määritelty web-analytiikka? Ota yhteyttä: tuulikki.laine@dagmar.fi