Dagmar

Jääkiekon MM-kisojen katsojien tavoittaminen on tekniikkalaji (2.3.2000)

Kun Suomen leijonapaidat taistelevat MM-jäällä, keskimäärin miljoona suomalaista seuraa sitä televisiosta. Kun Suomi ei pelaa, luku putoaa puoleen. Yli 25-vuotiaat miehet katsovat otteluita, olipa jäällä mikä maa tahansa. Nuoret ja naiset liittyvät mukaan vasta, kun Suomi pelaa. Miljoonan katsojan tavoittaminen on siis kiinni Suomen pelionnesta. Mutta sekään ei vielä riitä: mainosajan ostajan täytyy tietää milloin spotti kannattaa sijoittaa ennen ottelua, milloin erien väliin ja milloin ottelun jälkeen. Sillä katsojamäärät vaihtelevat niiden välillä hyvinkin paljon.

Viime vuonna jääkiekon MM-kisoja seurasi keskimäärin 700 000 katsojaa. Heistä keskimäärin 57 % tavoitettiin etukatkolla (ennen ottelua + ennen kisastudiota), 113 % sisäkatkolla (erien välissä) ja 89 % jälkikatkolla (ottelun jälkeen). Luvut ovat siis keskiarvoja eli ne vaihtelevat suurestikin riippuen mm. ottelun alkamisajankohdasta. Aikaisin alkavan ottelun etukatkolla on vähemmän katsojia, samoin kuin myöhään alkavan ottelun jälkikatkolla. Jos taas ottelu alkaa esim. heti Ylen pääuutisten jälkeen, voi etukatkokin kerätä paljon katsojia.

Jääkiekon MM-kisat vaikuttavat myös muiden kanavien katsomiseen. Päällekkäin jääkiekko-ottelun kanssa lähetettävällä sarjalla on noin 20 % pienempi keskikatsojamäärä. Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että tarkasti rajatut kohderyhmäohjelmat menettävät katsojia vähemmän kuin ns. suuren yleisön ohjelmat. Vuosina 1999 ja 1998 Nelosen keskikatsojamäärä ei juurikaan laskenut kisojen aikana.

Jääkiekon MM-kisat pelataan 29.4. – 14.5.2000 Pietarissa.

Lähde: Finnpanel/Tv-mittaritutkimus