Dagmar

Merkkimainontaan panostettiin vuonna 2005 yhteensä 742 miljoonaa euroa. Kasvua edelliseen vuoteen oli 3,2 prosenttia.

Eniten mediapanostustaan kasvattaneita toimialoja olivat huonekalut, pientalot, sisustus, koti, rakentaminen ja asuntovälitys; ylipäätään kaikki asumiseen liittyvä on jo pitkään ollut kuluttajille tärkeää.

Panostukset moottoriajoneuvoihin kasvoivat lähes viisi prosenttia, kun taas elintarvikkeiden panostukset laskivat vajaat neljä prosenttia. Varsinkin juomaryhmät ja leivät vähensivät panostuksiaan, kun taas jäätelö, suklaa ja jugurtti kasvoivat. Telepalveluissa kasvua oli viime vuonna enää 3,3 prosenttia, kun vielä edellisenä vuonna kasvuprosentti oli 43.

Matkailu kasvoi selvästi edellisvuotta enemmän eli lähes viisi prosenttia. Matkanjärjestäjät ja lentoyhtiöt lisäsivät mainontaansa, kun taas laivayhtiöt leikkasivat budjettejaan. Suurimmat matkailualan mainonnan kasvattajat olivat Silja Line, Finnair ja Tjäreborg.

Finanssialan panostukset kasvoivat viime vuonna reilut 13 prosenttia. Vakuutusyhtiöt vähensivät mainontaansa ja pankit lisäsivät. Suurin pankkialan mainostaja oli Sampo Pankki.

Lääkemainonta kasvoi lähes 10 prosenttia. Lääkemainonnan suurimmat panostajat olivat Nicorette, Freshmint ja Mobilat. Kosmetiikkamainonta kasvoi nyt 14 prosenttia vuoden 2004 miinuksen jälkeen. Kasvua selitti reippaampi panostus päivittäiskosmetiikkaan.

Mediamainonta kasvoi 3,3 prosenttia

Vuonna 2005 mediamainontaan investoitiin kaiken kaikkiaan 1 189 miljoonaa euroa. Kasvua oli 3,3 prosenttia eli vähemmän kuin toissa vuonna, jolloin yllettiin kuuden prosentin kasvuun. Vuodesta 1993 vuoteen 2005 mediamainonnan määrä on tuplaantunut.

Neljänneskvartaaleittain tarkasteltuna mediamainonta kasvoi voimakkaimmin ensimmäisen kvartaalin aikana ja vähiten viimeisellä kvartaalilla. Touko- ja lokakuu olivat absoluuttisesti suurimmat panostuskuukaudet, kun taas heinä- ja elokuu pienimmät.

Mainonnan määrä kasvoi voimakkaimmin verkkomediassa eli peräti 42 prosentin vauhtia. Luku voi todellisuudessa olla vieläkin suurempi, sillä panostuksiin ei lasketa sähköisiä hakemistoja eikä hakupalveluja. Nyt verkkomedia napsaisee jo kolmen prosentin siivun koko mediakakusta.

Myös aikakauslehdet ja ulkomainonta kasvattivat hieman osuuttaan. Muiden osuudet laskivat.

Talouskasvu ja lisääntynyt kysyntä näkyvät suoraan mediapanostuksissa. Samoin kehitys sanomalehtien panostuksissa vaikuttaa voimakkaasti mainonnan kehitykseen, sillä sen osuus on lähes puolet mainonnan kokonaispanostuksista.

Suotuisan talouskehityksen aikana aikakauslehtien suhteellinen kasvu on suurempaa kuin mediamainonnan yleensä, kun taas taloudellisen epävarmuuden vallitessa sen suhteellinen osuus pienenee voimakkaammin verrattuna mediamainonnan kokonaismäärään.

Kaikkein voimakkaimmin taloudelliseen tilanteeseen reagoi televisiomainonta; hyvinä aikoina tv-mainonnan suhteellinen kasvu on merkittävästi suurempaa kuin mediamainonnan, ja huonompina aikoina sen osuus vähenee jyrkimmin.

Kauppakeskukset panostivat

Kaupan mainonta väheni edellisvuoteen verrattuna. Päivittäisostopaikkojen sekä tavaratalojen mainontaa vähennettiin, sen sijaan kauppakeskusten mainonta kasvoi 20 prosenttia. Kasvua on myös huonekalu- ja rautakauppojen mainonnan määrässä.

Kaupan mainostajista kymmenen suurinta vuonna 2005 olivat K-Citymarket, Prisma, K-Supermarket, Lidl, Anttila, K-Rauta, S-Market, Masku, Markantalo ja Intersport. Viidestä suurimmasta kaupan mainostajasta ainoastaan Prisma kasvatti panostuksiaan edellisvuoteen verrattuna.

Luokiteltu mainonta kasvoi 7,5% ja sen kasvun vetureina olivat kiinteistö- ja työpaikkailmoittelu, jotka molemmat kasvoivat yli 12 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Lähteet: TNS Gallup Adex / AdWeb, Mainonnan neuvottelukunta