Dagmar

– Persianlahden sota opetti suomalaiset jo 12 vuotta sitten katsomaan aamuisin televisiota, vertaa mediajohtaja Tina Wessman. -Sota nosti aikoinaan Huomenta Suomen katselijalukuja merkittävästi.

Viime torstaiaamuna (klo 7.00-9.00) Ykkösen aamu-tv:n katsojamäärä oli yli tuplasti suurempi kuin edellisellä viikolla ja MTV3:n Huomenta Suomikin lähes kaksinkertaisti katsojansa. Ohjelmia katsoi 14-15 % yli 10-vuotiaista suomalaisista, kun peitto on normaalisti noin 7 %. Lähetyksiä seurasi yli puoli miljoonaa suomalaista.

Seuraavana päivänä katsojamäärät putosivat hieman, mutta säilyivät silti edelleen korkeina. Katsojamäärät saattavat jäädä aiempaa korkeammiksi, sillä esimerkiksi syyskuun 11. päivän WTC-iskun jälkeen Ykkösen aamu-tv:n luvut eivät romahtaneet takaisin entiselleen, vaan ne jäivät pysyvästi hieman korkeammalle tasolle. Huomenta Suomen luvut pysyivät korkealla lähes vuoden, aina seuraavaan kesään asti.

Radio oli vielä tv:täkin nopeampi. Radio Nova sai tiedon iskuista n. klo 4.40 ja jo kahdenkymmenen minuutin kuluttua asema lähetti normaalia pidemmän uutislähetyksen. Puoli kuudelta lähetettiin vielä uutisextra. Sen jälkeen sotaa käsiteltiin pitkiin päivää.

Internet osoitti jälleen kerran vahvuutensa kriisitilanteissa. Väkeä hakeutui verkkoon sankoin joukoin.

Sonera Plazan uutisosion sivulataukset lisääntyivät sodan alkamisen jälkeen 50 % ja eri kävijöiden määrä 45 %.

HS Verkkoliitteellä oli viime torstaina 129 700 eri kävijää, Iltasanomilla 162 900 ja MTV3 ylitti 250 000 päivittäisen eri kävijän rajan. Kaikkien kävijämäärät kasvoivat reippaasti, mutta kasvua on ollut jo koko alkuvuoden ajan, sodasta huolimatta.

MTV3.fi:n kuukausittainen kävijämäärän kasvu on ollut alkuvuonna 40 % viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. MTV3:n oma vaalikone, joka avattiin jo ennen Ylen vaalikonetta, oli todennäköisesti yksi tehokas saitille vetäjä.

Irakin sota on myös lisännyt suomalaisten interaktiivista käyttäytymistä. Esimerkiksi Ilta-Sanomien saitillaan esittämä nettikysymys ”Hyväksytkö USA:n iskun Irakiin?” keräsi yli 12 000 vastaajaa ja lähes 700 julkaistua kommenttia.

Sen sijaan Iltalehti Onlinen kävijämääriin sota ei ole vaikuttanut, vaikka saitin kävijämäärät ovatkin kasvaneet alkuvuoden ajan. Sodan syttymispäivänä saitin etusivu vedettiin uusiksi ja sota nostettiin pääaiheeksi. Silti päivän luetuin juttu oli se, kuinka Tony Halme suuttui natsisyytöksistä. Lehdestä ja sen saitilta etsitään erilaisia juttuja, vaikka sota hallitsisi tarjontaa.

Puoliltapäivin torstaina kansalaiset saattoivat lukea aamuyön tapahtumista myös Erikois Ilta-Sanomista, jota painettiin 60 000 kpl.

Illan kaikki tv-uutislähetykset kasvattivat reilusti katsojamääriään, Seitsemän uutisia lukuun ottamatta. Nelosen Kahdeksan uutiset sai lähes 100 000 katsojaa enemmän kuin edellisen viikon torstaina, Ylen Tv-uutiset lähes 450 000 lisäkatsojaa ja MTV3:n Kymmenen uutiset lähes 170 000.

Seuraavana iltana Seitsemän uutiset, Kahdeksan uutiset ja Kymmenen uutiset kasvattivat katsojamääriään, mutta Ylen pääuutisten katsojamäärä romahti takaisin aiemmalle tasolle. Liekö selityksenä ollut perjantai-ilta ja se, että raskaiden kokemusten jälkeen suomalaiset tapaavat painua saunaan.