Dagmar

Internetin uutistarjonta ja Arvi Lindin eläkepäivät eivät ole vähentäneet tv-uutisnälkäämme (17.6.2004)

Televisiossa on yksi katsojamagneetti yli muiden – uutiset. Ensimmäinen jokapäiväinen uutisohjelma oli 1.9.1959 aloittanut Suomen television Kamerakierros. Yli neljässäkymmenessä vuodessa television uutistarjonta on kasvanut räjähdysmäisesti, mutta siitä huolimatta uutiset pitävät pintansa katsojarankingin kärjessä. Toukokuussa sadan katsotuimman ohjelman joukkoon mahtui peräti 35 uutislähetystä.

Parhaimmillaan jopa 2 miljoonaa katsojaa

Vaikka jo noin joka neljäs suomalainen seuraa uutisia internetistä, tv-uutisten katsojamäärät eivät ole pienentyneet. Koko 2000-luvun kaikkien uutisten yhteenlaskettu bruttokatsojamäärä oli toukokuussa yli 150 miljoonaa; teoriassa jokainen suomalainen yli kymmenvuotias on katsonut vähintään yhdet kotimaiset analogiset uutiset päivässä. Digitaalisen Yle24-kanavan tai satelliittikanavien uutiskatselusta ei ole saatavissa tietoa.

Dramaattiset tapahtumat näkyvät uutisten katsojamääräpiikeissä. WTC-terrori-iskun järkyttäviä tapahtumia seurasi Ylen 20:30-uutisista 1,8 miljoonaa suomalaista. Tämän vuoden yksi murheellisimmista uutislähetyksistä nähtiin 19. maaliskuuta, kun 1,2 miljoonaa katsojaa suri Konginkankaan uhreja. Suurten tragedioiden lisäksi myös iloisemmat asiat vetävät tv-uutisten pariin: vuoden ylivoimaisesti katsotuimmat tv-uutiset lähetetään aina itsenäisyyspäivänä. Kättelyseremonian keskeyttävän lähetyksen katsojamäärä nousee herkästi kahteen miljoonaan.

Suomalainen uutisten heavy-katsoja on tyypillisimmillään hieman keskimääräistä iäkkäämpi. Ylen uutiset puhuttelevat jonkin verran enemmän miehiä, kun taas MTV3-kanavan uutisten katsojissa on hieman naispainotusta. Nelosen uutiset poikkeavat katsojarakenteeltaan muiden kanavien uutisista lähinnä iän osalta – uutiskatsojat ovat muita kanavia hieman nuorempia.

Kaupallinen ja julkinen kanava kisaavat uutiskatsojista myös Ruotsissa

Uutisilla on vahva asema televisiossa myös Ruotsissa, jossa toukokuun sadasta katsotuimmasta ohjelmasta 36 oli uutisia. Sekä Suomessa että Ruotsissa kuukauden paras uutislähetys keräsi television äären noin joka viidennen kansalaisen. Molemmissa maissa uutisten katsojakilpa käydään julkisen ja kaupallisen kanavan välillä. Suomessa kilpakumppaneita ovat Ylen 20:30 TV-uutiset ja sää sekä MTV3-kanavan Kymmenen uutiset ja Seitsemän uutiset. Ruotsissa kilpailu on kovinta kaupallisen TV4:n Nyheterna (klo 22:00) ja SVT1:n Rapport (klo 19:30) välillä.

Arvi Lind hyvästeli katsojat viime lokakuussa, mutta se ei johtanut Ylen tv-uutisia kriisiin. Toisin on Yhdysvalloissa, jossa käydään keskustelua siitä miten NBC:n "Nightly News" tulee pärjäämään, kun legendaarinen uutisankkuri Tom Brokaw presidentivaalin jälkeen jättää uutisensa. NBC:n niskassa huohottaa ABC:n "World News Tonight", ankkurina Peter Jennings. Kumpikaan ei kuitenkaan pääse lähellekään Pohjolan katsojamääriä – keskimäärin illan pääuutislähetystä katsoo vain noin 6 prosenttia talouksista.

Kuva: Jyrki Valkama/YLE kuvapalvelu