Dagmar

Lokakuussa 2001 Englannissa käynnistyi popparilahjakkuuksia metsästänyt Pop Idol -sarja, joka voitti seuraavana vuonna Golden Rose of Montreux -tv-palkinnon (2002 Rose d?Or). FremantleMedian ja 19TV:n menestysformaattia on sen jälkeen viety suurella menestyksellä jo noin 20 maahan.

Sarja on kerännyt yhteensä miljoonia katsojia mm. USA:sta, Kanadasta, Australiasta, Saksasta, Belgiasta, Hollannista, Norjasta ja Etelä-Afrikasta. American Idolin voittaja Kelly Clarkson sai ohjelman finaalissa jopa enemmän ääniä kuin George W. Bush presidentinvaaleissa.

Englannin Pop Idolin voittaja Will Young ja toiseksi tullut Gareth Gates ovat olleet Britannian listojen kärjessä. Gates on kovaa vauhtia rantautumassa myös meille Suomeen.

Suomi on 14. Idols-maa. Ensimmäiset tv-lähetykset käynnistyivät elo-syyskuussa, jolloin Helsingissä, Turussa ja Tampereella nauhoitettiin otteita alueellisista koelaulutilaisuuksista. Laulajien kirjava taso kirvoitti väsyneiltä tuomareilta tylyjä arvioita, mikä taas sai osan kilpailijoista, tv-kriitikoista sekä varsinkin katsojista hyppimään seinille. Niinpä yksi tuomareista esiteltiin pian iltapäivälehdessä ”Suomen vihatuimpana miehenä”.

Aluekarsinnoista selvisi 75 kilpailijaa Savoy-teatterin välikarsintoihin. Tuomaristo valitsi heistä jatkoon 35 ehdokasta. Tämän jälkeen katsojat äänestivät ketkä 7 pääsivät finaaliin. Samoin katsojat ovat äänestäneet viikosta toiseen yhden finalisteista pois. Huomenna on jäljellä enää kaksi finalistia, Hanna Pakarinen ja Jani Wickholm. Katsojat äänestävät toisen ex-trukkikuskeista Suomen Idoliksi.

Idols-kisan suosio on kasvanut viikkojen ja mediakohun myötä. Pari viikkoa sitten juontajat hehkuttivat, miten äänestäneitä oli neljännesmiljoona. Viime viikolla ääniä kertyi jo yli 400 000, mikä sai Idols-sivujen chat-porukan närkästymään. Heidän mielestään ”mummotkin” innostuivat seuraamaan kisaa ja äänestämään, jolloin pikkutyttöjen ehdoton ennakkosuosikki, Antti Tuisku, putosi loppukilpailusta…

Pikkutytöt ovat osittain oikeassa: katsojamäärien kasvaessa myös aikuisempien katsojien määrät ovat kasvaneet. MTV3:lla katsojaluvut ovat kohonneet yli miljoonan. Viime perjantaina, kun Antti Tuisku pudotettiin ja jäljelle jäi enää kaksi finalistia, yli miljoona suomalaista jännitti oman suosikkinsa puolesta. Subtv:llä perjantai- ja sunnuntai-iltaisin lähetetyt Idols Extrat ovat rikkoneet Subtv:n katsojaennätyksiä, parhaimmillaan kanavalle on kerääntynyt yli 200 000 katsojaa.

Idols-sivusto http://www.mtv3.fi/idols on kaikkien aikojen menestynein yksittäisen tv-ohjelman sivusto. Käyntejä on ollut parhaimmillaan lähes 400 000 kuukaudessa, eri kävijöitä jopa 240 000. Sivustoilla olevia maksullisia videoita on myös ladattu ahkerasti.

Kilpailijoista ja tuomareista on saanut lisätietoa myös teksti-tv:stä sekä superteksti-tv:stä. Interaktiivisen mhp-laitteen omistajat ovat voineet pysäyttää ohjelman videofeedin ja ottaa kuvan omasta idolistaan. Palvelu lähettää kuvan mms-puhelimeen kaikkiin liittymiin.

 

Idols-finaalit on lähetetty suorina lähetyksinä Messukeskuksesta. Paikalle on saapunut joka perjantai noin 500 hengen innokas yleisö. Lippuja on jaettu promootioyhteistyönä Coca-Colan kanssa, jolle Idols-ohjelmayhteistyö on sen historian suurin.

Viime viikkoina Idols-finalisteihin on ollut vaikea olla törmäämättä. Lehtihyllyissä on myynnissä Suosikin tekemä 32-sivuinen Idols-lehti, jota on painettu peräti 50 000 kpl. Iltapäivälehtien lööpeissä on kerrottu, kuinka nimmareita jakaneet finalistit ruuhkauttivat Stockmannin tavaratalon, miten yllätyskeikka Levillä sujui, kuinka Idols-voittaja saa 30 000 euroa ja miten Idols on tekijöilleen rahasampo. Hanna lähtee kisaan haastajana ja Jani katuu kapakkareissuaan.

Myynnissä on myös 1,70 euron Idols-keräilykuvasettejä, joita ostamalla voi kerätä koko 72 kuvan sarjan ”viralliseen Idols Photo Cards Albumiin”.

Tv-maailma-lehden äänestyksessä lukijat valitsivat Idolsin 7. parhaaksi kotimaiseksi tv-ohjelmaksi. Kolmen parhaan joukkoon kirivät Uutisvuoto, Kotikatu sekä Salatut elämät. Sen sijaan toimitus rankkasi Idolsin peräti toiselle sijalle, heti Aku Louhimiehen ohjaaman Irtiottoja-sarjan jälkeen.

Kilpailuvirasto on ennättänyt valita Idols-kisan tulevan voittajan vuoden 2003 kilpailijaksi. Perustelujen mukaan kisaan osallistuvilta vaaditaan samoja ominaisuuksia kuin esimerkiksi uusilta yrittäjiltä: pelkäämättömyyttä, itsensä likoon laittamista sekä riskinottokykyä.

Mediakohu Idolsin ympärillä ei suinkaan pääty perjantain finaaliin. Erilaisia extra- ja special-lähetyksiä nähdään vielä ainakin 23.1. saakka. Huomenna levykauppoihin ilmestyy myös Idols-kokoelmalevy, jota promotaan varmasti näkyvästi.

Maailmalla Idols-konsepti on toteutettu kahdesti jo Englannissa ja USA:ssa. Suomessa ei ole vielä tehty päätöstä uudesta kierroksesta.

Lontoossa käytiin juuri kaksiosainen World Idols -kisa, johon osallistuivat 11 maan Idols-voittajat. Kisa televisioitiin euroviisujen tapaan kaikkiin osallistujamaihin ja katsojat saivat äänestää voittajan. Voittajaksi valittiin norjalainen Kurt Nilsen, joka päihitti myös amerikkalaisten Kelly Clarksonin.

Huomenna selviää, onko seuraavan World Idol -kisan edustajamme Jani vai Hanna.