Dagmar

Lähes kolmannes tekstailee päivittäin

Yippee-sarjassa on haastateltu alle 18-vuotiaita lapsia ja nuoria sekä heidän vanhempiaan jo vuodesta 1997 lähtien. Helmi-maaliskuussa 2004 tehdyssä selvityksessä oli mukana talouksia, joissa elää 7-16-vuotiaita jälkeläisiä.

Vuoden 2000 kyselyyn vastanneista 7-16-vuotiaista 13 prosenttia kertoi lähettävänä tekstiviestejä lähes joka päivä, nyt päivittäin tekstareita tykittää jo lähes kolmannes vastanneista. Vielä pari vuotta sitten puolet vastanneista ei tekstaillut lainkaan, nyt heidän osuutensa on enää viidennes.

Kännykkään puhumisessa on tapahtunut vastaava ilmiö. Nykyisin 29 prosenttia vastanneista puhuu kännykkään lähes joka päivä. Ilman kännykkää elävä on todellakin erilainen nuori, sillä vain 15 prosenttia ei puhu kännyyn lainkaan.

Yhä vähemmän on myös niitä, jotka eivät lähetä sähköpostia, pelaa tietokonepelejä ja viittaavat ylipäänsä kintaalla tietokoneelle. Tai joilla ei syystä tai toisesta ole tietokonetta saatavilla.

Kun muiden harrastusten osuus ei ole kokonaisuudessaan vähentynyt, on harrastuksiin käytetty aika pois jostain muusta. Moni aamun ensimmäisiä tunteja vetänyt opettaja saattaisi väittää, että tuo aika on pois yöunesta.

Aktiiviset suorittajat, trenditietoiset unelmoijat

Yippee-tutkimuksessa nuoret jaettiin neljään ryhmään tunnollisuuden ja kapinallisuuden mukaan. Suurimman ryhmän muodostavat aktiiviset suorittajat, toiseksi eniten on trenditietoisia unelmoijia, kolmanteen ryhmään kuuluvat kiltit puurtajat ja vähiten on, kaikille kiitos, itsekkäitä kapinallisia.

Aktiiviset suorittajat suhtautuvat positiivisesti lähes kaikkeen, jopa koulunkäyntiin. Heille on tärkeää elää terveellisesti ja muiden mieltä pahoittamatta. Harrastukset kietoutuvat leikin, laulun ja soiton ympärille. Kavereiden kanssa voidaan soitella ihan vanhanaikaisesti, kotoa lankapuhelimella.

Trenditietoiset unelmoijat etsivät kiihkeästi huveja ja nautintoja. Tulevaisuudelta odotetaan mainetta ja helppoa mammonaa. Mainoksia seurataan aktiivisesti, ja niitä pidetään tärkeinä tietolähteinä. Liikuntaa harrastetaan siksi, että oltaisiin hyvännäköisiä. Suosituimpia lajeja ovat satujumppa, baletti, tanssi sekä ylipäänsä urheilu sarjatasolla. Muita harrastuksia ovat discoilu sekä konserteissa käynti. Kavereiden kanssa puhutaan yhtenään kännykän välityksellä ja tekstareita suorastaan tehtaillaan.

Kiltit puurtajat, itsekkäät kapinalliset

Kiltit puurtajat tottelevat vanhempiaan, säästävät, tykkäävät koulunkäynnistä ja pitävät viinan juomista tyhmänä. Heillä ei ole juurikaan omaa tahtoa, eikä kunnianhimoa, sillä kilpailuissakin heidän mielestään tärkeintä on osallistuminen, ei voitto. Vapaa-aika kuluu leikkien, laulaen, piirtäen ja maalaten.

Itsekkäät kapinalliset ovat kilttien puurtajien täydellisiä vastakohtia. He eivät ole kilttejä, eivätkä todellakaan kuuntele vanhempiensa neuvoja vaan toimivat oman päänsä mukaan. Toisten paha mieli ei voisi heitä vähempää kiinnostaa. Todistuskin on pelkkää paperia. Huvitukset ja elämästä nauttiminen ovat tärkeämpiä asioita – alkoholi ja bailaus liippaavat monien elämää. Harrastuksiksi voidaan laskea hampurilaisten syönti ja ostarilla hengailu. Tekstarit, sähköpostit, pelit ja surffailu kuuluvat päivään. Osa voi harrastaa myös kilpaurheilua yksilötasolla.

Tasa-arvo koetuksella pienestä pitäen

Yli puolet vastanneista 7-16-vuotiaista saa joko viikkorahaa tai kuukausirahaa. Kuukausittain rahaa on käytössä keskimäärin 17,50 euroa. Tyttöjen tulopoliittiset neuvottelutaidot lienevät jo tässä iässä poikia heikommat, sillä tytöillä on vähemmän rahaa käytössä kuin pojilla. Ja kiltteys ei aina kannata, sillä asenneryhmistä itsekkäillä kapinallisilla on eniten rahaa käytössä.

Väestöestimaattien mukaan laskettuna 7-16-vuotiailla lapsilla ja nuorilla on käytössä omaa rahaa 136 miljoonaa euroa vuodessa. Perusmenojen lisäksi vanhemmat sijoittavat heihin vielä 456 miljoonaa euroa. Yhteensä 7-16-vuotiaisiin panostetaan 592 miljoonaa euroa.

Tytöt muistivat 107 vaatemerkkiä

Tutkimuksessa selvitettiin myös, mitä brandeja vastaajille tulee mieleen eri tuoteryhmissä. Automerkeistä muistettiin parhaiten Mercedes Benz, Volvo ja Toyota, karkeista sekä suklaista Fazer, Marabou ja Panda. Juomista Coca Cola oli ykkösenä ja Fanta kolmosena niin tytöillä kuin pojilla, sen sijaan tyttöjen kakkosena oli Jaffa, poikien Pepsi. Suurin hajonta liittyi vaatemerkkeihin. Tytöt muistivat yhteensä 107 merkkiä, pojat 103. Tyttöjen parhaiten muistamat vaatemerkit olivat Mic Mac, Adidas ja Only, poikien Adidas, Mic Mac ja Nike.